Rūtos Erasmus+ patirtis Vokietijoje, Štutgarte


Universitetas. Turėjau progą studijuoti Medijų universitete (vok. Hochschule der Medien) Badeno-Viurtembergo žemių sostinėje Štutgarte, Vokietijoje. Universitetas įkurtas 1903 metais ir susideda iš trijų fakultetų: Spaudos ir medijų (Print & Media), Elektroninių medijų (Electronic Media), Informacijos ir komunikacijos (Information and Communication). Dabar universitete studijuoja daugiau nei 4000 studentų. Universitetas pakankamai modernus ir pritaikytas ruošti medijų specialistus jiems suteikiant teorinių ir nemažai praktinių įgūdžių.

Štutgartas. Tai miestas pietvakarių Vokietijoje, per kurį teka upė Nekaras. Jis pakankamai nedidelis, apgyvendinantis virš 600 tūkstančių gyventojų. Tai transporto, verslo ir gamybos centras, kuriame išplėtota automobilių, spaudos, tekstilės, fotografijos pramonė. Mieste įsikūrę „Mercedes Benz“, „Porsche“ muziejai. Taip pat Badeno-Viurtembergo žemė garsi savo vynuogynais ir spaudžiamu vynu. Tai tikrai jaukus, tvarkingas ir gražus vokiškas miestas, turintis daug gražių aikščių, įdomių ir „saldžių“ muziejų, tokių kaip „Ritter Sport“ šokolado muziejus. Štutgartas nemiega ir festivaliai jame vyksta bent kelis kartus per mėnesį: muzikos, meno, filmų. Miestas gana kalvotas, tad nuo kalvų atsiveria visu savo gražumu.

Studijos. Mano studijų modulis buvo Medijų kūrimas ir vadyba (ang. Media Creation and Management). Tą patį modulį buvome pasirinkę septyniese, kartu su studentais iš Meksikos, Danijos, Nyderlandų, Amerikos, Bulgarijos ir Kroatijos. Visi buvome iš skirtingų pasaulio kampelių, todėl turėjome išskirtinę galimybę pasidalinti unikalia patirtimi. Visi tarptautiniai studentai gyveno drauge studentų miestelyje, kuris buvo tik penkiolikos minučių atstumu važiuojant traukiniu nuo universiteto. Tai suteikė dar daugiau galimybių leisti laiką drauge.

Ką naujo išmokau? Studijuodama medijų universitete, žinoma, pagilinau žinias apie medijas, jų kūrimo procesus ir vadybą, reklamą, socialines medijas, interneto tendencijas, verslą. Turėjau progų save išbandyti praktiškai – kūriau dokumentinį video nuo idėjos iki jos įgyvendinimo. Turėjau sugalvoti idėją, susirasti komandą jos įgyvendinimui ir pristatyti galutinį rezultatą (čia jį galima pamatyti).
Turėjau keletą kitų projektų, kurių metu reikėjo kurti infografikų (angl. infographics) turinį ir dizainą, rašyti verslo planą ir kitokius su medijomis susijusius darbus. Beveik visus projektus teko pristatyti auditorijai, tad patobulinau prezentacinius gebėjimus. Įgijau komandinio darbo tarptautinėje aplinkoje įgūdžių, patobulėjau komunikacijos, dizaino kūrimo, vadybos, rašymo anglų kalba, video montavimo srityse. Turėjau ir vokiečių kalbos paskaitų, tad pramokau ir šią kalbą. Patirtis buvo didžiulė ir visa tai atlikdama patyriau daug smagių akimirkų.

Mokymosi metodai. Paskaitų metu būdavo išlaikytas balansas tarp teorijos ir praktikos. Dėstytojai mėgo diskusijas, tad neleisdavo mums nuobodžiauti ir skatindavo įsitraukti į jas. Vienoje paskaitoje išklausius teoriją,  būdavo atliekami grupiniai darbai. Dažniausiai kiekvienas tarptautinis studentas sudarydavo po komandą su vokiečių studentais ir atlikdavo užduotis pasidalindamas savo šalies patirtimi medijų temose. Kitas dėstytojas organizavo kelių dienų išvyką į stovyklą, kurios metu turėjome paskaitų, atlikome įvairius projektus, simuliacijas, bendravome neformalioje aplinkoje. Taip pat kelios paskaitos vyko nuotoliniu būdu – klausydavome specialistų kalbų apie verslo subtilybes namuose.

Modernios technologijos. Medijų technologijos buvo naudojamos tik studentų televizijos projektų metu, kai kūrėme savo dokumentinį video. Turėjome progą išbandyti kamerą, montavimo įrangą, garso aparatūrą. Universitetas turi pakankamai modernias laboratorijas medijų kūrimui, įrašų studijas, kompiuterių klases, jaukią biblioteką, spausdinimo techniką. Studentų televizija universitete kuria įvairius reportažus, turi savo tinklalapį, kur juos talpina.

Erasmus+ nauda man kaip asmenybei.


Erasmus+ patirtis suteikė pasitikėjimo savimi, pagerėjo anglų kalbos įgūdžiai. Taip pat įgijau dar daugiau savarankiškumo ir tikėjimo, kad gali susitvarkyti pats, susikurti kitą gyvenimą toli nuo namų, susirasti naujų draugų ir smagiai leisti laiką. Supratau, kaip smagu būti tarptautinėje aplinkoje. Patyriau, koks įdomus iššūkis beveik nekalbėti šalies, į kurią vyksti, kalba ir bandyti tvarkytis anglų, universaliąja gestų kalba. Tiesa, vokiečiai pakankamai geranoriškai ir gerai kalba angliškai, net ir vyresni. Tokiomis aplinkybėmis tobulėjimas vyksta milžiniškai šuoliais. Džiaugiuosi, kad ryžausi šiam šuoliui ir dabar turiu naujų draugų, patirties, įžvalgų apie save ir tolimesnę karjerą.

Rūta Slivkaitė

Komentarai

Populiarūs įrašai