Liepos Erasmus+ studijos Vietname!


Esu žmogus mėgstantis pasinaudoti geromis galimybėmis, ypač tokiomis, kurios leidžia pamatyti pasaulį. Su Erasmus+ jau buvau Suomijoje, tačiau šį kartą nusprendžiau išvykti toliau ir susipažinti su visai kitokia kultūra. Vietnamas tokia šalis apie kurią prieš išvykdama girdėjau mažai, manau, kad ir jūs taip pat. Keista, nes pati šalis yra turtinga tiek sava istorija, tradicijomis, kultūra. Vietiniai pasižymi mums gal šiek tiek keistu ir sunkiai suprantamu gyvenimo būdu, o gamtoje galima rasti džiungles, kalnus, jūras ežerus upes, urvus ir net dykumą.

Hanojus – Vietnamo sostinė, kurioje gyvena beveik 10 milijonų žmonių ir kiekvienas iš jų turi po motorolerį! Pirmas įspūdis – chaosas, tačiau pagyvenus šiame mieste ilgiau, pamatai, kad tas chaosas visgi turi tvarką, tik ji labai savotiška ir nerašyta. Pirmiausia buvo sunku priprasti prie žmonių žvilgsniu, nes ne visose miesto dalyse lankosi turistai, tad dėmesio tikrai netrūksta, tačiau žmonės geranoriški, malonūs, sveikinasi ir nori bendrauti.

Pirmą mėnesį gyvenau vietinių šeimoje su dviem vaikais. Nei vienas jų nekalbėjo angliškai, dėl to buvo geras iššūkis susikalbėti. Vietname žmonės supranta anglų kalbos vertę ir jau nuo pat mažens vaikai jos mokosi. Mano užduotis buvo pagelbėti vaikams mokytis anglų kalbos, su jais bendrauti ir žaisti, padėti ruošti namų darbus. Buvo įdomi ir vertinga patirtis, padedanti pamatyti gilias šalies ir šeimos tradicijas, pabendrauti su vietiniais ir net padėti jiems mokytis anglų kalbos!

Universitete buvau vienintelė užsienietė, tiesa, buvo keli prancūzai, tačiau ir jie netrukus išvyko. Pats universitetas, kaip ir visa šalis, stokojo tvarkos, prie to buvo sunku priprasti. Taip pat, kai kurios paskaitos vyko ne anglų, o vietnamiečių kalba, dar vienas iššūkis. Norėčiau pabrėžti, kad šis universitetas yra grynai technologijų, dėl to, man, kaip komunikacijos srities studentei, netiko. Vietiniai studentai vykdo įvairius projektus ir dalyvauja užklasinėse veiklose, buvau net kelis kartus pakviesta apsilankyti.

Vietnamas, mums,  europiečiams – pigi šalis. Dėl to galima leisti sau nemažai pakeliauti. Kelionės man leido pamatyti gamtos stebuklus, paragauti įvairaus vietinio maisto, egzotinių vaisių ir ryžių vyno. Vietnamo šiaurėje stūkso kalnai ir ten gyvena nesuskaičiuojamas kiekis skirtingų genčių, smarkiai atsiribojusių nuo technologijų, modernaus gyvenimo būdo. Ten vietiniai užsiima žemdirbyste, dažniausiai augina ryžius. Tiesa, tokiose vietose matosi ir skurdas, ir edukacijos trūkumas.
Vietname galima sutikti labai daug keliaujančio jaunimo iš viso pasaulio, dėl to buvimas ten ir keliavimas pasidaro tik dar įdomesnis.  Net ir jeigu keliauji vienas, visada atsiranda kompanijos   ir draugų.
Taigi, ši beveik pusės metų patirtis mane praturtino žiniomis, naujomis pažintimis, naujais draugais, potyriais, įgūdžiais, nuostabiais prisiminimais visam gyvenimui. Parsivežu didelį neįkainojamą patirties krovinį. Gyvenimas užsienyje išmoko ne tik kalbos ar universitete mokomų dalykų, bet ir gyvenimiškos patirties, problemų sprendimo, kalbos, socialinių įgūdžių. O labiausiai man patinkantis dalykas, kuri geriausiai suteikia kelionės yra išsijudinimas ir savo komforto zonos, be kurios me nei vienas nejudam į priekį. Taigi linkiu visiems keliauti ir naudoti suteikta proga. 


Linkėjimai,
Liepa Mažulytė

Komentarai

Populiarūs įrašai