Keturi Emilio patarimai, kaip semestrą svetur paversti įsimintiniausiu gyvenimo nuotykiu: Erasmus+ studijos Polytechnic University of Valencia

Sveiki buvę, esami ir galbūt būsimi Erasmus+ dalyviai!

2015-ųjų metų rudenį buvau išvažiavęs vienam semestrui į Valensiją, Ispanijoje. Tai buvo nuostabiausias mano gyvenimo ruduo, nes per visą tą laiką lijo lygiai tris kartus, vidutinė dienos temperatūra +25ºC ir per šv. Kalėdas maudžiausi Viduržemio jūroje. Be abejo, ne visa laimė yra subtropinis klimatas - tad papasakosiu ne tik apie savo nuotykius, tačiau duosiu kelis naudingus patarimus dar tik besiruošiantiems važiuoti svetur.

Aš pasinaudojau Erasmus+ galimybe pagrinde dėl dviejų priežasčių: 99% teigiamų atsiliepimų iš jau grįžusių draugų ir pažįstamų, bei žinojau, kad labai pasigailėsiu, jeigu neišvažiuosiu. Aš myliu Lietuvą ir aš niekada nesiveržiau į užsienį, bet šįkart supratau - negaliu praleisti tokios progos. Man visą gyvenimą Ispanija atrodė šalis, kurioje visada šviečia saulė, žmonės šypsosi be priežasties ir gatvėse auga mandarinai. Pasirodo, neklydau, viskas taip kaip įsivaizdavau. Na beveik viskas. Saulė nešvietė kokias 5 dienas iš 150 ir mandarinai augantys gatvėje, deja, nėra labai skanūs. Tačiau jau nuo mažų dienų svajojau ten nuvykti, tiek dėl kultūros, tiek dėl kalbos, kuri mane labai žavi. Be galo džiaugiuosi savo sprendimu ir esu labai dėkingas visiems, kas ragino ir drąsino, ypač URD už pagalbą.


Būnant Valensijoje pavyko išvažiuoti į keturias rimtesnes keliones (4-6 dienos): į Ibizą, kur nuostabūs žmonės ir palūdimiai gražesni nei atvirukuose; į Barseloną, kuri yra pats įspūdingiausias miestas, kokį esu kadanors aplankęs; į Andaluziją (pietų Ispanija), kuri garsėja savo istorija bei stulbinančiais vaizdais; bei į Alikantę ir jos apylinkes - maži kalnų miesteliai ir pasakiška gamta. Kelionės buvo nuostabiai fantastiškai smagios, pilnos įspūdžių ir patyrimų, tačiau prie jų reikėjo ir padirbėti. Faktas, kad pigiau ir kokybiškiau galima susiorganizuoti kelionę patiems su draugais, nei naudotis kelionių organizatorių paslaugomis.

Taigi pirmas patarimas
- nepatingėti prieš kelionę skirti kelias dienas laiko sužinoti kiek įmanoma daugiau apie vietovę, kur ruošiamasi keliauti. Šiais laikais internetu viskas įmanoma, ir net daugiau negu galite įsivaizduoti. Reikėtų susiplanuoti viską taip, kad keliaujant kiltų kuo mažiau klausimų ir nesklandumų. Susirašyti visas vietas ką norima aplankyti, nusipirkti bilietus (internetu dažniausiai pigiau), užsisakyti nakvynes, pasidomėti transportu, ir susidėlioti bent jau preliminarų maršrutą. Keliavimo būdas "eisim ir pažiūrėsim ką gero" dažniausiai nepasiteisina, nes pusė kelionės laiko iššvaistoma informacijos ieškojimui, kas išvargina ir kelia stresą.

Antras dalykas
- automobilis. Greičiausiai vis tiek teks tokį nuomotis kažkuriai kelionei, tad patarimas - nesusigundyti įtartinai mažomis nuomos kainomis. Siūlau visada pasidomėti apie įmonės, iš kurios perkate paslaugą, įvertinimą ir paskaityti atsiliepimus. Nereikėtų naiviai tikėtis, kad iš automobilio, kurio nuomos kaina 10€/para, nuomotojai gali uždirbti. Tokios įmonės, deja, pelną gauna apgavystės būdu. Detalių nepasakosiu, bet užteko vieno patyrimo, kai automobilio nuomos kaina "netyčia" išaugo 5 kartus. Ir, be abejo, pilnas automobilio draudimas - jeigu norite keliauti be rūpesčių.

Trečia - gyvendami užsienyje neprisiriškite prie lietuvių. Jeigu svetur pažįstate tautiečių, tai nebūtinai reiškia, kad turite su jais bendrauti. Žinoma, pradžioje, kai ir taip viskas nauja, yra daug lengviau bendrauti sava kalba, bet draugus reikėtų pasirinkti ne pagal tautybę, o pagal tai kaip smagu su jais leisti laiką. Aš tik paskutinį savo išvykos mėnesį supratau, kad aš per mažai pažinau vietinius žmones, nes apie pusę savo laiko Ispanijoje kalbėjau lietuviškai. Lietuviai tikrai nėra blogesni už kitus, bet aš tikiu, kad jūs trokštate pažinti kitas kultūras ir kitokius žmones. Tam laiko nėra daug ir reikėtų jį maksimaliai išnaudoti.

Ketvirta - stengtis nebūti turistu, o kuo greičiau tapti vietiniu savo mieste. Nauda bus ne tik iš finansinės pusės, nes turistams kainos visada didesnės, bet ir daug daugiau visko patirsite. Nebijokite nuklysti iš pagrindių gatvių ir aikščių į skersgatvius ar namų kiemus. Kaskart eidami kažkur stenkites rinktis ne greičiausią maršrutą, o tą, kuriuo dar nėjote. Pamatysite tikrają tos šalies kultūrą ir gyvenimo būdą, išgyvensite visai kitokias emocijas. Jeigu mėgstate važinėtis dviračiu, tai yra puikus būdas pažinti visą miestą ir net užmiestį, ne tik savo rajoną. Svarbiausia, gera kompanija.
Tai yra tiek, ką norėjau papasakoti, jeigu kyla daugiau klausimų, galite drąsiai kreiptis, pakonsultuosiu kiek galėsiu.

Su pagarba
Emilis Skrabs

Komentarai

Populiarūs įrašai