Erasmus+ studijos Bolonijos universitete (Italija)

Sėdžiu ir galvoju, kaip greitai praėjo visi metai. Metai, kuriuos praleidau Italijoje. Esu be galo laiminga, kad grįžau, bet tik dabar pradedu suvokti ir įvertinti tai, ką patyriau studijuodama ir gyvendama Bolonijoje. Visą gyvenimą mano didžiausia ir niekada neišsenkanti svajonė buvo ir yra keliauti, ir per pastaruosius metus kaip tik tai ir dariau. Man rodos, kad negali būti nieko geresnio nei būti laimingam pildant savo didžiausias svajones.

Mintys apie Italiją sukosi jau ne vienerius ar dvejus metus. Trumpi apsilankymai, poros savaičių kelionės sudarė neišdildomą įspūdį apie šią šalį. Pirmiausiai italų kalbos skambesys, gyventojų svetingumas ir paslaugumas, šalies grožis ir niekam neprilygstanti italų virtuvė.


Dar prieš kelerius metus nebūčiau patikėjusi, jog turėsiu galimybę išvykti metams į vieną iš gražiausių šalių visoje Europoje. Pirmiausia ko reikėjo, tai didelio didelio noro. Sužinojusi apie Erasmus+ programą, nedelsiant užpildžiau visus dokumentus ir nusiteikiau geriausiam. Po kiek lakio sulaukiau pakvietimo į interviu ir buvau atrinkta. Tai buvo diena, kai man labai LABAI pasisekė! Pamenu tryškau laime ir šokinėjau iš džiaugsmo, tačiau tuomet dar nežinojau, kas iš tikrųjų manęs laukia...


Visus praėjusius metus mokiausi seniausiame Europoje Bolonijos universitete. Visas miestas yra tikra oazė studentams. Miestą supa begalė fakultetų, visur taikomos nuolaidos studentams, juos pasitinka internetinės kavinės, renginiai bei ypač aktyvus naktinis gyvenimas. Italijoje praleidau beveik 11 mėnesių. Kiekvieną dieną pradėdavau su pačia didžiausia šypsena ir rytiniu puodeliu ekspreso kavos su karštu kruasanu, paskanintu pistacijų kremu.


Saulėtas kelias dviračiu iki fakulteto ir laimingi praeiviai, kurie savo šypsenos nuoširdumu pripildo tavo dieną pačiomis geriausiomis emocijomis. Žmonių atsipalaidavimas, neskubėjimas ir pasitikėjimas savimi nenustoja žavėti...


Įdomios paskaitos, kurios kaip įprasta Italijoje, prasideda 15-20 minučių vėliau. To priežastimi gali būti netikėtas dėstytojo susitikimas su seniai matytu kaimynu, trumpas pokalbis, ekspreso kavos puodelis... Nepaisant to, dėstytojai labai paslaugūs bei suinteresuoti išmokyti studentus to, ką patys išmano geriausiai. Paskaitos nėra privalomos ir yra atviros visiems, o egzaminus gali laikyti kada tau patogu. Kartais būna ir nustatytos datos, tačiau daugumos egzaminų laikymo dieną gali sutarti su dėstytoju ir rasti kompromisą. Vis dėlto dėstytojai ypač vertina studentus, kurie stengiasi atsiskaityti laiku, įdeda daug pastangų ir sugeba padaryti per metus tai, ko vietinis studentas italas nesugebėtų įveikti per 3-ejus bakalauro metus. Tavo motyvacija yra tikra vertybė ir kelias į pačius geriausius rezultatus.


Pasivaikščiojimai po siauras gatves bei pavėsio ieškojimas po arkomis, apdengiančiomis visus šaligatvius, per ilgas 3-4 valandų pertraukas tarp paskaitų, atskleisdavo pačias didžiausias Bolonijos miesto paslaptis. Priešpiečiai su panini sumuštiniu ar burnoje magiškus pojūčius sukeliančiu picos gabaliuku už 1,5 euro, pakelia nuotaiką visai likusiai dienai. Popiečio miegas, vėliau vakarienės planavimas ir organizavimas. Šilti vakarai, nepakartojamos vakarienės su skaniausiais pasaulio virtuvės šedevrais, tokiais kaip „Tagliatelle al ragu“, „Lasagna Bolognese“ ar „Ravioli al tartufo“. Gero vyno taurė ir tikri draugai šalia... Apie geresnę dienos pabaigą tikriausiai net negalima ir svajoti. Kelionės savaitgaliais į vis kitą Italijos miestą. Nuostabi italų kalba ir nepastebimai greitai perimami italų gestikuliavimo ir kalbėjimo įgūdžiai.


Nauji sutikti draugai iš viso pasaulio, naujos pažintys, nauji ryšiai ir nepamirštami pokalbiai. Atrodo, kad sutikti žmonės yra skirti būtent tau, pačiu reikalingiausiu metu ir tinkamiausioje vietoje. Myliu Italiją, šios šalies virtuvę, klimatą, nuostabią gamtą, kalbą, žmonių nuoširdumą, šypsenas ir šį nuostabų gyvenimą. Tai galiu pasakyti giliai iš visos širdies, su didele šypsena veide ir nuostabiais prisiminimais. Esu be galo laiminga, kad turėjau tokią galimybę savo gyvenime – išvykti visiems metams į Italiją su Erasmus+ programa. Esu dėkinga Vilniaus Gedimino technikos universitetui ir visiems, kas prisidėjo prie mano nepamirštamos gyvenimo kelionės.


Galiu patarti kiekvienam studentui, kuris turi svajonių ir naujų idėjų.. Žavėjimasis tuo, ką myli, nuolatinis mokymasis ir judėjimas pirmyn priveda prie pačių didžiausių darbų ir rezultatų! Leisk sau gyventi pačią didžiausią savo gyvenimo svajonę – savo gyvenimą!


Keletas patarimų atvykus į Boloniją:

1. Jei planuojate įsigyti dviratį, rekomenduočiau daugiau investuoti į dviračio spyną, nei į patį dviratį.
2. Atrasti septynias didžiąsias Bolonijos miesto paslaptis.
3. Pavakarieniauti pačiame nuostabiausiame restoranėlyje „Osteria al 15“. Net neabejoju, kad jis taps pačia mylimiausia vieta visoje Bolonijoje.
4. Suvalgyti vieną, dvi, tris ar visą milijoną pačių šviežiausių ir skaniausių ledų „Cremeria Funivia“.
5. Atrasti slaptą naktinę bandelių ir picų kepyklėlę, kuri atsidaro jau 1 val. nakties ir pradžiugina pačiomis šviežiausiomis bandelėmis mieste už 1 eurą. Skonio negaliu užmiršti dar ir dabar...
6. Pagal tradiciją, išlaikius visus egzaminus, užlipti į aukščiausią bokštą Bolonijoje ir apžvelgti visą miestą iš aukštai. Prieš tai, turi įveikti 498 laiptelius, kad išvystum nuostabią Bolonijos panoramą.
7. Apsilankyti nuostabaus grožio San Luca bažnyčioje iš kurios atsiveria nuostabus vaizdas į Toskanos kalvas. Iki bažnyčios nukeliausite pačiu ilgiausiu portiku pasaulyje, vedančiu iš Bolonijos miesto centro.
8. Keliaukite ir keliaukite daug! Nešvaistykite laiko veltui. Aplankykite kuo daugiau miestų Italijoje ir už jos ribų. Juk niekada negali žinoti, kada dar pasitaikys tokia galimybė.


 Ieva Urbonavičiūtė

Komentarai

Populiarūs įrašai