Erasmus+ praktika Sicilijoje


Esu Jelena Kruglik, ketvirto kurso Verslo vadybos fakulteto, ekonomikos inžinerijos studentė. Šią vasarą atlikau praktiką Italijoje, Sicilijoje. Praktikos vietą susiradau URD siūlomų praktikos vietų sąraše. Parašiau el.laišką įmonei, paklausiau apie praktikos galimybes. Praktikos vietos ieškojau rugpjūčio-lapkričio laikotarpiui, tačiau Italijos pietuose rugpjūtis – atostogų mėnuo, kai visos didžiosios įmonės užsidaro, rugpjūtį dirba tik paslaugų sektorius. Tad norimu laikotarpiu atlikti praktiką įmonėje, esančioje sąraše, nebuvo galimybės. Tačiau kontaktinis asmuo, moteris su kuria susirašinėjau dėl praktikos galimybių, buvo labai paslaugi (kaip vėliau sužinojau tai bendras siciliečių bruožas) ir padėjo man susirasti kitą praktikos vietą Sicilijoje. Praktiką atlikau itališkų suvenyrų parduotuvėje. 


Kadangi praktikos pradėjau ieškoti liepos viduryje, o praktiką pradėti turėjau jau rugpjūčio pirmąją, neturėjau daug laiko nei gyvenamosios vietos paieškoms, nei kalbos tobulinimui. Tačiau susitvarkyti su viskuo vėlgi labai padėjo praktikos vadovai. Man surado gyvenamąją vietą netoli darbovietės, kad galėčiau iki darbo ateiti pėstute! Tad viskas, ką man reikėjo padaryti, tai nusigauti iki reikiamos vietos reikiamą dieną. 

Su lėktuvo bilietais pasisekė, kadangi nuo balandžio iki lapkričio Ryanair vykdo tiesioginius skrydžius į Siciliją: Kaunas – Trapani, ir bilietai, laimei, nėra brangūs. Praktikos vadovai mane pasitiko oro uoste ir nuvežė tiesiai iki mano naujos gyvenamosios vietos. Studentams, turintiems teises, siūlyčiau pasidomėti automobilio nuomos galimybėmis, kadangi turint automobilį žymiai paprasčiau organizuoti laisvalaikį ir keliones. 


Kadangi atvykau į Siciliją penktadienį, turėjau visą savaitgalį priprasti prie naujos vietos, apsidairyti, o nuo pirmadienio jau pradėjau darbą. Pirmąją darbo savaitę dirbome kartu su praktikos vadovais. Pirmas dienas tik sekiau kolegų darbą, vėliau dirbau jų prižiūrima, o po savaitės jau galėjau visą darbą atlikti pati, be kolegų priežiūros, kadangi darbas nėra sunkus: produkcijos pristatymas klientams, informacijos apie produktų ypatybes suteikimas, pardavimo procesas bei prekių apskaita. Esant kažkokiems neaiškumams, visada galėjau kreiptis į praktikos vadovus ir paprašyti pagalbos, jei tuo metu jų nebūdavo darbo vietoje, visada galėdavome susisiekti telefonu. 


Pagal darbo tvarkaraštį turėjau dirbti po šešias valandas per dieną, šešias dienas per savaitę. Kadangi turėjau tik vieną išeiginę, negalėjau susiorganizuoti didelių kelionių. Ir visgi studentams, vykstantiems į Siciliją, siūlyčiau pakeliauti kuo daugiau! Kadangi Sicilijoje žavi viskas: tiek gamta, tiek vietiniai žmonės, tiek sicilietiška virtuvė. Vienintelis dalykas, kurį primigtynai siūlyčiau padaryti į Siciliją vykstantiems studentams – prieš kelionę bent kiek nors pasimokyti italų kalbos.

Jelena Kruglik

Komentarai

Populiarūs įrašai