Erasmus+ praktika: verta paskirti tam truputį laiko ir vėliau turėti tikrai įdomią ir naudingą vasarą!

Studijuoju Architektūros inžineriją. Praktiką atlikti užsienyje nusprendžiau atsitiktinai, kai gavau prodekano laišką apie galimybę pasinaudoti Erasmus+ programa.

Iš pradžių abejojau. Maniau, kad bus daug vargo, kuris gali „neatsipirkti“. O kas nori papildomo darbo pusmečio gale?.. Bet išsiaiškinęs sąlygas pamačiau, kad tai labai gera galimybė tiek atlikti ir taip jau privalomą praktiką, tiek pasisemti patirties iš aukšto lygio, su tarptautiniais projektais dirbančių architektų, tiek pakeliauti.  Apsisprendžiant taip pat svarbi buvo finansinė pusė. Erasmus stipendija beveik pilnai padengia kelionės ir pragyvenimo išlaidas. Taigi, tokia praktika ir finansiškai yra geresnė nei neapmokama praktika Lietuvoje.

Praktiką gimtinėje verta atlikti jei esate tvirtai apsisprendę karjeros aukštumų siekti čia. Lietuvos garsiausių architektų įmonės dažniausiai už praktiką nemoka, bet gali būti lengviau susikalbėti, galbūt užmegzsti ryšius. Mažesnėse įmonėse kartais moka minimalų darbo užmokestį arba po praktikos pasiūlo pasilikti dirbti toliau. Taip pat čia mažiau „popierizmo“. Tokią praktiką renkasi studentai, kurie tingi paskirti truputį laiko įmonės užsienyje paieškoms bei dokumentų tvarkymui arba nežino apie Erasmus+ galimybę.

Jei pradžioje abejojau, tai po praktikos esu įsitikinęs, kad verta paskirti tam truputį laiko ir vėliau turėti tikrai įdomią ir naudingą vasarą. Net siejant savo ateitį su Lietuva, tokia tarptautinė patirtis labai padeda praplėsti akiratį.  Man asmeniškai įmonės paieškos neužtruko. Atlikti praktiką priėmė viena iš Užsienio ryšių direkcijos (URD) siūlomų įmonių – „IAD“. Bendravimas su jais vyko labai sklandžiai. Į laiškus atsakydavo tą pačią arba kitą dieną. Praktikos vadovas davė naudingų patarimų dėl būsto ir transporto Madride. Atvykus dirbti, šiltai priėmė. Kolektyvas buvo draugiškas, visi daugiau ar mažiau kalbėjo angliškai. Turėjau galimybę dirbti komandoje. Taip pat per du mėnesius suspėjau padirbėti prie keleto skirtingų projektų skirtingose stadijose. Pagerinau bei įgijau naujų darbo kompiuterinėmis programomis įgūdžų. Po praktikos įmonės vadovas pasiūlė atvykti dirbti po studijų.


Pasibaigus praktikai aplankiau Toledą, Valenciją bei Barseloną. Ten pamačiau įdomiausius architektūros objektus, paragavau tradicinių patiekalų bei gėrimų.

Taigi, praktika buvo įvairiapusiškai naudinga. Tiek iš profesinės, tiek iš asmeninės pusės. Rekomenduoju ir kitiems studentams nepatingėti susitvarkyti dokumentų ir pasinaudoti šia galimybe!


Mikas Bložis

Komentarai

Populiarūs įrašai