Lauros Erasmus+ praktika Istituto Italiano di Tecnologia – galimybė prisidėti prie tyrimų, kurie ateityje padės išsaugoti gyvybes

Dažnai susimąstau, kad pasaulyje yra daug vietų, kuriose ne tik, kad neteko būti, bet ir jų net neteko matyti. O dažniausiai jos būna tokios unikalios! Taip pat pasaulyje yra gausybė žmonių, bet tik nedidelė jų dalis yra man pažįstami. Ne kartą troškau viską pakeisti, tačiau kartais stygo ryžto, o kartais ir plano, kaip galima būtų svajonę paversti tikrove. Sužinojusi apie Erasmus+ programą, nutariau pamėginti, juk neturėjau ko prarasti, o be to, tai puiki galimybė atlikti praktiką bei pažinti naują kultūrą. Nedelsiant nutariau pasinaudoti šia galimybe ir pradėjau ieškoti įmonės, kuri mane priimtų. Po ilgai trukusių paieškų buvau be galo laiminga savo pašto dėžutėje pamačiusi laišką su teigiamu atsakymu iš vienos įmonės Italijoje. Taip, taip, Italijoje!



Esu antro kurso bioinžinerijos studentė ir net nesapnavau, kad 2016-ųjų metų vasarą du mėnesius praleisiu Italijoje bei atliksiu praktiką viename garsiausių institutų Italijoje. Istituto Italiano di Tecnologia – tai 2003 metais įkurta valstybinė įmonė, kurioje vyksta įvairiausi moksliniai tyrimai. Institutas garsėja kuriamais robotais! Nors tai ir skamba lyg iš fantastinio filmo, bet tai tiesa. Pačiai keletą kartų teko matyti, kaip filmuojamas vaizdo įrašas pristatantis vieną ar kitą robotą, kuris sugeba reaguoti į garsą, prisilietimą ar atnešti taurę šampano. 



Kalbant apie praktiką, institute turėjau galimybę darbuotis vaistų atradimo skyriuje. Mūsų komandą sudarė 8 žmonės, tarp kurių buvo ne tik italai, tačiau ir estė bei ispanė. Kolektyvas buvo draugiškas, todėl dirbti esant gerai atmosferai buvo nesunku. Tyrinėjome vėžio ląsteles, nes komanda, kurioje darbavausi, bando atrasti vaistus nuo krūties vėžio. Vos tik sužinojusi tyrimų temą, netvėriau džiaugsmu. Stodama į šią studijų programą svajojau gauti reikalingų žinių ir įgūdžių, kurie padės žmonėms bei visuomenei, troškau būti naudinga, o dabar, būdama antrame kurse, turiu galimybė prisidėti prie tyrimų, kurie gali išsaugoti gyvybes. Nors pirmomis dienomis buvo nelengva, dėl reikalingų žinių trūkumo, perskaičius straipsnius atliekamų tyrimų tema, viskas pasidarė aiškiau. 


Trumpai, Erasmus + programos metu įgavau daug naujų bei naudingų įgūdžių, kurie, esu tikra, pasitarnaus man ir ateity. Taip pat turėjau puikią galimybę pažinti kitą kultūrą bei kraštą. Italijoje gausu nepaprastai gražių gatvių bei gatvelių, didingų vietų bei neužmirštamos architektūros pastatų. Ir žinoma sutikau nepaprastai įdomių žmonių, su kuriais greitai radome bendrą kalbą ir tapome draugais. Džiaugiuosi gavusi galimybę pažinti ir pamilti Italijos uostą Genują, galimybę valgyti itališkus ledus pirmą valandą nakties bei suprasti, kad kava nėra tik gėrimas, tai dalis kultūros.



Laura Mataitė, atliko praktiką „Istituto Italiano di Tecnologia“, Italijoje, 2016 m. vasara


Komentarai

Populiarūs įrašai