Martos patirtis Baskų šalies universitete, Ispanijoje

Tikriausiai, kai galvojame apie Ispanija, tai prisimename pagrindinius turistinius miestus, į kuriuos norėtumėme nuvykti, bet nuvykti į kalnais apsuptą Baskų apskritį Ispanijoje tikrai verta!

Skaitykite Martos Rakauskaitės, Verslo vadybos fakulteto studentės įspūdžius apie studijas Baskų šalies universitete, Ispanijoje.

Aš - Marta, VILNIUS TECH verslo vadybos fakulteto, organizacijų valdymo studentė. Šiais metais vykau į Erasmus+ studijas Bilbao mieste, Baskų šalies universitete (UPV/EHU).
Kadangi nusprendžiau, jog noriu vykti į Erasmus+ studijas likus kelioms dienoms iki paraiškos pateikimo, buvo daug nežinomybės, baimės, bet žinojau, jog noriu! Taip pat visą nerimą išsklaidė ir labai padėjo Fakulteto ir užsienio ryšių direkcijos koordinatorės.

Tikriausiai, kai galvojame apie Ispanija, prisimename pagrindinius turistinius miestus, į kuriuos norėtumėme nuvykti, bet nuvykti į kalnais apsuptą Baskų apskritį Ispanijoje tikrai verta – gražūs vaizdai, netoli jūra, šiluma ir visada atrasi vietą kur paskanauti tradicinių „pintxo“ (pincho) užkandžių.

Apgyvendimo sąlygos
Universitetas prieš atvykstant siunčia laiškus dėl apgyvendinimo, kadangi jie neturi universitetui priklausančių bendrabučių. Yra universiteto sistema, kurioje rodo galimus kambarius išsinuomoti ir būtent ten išsirinkau gyventi Bilbao senamiestyje, turistinėje vietoje – Plaza Nueva, nors važiuodama nelabai žinojau ar geroje vietoje gyvensiu, bet man pasisekė. Taip pat, siunčiant laiškus dėl apgyvendinimo reikėtų prisiminti, jog dauguma nešneka angliškai, todėl pridėti eilutę ispaniškai, jog ieškai apgyvendimo būtų privalumas. Universitetas paskiria „Buddy“, tai studentas iš universiteto, kuris gali padėti apgyvendinimo ir kitais klausimais. Yra Facebook grupės, skirtos padėti rasti, kur apsigyventi, tai tikrai daug sunkumų neiškyla. Reikėtų žinoti, jog Ispanijoje nuoma ir maistas yra gana brangūs, todėl gauta Erasmus+ stipendija buvo išleista tik nuomai, todėl prieš vykstant reikėtų pasirūpinti savo finansais.

“Erasmus Student Network” Bilbao veiklos
Atvykus galima pradėti domėtis Erasmus+ studentų renginiais. Ši grupė kiekvieną savaitę rengdavo atvykusiems studentams veiklų, kaip supažindinimas su miestu, karaoke vakarai, žygiai į kalnus, kelionės į kitus miestus. Prieš karantiną teko nuvykti į Santander miestą kartu su jais, taip pat planuose buvo ir kitos kelionės.


Universiteto aplinka
Mokiausi dviejuose fakultetuose: ekonomikos fakultete nebuvo labai sunku. Tikriausiai dėl to, jog mano studijų dalykai buvo dėstomi pirmakursiams, o VILNIUS TECH Fakultete buvo sunkiau, bet dėstytojai aiškiai dėstė savo paskaitas anglų kalba, nurodė ko tikisi ir stengėsi padėti studentams. Taip pat yra galimybė pasirinkti, ar nori lankyti paskaitas, atsiskaityti darbus ir egzaminas sudarytų 70% pažymio, ar nori keliauti tiesiai į 100% egzaminą nelankant paskaitų. Prasidėjus nuotolinėms paskaitoms, nors tiek studentams tiek dėstytojams buvo sunku, gana greitai visi persiorientavo į interaktyvią erdvę.

Bilbao miesto įspūdžiai
Kadangi Bilbao miestas yra Baskų apskrityje, visi ženklai ir pavadinimai yra ne Ispanų kalba, o Baskų, bet visi kalba ispaniškai. Apskritai, retai kada nueisi į vietą, kurioje kažkas kalbėtų angliškai, todėl Ispanų kalbos žinojimas yra privalumas. Man buvo galimybė nemokamai mokytis Ispanų kalbos, bet dėl paskaitų laiko, man neišėjo pasinaudoti šia galimybe, todėl stengiausi naudotis programėlėmis, na, kurios kažkiek padėjo. 

Taip pat, visada atsisveikinant parduotuvėje ar su žmogumi, reikia sakyti “Agur!”, nors ir visi kalba ispaniškai, bet atsisveikina baskų kalba. 

Šioje apskrityje sakoma, jog labai dažnai lyja, nes visur kalnai, bet visą laikotarpį, kol buvau, prisimenu, jog retai kada ir lijo.

Taigi, nors ir teko beveik du menėsius būti namie, bet likęs laikas, kurį turėjau Bilbao mieste, tai atpirko! Niekada nemaniau, jog galėčiau pasiryžti tokiai kelionei į nežinomybę, bet rekomenduoju visiems studentams, kas nori patirti naujų įspūdžių, susipažinti su įvairių šalių žmonėmis, pabėgti nuo rutinos ir susipažinti su Ispanijos kultūra. 

Tikiuosi, jog turėsiu galimybę čia sugrįžti. Erasmus+ patirtis tikrai padėjo praplėsti akiratį, įgauti daugiau pasitikėjimo savimi ir suprasti, jog viskas įmanoma!

Komentarai

Populiarūs įrašai