Saulėtoji Portugalija! - Studijos Bežos Politechnikos Institute (IPBeja)


Esu Multimedijos ir Kompiuterinio Dizaino trečio kurso studentė. Semestrui su studijų mainų programa pasirinkau mažą miestelį Portugalijos Alentežo regione - Bežą.

Gyvenimas Bežoje
Pats Bežos miestelis yra nedidelis, bet jaukus. Čia galima sugrįžti atgal į praeitį - nuo senos architektūros ir po miestą važinėjančių senų automobilių, iki senelių rūkančių kavinėse, kurios ant kiekvieno gatvės kampo. Mieste daug istorijos ir čia galima patirti tikrą portugalų kultūrą, o universitetas įneša į miestą daug gyvybės. Čia studijuoja ne tik vietiniai, bet ir studentai, suvažiavę iš kitų Portugalijos miestų.
Žmonės čia kitokie, nei didžiuosiuose miestuose. Jie visiškai atsipalaidavę ir niekur neskubantys, dažnai visur vėluojantys. Pripratus prie portugališko tempo, nusiramini, atsipalaiduoji ir neimi dėl nieko į galvą. Ta atmosfera priverčia į gyvenimą pažvelgti iš kitos perspektyvos.
Dienas be saulės čia galima suskaičiuoti ant pirštų. Padariau išvadą, kad žmonės čia taip skiriasi nuo šiaurės šalių dėl oro. Oras šiltesnis, tad ir žmones šiltesni ir laimingesni. Su jais lengviau bendrauti ir jie taip nebijo žmogiško kontakto, kaip Lietuvoje.
Iš maždaug 20-ties Erasmus studentų, didžioji dalis buvo iš Brazilijos ir nors jie ne visi mokėjo angliškai, bet taip pat buvo atviri ir labai draugiški. Visi kartu gyvenome kaip didelė šeima viename bendrabutyje, su dar keliais vietiniais studentais. Nuo ketvirtadienio vykdavo vakarėliai, po kurių lankydavomės studentiškuose miesto baruose. O savaitgaliais taip pat nebūdavo liūdna. Dažnai tomis dienomis keliaudavome po Portugaliją ar Ispaniją.
Studijos
Kadangi studijuoju multimediją, norėjau turėti galimybę pasirinkti tarp dizaino ir informatikos dalykų, kas buvo įmanoma IPBejos universitete. Visos paskaitos vyko portugalų kalba, tačiau kiekvienas dėstytojas suteikė konsultacijas anglų kalba, o angliškai kalbantys studentai buvo labai draugiški ir maloniai padėdavo, jei iškildavo neaiškumų.
Kalbos barjeras turėjo savo minusų, tačiau turėjo ir didelių pliusų. Kadangi paskaitos vyko su studentais iš Portugalijos, turėjau galimybę susipažinti ir susidraugauti su nemažai vietinių. Kiekvieną dieną girdėjau portugalų kalbą ir lankiau universiteto suteiktus portugalų kalbos kursus, tad einant laikui pradėjau po biškį suprasti portugališkai.
Egzaminų mano pasirinktuose dalykuose nebuvo, tačiau buvo nemažai praktinių darbų, prie kurių reikėjo šiek tiek paplušėti. Jų neatlikus taip pat buvo galima laikyti galutinį egzaminą. Priklauso nuo studijų dalykų, bet bendrai studijuoti nebuvo labai sunku.


Įspūdžiai
Man asmeniškai, ši studijų mainų patirtis buvo nereali! Susipažinau su daug nuostabių žmonių, kurie 5 mėnesius man buvo kaip tikra šeima. Įsimylėjau saulėtąją Portugaliją, jos gamtos grožį ir nuoširdžius žmones. Labai džiaugiuosi, kad išlipau iš komforto zonos ir pasiryžau į šią kelionę viena. Grįžau atgal kaip visai naujas žmogus. Nebebijau naujų iššūkių ir lengviau ir laisviau bendrauju su naujais žmonėmis. Tad visiems rekomenduoju vykti ir išnaudoti šitą galimybę savo studijų laikotarpiu ir nebijoti!

Komentarai

Populiarūs įrašai