Praktika po studijų „Transitions Online“ įmonėje, Čekijoje



Transitions yra jau penkiolika metų veikianti nevyriausybinė žurnalistus ir aktyvistus remianti organizacija, kovojanti už žurnalistų laisvę ir objektyvų įvykių aprašymą postkomunistinėse Rytų Europos bei Centrinės Azijos šalyse. Kaip žinia, ne visos iš šių šalių juda demokratine linkme, kai kuriose vystosi autoritariniai režimai, kurie linkę stipriai reguliuoti informacinius kanalus ir primesti jiems „vieną tiesą“. Transitions tikslas – ugdyti nuo nieko nepriklausomos žiniasklaidos kultūrą bei padėti alternatyviems kanalams, kurių neremia politinė valdžia, pasiekti žmonių akis ir ausis. Transitions nėra kūrybinė organizacija, tačiau žurnalistams vykdomų apmokymų metu ji derina įvairias kūrybines šakas (multimedijos meną, fotografiją, radiją), tam, kad parodytų dalyviams, jog yra būdų, kaip pasiekti klausytoją netgi tada, kai finansavimo beveik nėra. Jungdama tarpusavyje politikus, aktyvistus, žurnalistus, kūrybininkus bei veiklią visuomenę, Transitions tikisi pasiekti permainų.


Praktiką šioje įmonėje pasirinkau todėl, jog dar bakalaurinio darbo rašymo metu supratau, jog vien kūrybinės veiklos man nepakanka. Savo gyvenime noriu derinti socialinių problemų sprendimą ir kūrybingą, draugišką aplinką, todėl būtent inovatyvioje nevyriausybinėje organizacijoje ieškojau vietos paskutinei praktikai. Iš kitų NVO, Transitions išsiskyrė atvirumu, judrumu, partnerysčių siekiu ir kūrybingų sprendimų ieškojimu.

Transitions turi tris pagrindinius skyrius: redakciją (Transitions Online žurnalui), marketingo bei plėtros ir finansinį (subsidijų). Aš norėjau mesti sau iššūkį ir išsirinkti tą sritį, apie kurią žinojau mažiausiai, bet ko, tvirtai tikiu, gyvenime man prireiks – projektų valdymą – todėl pasirinkau subsidijų skyrių. Nors darbas ten buvo sausiausias ir sudėtingiausias (nuolat prižiūrėti išlaidas, sekti kelių projektų planus vienu metu, rašyti aprašus, ataskaitas, rengti kontraktus, auditus), jame buvo ir daugiausiai galimybių. Smagu, kad turėjau puikius, labai darbščius ir draugiškus vadovus, bendravau su daugybe žurnalistų ir projektų dalyvių (ko nei marketingo, nei redakcijos skyriai negalėjo padaryti), dalyvavau dirbtuvių ir TechCamp (konferencijos rengtos kartu su JAV Ambasada) organizavimo procese ir jų metu, gavau progą aplankyti dar kelias konferencijas. Dėl to esu labai laiminga ir rekomenduoju šią darbo vietą ir kitiems studentams. Nebūtinai kūrybininkams: Transitions visada reikia marketingą, dizainą, žurnalistiką, ekonomiką ar buhalteriją besimokančių žmonių!
Grėtė Kaulinytė

Komentarai

Populiarūs įrašai