Erasmus praktika Danijoje " Systematic " įmonėje



 Niekada nemaniau, kad jau trečiame kurse žinosiu ne tik kaip turėtų atrodyti mano svajonių darbas, tačiau būsiu ten jau praleidusi visus keturis mėnesius. Stengiuosi nė kiek neperdėti, tačiau nuoširdžiai tikiu, kad atlikdama Erasmus praktiką Danijoje gavau daug daugiau negu tikėjausi – praktikos vieta nestokojo nieko: nei įdomių užduočių, nei nuostabaus kolektyvo, nei iššukių, nei tikrai gero laiko ne darbo metu.
            Manau jog kaip ir dauguma studentų jau senokai stengiuosi surasti savo nišą plačioje studijų sferoje – šio metu VGTU mokausi informacinių technologijų paslaugų valdymą. Studijų metu esame supažindinami su daug įvairių temų pagrindų ir kad ir kaip gerai tai mus paruoštų, norisi itin gerai įvaldyti bent kelis dalykus, nes visų darbų nenudirbsi. Praktikos metu norėjau save išbandyti programuotojos pareigose – man tai visuomet patiko, tačiau nebuvau įsitikinusi ar darbo vietoje spaudžiant laikui ir kokybės normoms „nenuvažiuotų stogas“ bežiūrint į kodo eilutes 40 valandų per savaitę.
            Trečio kurso pabaigoje pagal Erasmus programą išvykau dirbti įmonėje Systematic. Tai didžiausia privati programinės įrangos kūrėja Danijoje, išsidėsčiusi per 7 pasaulio šalis ir aptarnaujanti beveik 50 skirtingų tautų ginybiniame, sveikatos, privačiame bei nacionalinio saugumo sektoriuose.



            Dirbau ginybos sektoriaus departamente, kurio klienatai - įvairių NATO šalių kariuomenės, karinės oro ir vandens pajėgos. Dažnai tekdavo išvysti kareivių, teko dalyvauti susitikimuose su jais. Projektas kuriame dirbau vadinasi SitaWare Edge (http://systematic.com/edge/). Tai Android programa kurios pagalba kareiviai veiksmo metu komunikuoja tarpusavyje bei su aukštesnio lygio karininkais. Susilaukiau didelio pasitikėjimo iš Systematic – man skiriamos užduotys buvo susijusios su svarbiomis programinės įrangos dalimis ir mano darbas buvo įvertintas, taigi visos praktikos metu jaučiausi kaip dalis komandos ir kaip pastovi darbuotoja, nes mano užduotys atsakomybės lygiu nesiskyrė nuo kolegų.
            Praktikos vietoje buvau sutikta šiltai – niekas nesitikėjo, jog nuo pirmų dienų būsiu ekspertė. Susilaukiau daug pagalbos iš kolegų Danų bei Ukrainečių, kurie nors dirbo Ukrainoje, tačiau priklausė tai pačiai komandai. Taip pat visu praktikos metu bet kada galėjau rinktis labiau su vadyba arba su programavimu susijusias užduotis, taigi praktikos turinys buvo mano rankose ir nė karto neteko daryti kažko ko man neįmanomo arba ko labai nemėgčiau.
            Praktikos metu taip pat teko su kolegomis bendrauti ir neformalioje aplinkoje – ne vieną kartą po darbo kartu vakarieniavome, dalyvavau įmonės vasaros vakarėlyje taip pat su kolegomis bėgau dviejose lenktynėse. Taigi po darbo taip pat nenuobodžiavau, nors iš tikro smagiausia šių keturių mėnesių dalis buvo pats darbas. Niekada nemaniau kad sakysiu „pagaliau pirmadienis!“, tačiau ne tik pirmadieniais, bet ir kiek vieną mielą dieną į darbą eidavau su dideliu malonumu ir motyvacija.
            Esu labai dėkinga už šią galimybę ir tikrai važiuočiau vėl ir vėl. Praktikos metu savo santaupų leisti nereikėjo ir apskritai, tikrai nepraradau nieko - draugai, šeima bei be abejo VGTU Lietuvoje kaip išlydėjo, taip ir laukė su dideliu malonumu. Per keturis mėnesius gavau labai daug – dabar turiu daug konkretesnę profesinę kryptį, daug kontaktų, patirties, draugų bei gerų atsiminimų. Rekomenduoju kiek vienam rasti laiko ir skirti bent kelis mėnesius atlikti Erasmus praktiką, tačiau perspėju – kelių mėnesių bus tikrai maža ir norėite pasilikti!

Komentarai

Populiarūs įrašai