Erasmus+ praktika architektų biure "Ressano Garcia Arquitectos" (Portugalija)

Unikalus klimatas, geografinė padėtis ir architektūrinės tradicijos suformavo savitą Portugalijos architektūros peizažą, ryškiai išsiskiriantį Europos kontekste.


Moderni portugalų architektūra yra žinoma ir vertinama visame pasaulyje dėl savo tradicijų tąsos ir jų interpretavimo, santūrumo, asketiškumo, kontekstualumo ir meninės vertės.  Dėl aukšto bendro šalies architektūros lygio dauguma projektavimo firmų pasižymi profesionalumu ir menišku požiūriu į specialybę. 

Darbo praktika atlikta Lisabonoje susidėjo iš trijų skirtingų projektų: 1) senos sodybos statinių ir aplinkos renovacija, 2) gyvenamojo namo remontas, 3) galerijos vienam eksponatui nauja statyba. Pirmasis projektas buvo pats įdomiausias ir suteikiantis daugiausia naujų patirčių. Mano užduotis jame prasidėjo nuo pačios pradžios – koncepcijos ir architektūrinės idėjos paieškos. Džiaugiausi gavęs kūrybinę laisvę, kurią nukreipiau į individualų ir man dar nepažįstamą objekto kontekstą. Lydimas vyresnių kolegų pastabų, gairių ir diskusijų praturtinau esamų statinių aplinką lauko struktūromis formuojančiomis privačias ir viešas erdves, šešėlius, perspektyvas. Modifikavau esamus statinius atversdamas dalį jų patalpų į vidinį kiemą. Atlikdamas užduotį vysčiau statinių išorės ir vidaus santykį, jų lankytojo atžvilgiu. Palankaus klimato sąlygomis judėjimas iš lauko erdvės į patalpas ir atvirkščiai gali būti nekonkretus, palaipsnis. Tai reiškia, kad statinys netampa riba tarp žmogaus ir gamtos, bet kuria organišką erdvių visumą. Užduoties metu naudojau vieną iš pagrindinių architektūros raiškos formų – erdvę.

Antrasis ir trečiasis projektai nebuvo orientuoti į kūrybą.  Gyvenamojo namo remonto projektui reikėjo atlikti brėžinius, kurie, kartu su atitinkamais dokumentais, bus pagrindas gaunant statybinių darbų leidimą miesto savivaldybėje. Šiai užduočiai reikėjo techniško darbo, atidumo, pastabumo ir tvarkos. Trečiasis projektas – tai nedidelis galerijos statinys, skirtas vienam meno kūriniui. Šis statinys labai įdomus ir bene konceptualiausias architektūros studijos, kurioje praktikavausi, darbas. Deja mano įdėlis į jį nebuvo didelis: gaminau šio jau statomo pastato modelį, skirtą ekspozicijai parodose.

Teigiamai vertinu savo stažuotę Portugalijoje, ji man suteikė ne tik profesinių žinių ir atradimų, jos dėka susipažinau su šalies kultūra, apsilankiau daugybėje naujų vietų. Visa tai smarkiai praturtino mano, kaip architekto, asmenybę, nes kuriant aplinką žmonėms svarbu ne tik praktinės žinios, bet ir asmeninė patirtis, kuri smarkiai auga keliaujant.

Antanas Šarkauskas
II kurso statinių architektūros magistras

Komentarai

Populiarūs įrašai