Tarptautinės Indrės studijos Taivane: studijų patirtis, įspūdžiai ir patarimai

National Taipei University of technologies (Taipei Tech) – tai yra universitetas Taivane, kuriame mokiausi 4 mėnesius pagal dvišalę sutartį.

Universitetas įsikūręs pačiame Taipėjaus centre, šalia yra studentų bendrabutis, stadionas, kiekvienas fakultetas turi savo pastatą. Universiteto miestelis mažas ir gyvuoja jau ilgą laiką – tai yra vienas seniausių universitetų Taivane. Pastatai gana seni ir galbūt jau reikėtų atnaujinimo, bet tuo pačiu žavūs ir turi savo istoriją. Įdomu, kad technologijų universitetas gali būti toks meniškas ir bohemiškas. Ir nuolatos pilnas studentų. Jeigu nesėdi paskaitose arba nesimoko bibliotekoje, tai ką nors stato, pjauna, matuoja, įvairiais rankdarbiais užsiima, šoka ar repetuoja ką nors.

Universitetas buvo ta vieta, kur žmonės pakankamai gerai kalba angliškai, o visur kitur saloje situacija su anglų kalba tikrai prasta. Dėstytojai labai geranoriški ir gerbiami studentų. Kiekvienas dėstytojas turi savo asistentą, kuris prieš paskaitą keliomis minutėmis anksčiau ateina į auditoriją ir viską paruošia – įjungia projektorių, kompiuterį, nuvalo lentą, sutvarko auditoriją ir atėjęs dėstytojas jau tik dėsto paskaitą.

Kai kurių paskaitų metu važiuodavome į ekskursijas: Smart City paroda, įvairūs lankytini objektai, muziejai, Taipei City Fire Department, miesto vandens rezervuaras, užtvanka, potvynių kontrolės stotis, vandens siurblinė ir kt. Buvo labai įdomu ir naudinga, nes pasakojo kaip reikėtų elgtis žemės drebėjimo, gaisro metu, kaip evakuotis, suteikti pirmąją pagalbą.

Turėjau porą dalykų, kur buvau vienintelė mainų studentė, visi kiti buvo vietiniai taivaniečiai, taigi vien dėl manęs paskaitos vykdavo pusiau angliškai, pusiau kinų kalba. Kartais būdavo sunku ir nuobodoka, bet tuo pačiu man skyrė daug dėmesio, dažnai klausdavo mano nuomonės, kaip tam tikri klausimai sprendžiami Lietuvoje arba Europoje.

Pirmus du mėnesius tik ėjau į paskaitas ir jokių darbų nebuvo, viskas atrodė labai lengva. Bet į semestro pabaigą pasipylė visų dalykų namų darbai... Paskutinį mėnesį tikrai daug laiko praleidau bibliotekoje. Bibliotekoje labai gera erdvė susikaupti ir dirbti – tylu, ramu, draudžiama viduje valgyti, tai visi ten arba dirba arba miega.

Taivane yra taikoma šimtabalė vertinimo sistema. Kad egzaminas būtų išlaikytas, magistrantai turi surinkti ne mažiau kaip 70 taškų. 1 Taipei Tech kreditas = 2 ECTS kreditai.

Tiems, kurie nuvyks į Taivaną, rekomenduoju pasimokyti kinų kalbos. Tikrai yra naudinga mokėti bent jau skaičius, tipinius sakinius perkant ar užsisakant maistą, klausiant kainos ar krypties. Tuo pačiu paskaitoje kinų kalbos dėstytojas papasakodavo apie šalies kultūrą, šventes, apie kinų kalbos raštą, simbolius, kas yra visai kitaip, nei mes įpratę, ir dėl to įdomu.

Laisvu laiku daug keliavau. Taivano gamta tikrai įspūdinga ir yra ką pamatyti.


Indrė Pažūsytė
SF, MA 1 semestras, SEVfm-15, studijavo National Taipei University of Technology (Taivanas), 2015-2016 m. m. pavasario semestras

Komentarai

Populiarūs įrašai