AGAI studento praktika Lenkijoje: nei kiek nesigailiu, kad pasirinkau „ALL4JETS“

Labas! Mano vardas Dominik ir aš atlikau Erasmus + Praktika „ALL4JETS“ įmonėje Varšuvoje. Šiame mini straipsnyje papasakosiu apie savo 10-ies savaičių nuotykius.

Viskas prasidėjo nuo to, kad dar praeitais metais be galo užsimaniau išvykti į užsienį, kadangi, atsibodo rutina, norėjau patirti kažko naujo, pamatyti pasaulį, todėl nuvykau į Olandiją Erasmus+ studijoms vienam semestrui. Po Olandijos mano noras tyrinėti tik išaugo, tad nusprendžiau, kad būtinai užsirašysiu Erasmus + praktikai. Iš VILNIUS TECH AGAI partnerinių institucijų sąrašo svarsčiau kur norėčiau atlikti praktika, žinoma, nėra būtina rinktis tik iš duoto sąrašo, tačiau situacija pasaulyje (dėl Koronaviruso) apsunkino savarankiškas paieškas įmonių, kurios norėtų priglausti dviem mėnesiams praktikantą. Pasirinkau „ALL4JETS“ visiškai atsitiktinai, tuo momentu buvau pasiruošęs vykti bet kur ir nelabai domėjausi kokius darbus reikės atlikinėti. Po atrankos ir prasidėjus įvairių dokumentų pildymui pradėjau labiau domėtis įmone ir jos veikla – CAMO. Pradžioje nelabai supratau kas tai ir kokią konkrečią veiklą apima, vieną, ką supratau, kad reikės dirbti su popieriukais ir dėl to, pradžioj, nelabai džiūgavau, bet nebuvo jau kur dėtis.

Prieš išvykimą, reikėjo standartiškai sutvarkyti įvairius dokumentus, atlikti anglų kalbos lygio patikrinimo testą, pasirūpinti draudimu (rekomenduoju pasiteirauti Deimantės Vedegytės dėl draudimo specialistų kontaktų, jie bendradarbiauja su VILNIUS TECH ir gan pigiai padarė draudimą) bei ESDK. Prieš išvykstant susisiekiau su įmonės vadovu ir sutarėm dėl Skype skambučio, per kurį patikslinau darbo valandas, konkrečia ofiso lokaciją ir kitas smulkmenas. Nusprendžiau vykti į Varšuvą autobusu, į tą pusę gavosi 12 eurų, o atgal 24. Kelionė truko 8 valandas. Su malonumu bučiau vykęs traukiniu, tačiau dėl Koronaviruso buvo atšauktos pervažos geležinkeliu. Buto paieškai naudojau šias internetines svetaines: olx.pl, otodom.pl ir  gumtree.pl. Paieškos vyko gan ilgai ir kėlė nerimą, kadangi didžioji dalis nuomotojų nenorėjo priimti trys studentus (aš vykau kartu su dviem grupiokais) dviem mėnesiams. Galiausiai pavyko surasti žmogų, kuris mus priimtu tokiam trumpam laikotarpiui. Butas buvo trijų kambarių, Mokotow rajone, tikrai nebuvo „superwow“, bet mūsų reikmėm pilnai užteko, o iki darbo tik pusvalandis kelio autobusu. Bendra suma už buto nuoma kartu su komunalinėmis paslaugomis už 2 mėnesius gavosi apie 5600 zlotu (apie 1270 euru), padalinus iš trijų gaunasi 424 eurų žmogui. 

Apie patį miestą daug nekalbėsiu, paliksiu Jums ištirti, bet paminėsiu, kad Google Maps puikiai veikia Varšuvoje ir nurodo tikslų visuomeninio transporto tvarkaraštį. Dėl visuomeninio tikrai rekomenduoju įsigyti „Warsaw City Card“, be nuolaidos į mėnesį kainuos 120 ar 140 zlotų (nepamenu), bet tai tikrai apsimoka, nes vienkartinis bilietas kainuoja 4.4 zlotu, o su ISIC kortele taikoma 50% nuolaida visiems bilietams (įskaitant mėnesio bilietą). Su visuomeniniu transportu yra pasakiškai patogu keliauti po miestą, bet tikrai nepraleiskit progos pasivažinėti su dviračiu (dviračio takai šitame mieste yra išvystyti). Muziejai, parkai, senamiestis, įdomus pastatai, paminklai ir t.t. visko yra pilna šiame gražiame mieste, būtinai nuvykite į turizmo  informacijos centrą ir pasiimkite miesto žemėlapį, jame bus nurodyta daug įdomių vietų.

Verta, tikrai buvo verta šiuos du mėnesius atlikti praktiką šioje įmonėje. Aš labai daug ką sužinojau ir išmokau, susipažinau su daugeliu įdomių žmonių, kolegom, kurie visi yra labai draugiški ir visada pasiruošę tau padėti arba kažko apmokinti. Pats darbas yra tikrai susijęs su popieriukais, tačiau dažniausiai jie yra PDF formatu ir beveik visas laikas bus praleistas priešais monitorių, tačiau tai tikrai nebus nuobodus darbas. Jis yra susijęs su dokumentų turinio analize bei suvokimu, gebėjimu tinkamai apdoroti gauta informaciją. Praktikos metu man teko atlikti labai daug skirtingų užduočių, nors dažniausiai jie buvo susiję su dokumentų analize, bet kiekvieną kartą jų reikšmė bei atlikimo metodai skyrėsi. Mums buvo priskirtas praktikos kuratorius, be kurio aš greičiausiai dabar taip negirčiau šią praktiką, nes jis turėjo tiek pat entuziazmo mus apmokinti, kiek mes – dirbti. Prieš kiekvieną užduotį buvo susitikimas su kuratoriumi, kuriame jis paaiškindavo kaip tinkamai atlikti užduotį, kam reikalinga šita užduotis, kokia yra jos svarba. Nebuvo taip, kad tiesiog numeta darbą ir turėjai aklai dirbti. Tau duodavo pilną bagažą žinių, tokiu būdų tu įgyji ne tik praktinių, bet ir labai daug teorinių žinių. Atmosfera ofise tikrai buvo draugiška ir rami, mes buvome komandos dalimi, o ne tiesiog juodadarbiais. P.S. visa praktika buvo anglu kalba.

Noriu pasakyti, jog nei kiek nesigailiu, kad pasirinkau „ALL4JETS“. Per šiuos 2 mėnesius įgijau daug patirties, pagerinau savo anglų kalbos žinias, socialinius įgūdžius, padidinau žinių bagažą ir tapau labiau savarankiškas ir pasitikintis savimi. Rekomenduoju nebijoti ir išvykti į Erasmus, nebūtinai tai turi būti Olandija ar Lenkija. Bet kokiu atveju tai yra gera galimybė išbandyti save, pamatyti pasaulį, išmokti kažko naujo ir tiesiog smagiai praleisti laiką. Linkiu sėkmės Erasmus atrankose! 


Jeigu Jums kils kokių nors klausimų dėl Amsterdamo ar Varšuvos, galite drąsiai rašyti man į  el.paštą: dominikkitkovskij@gmail.com. 


Komentarai

Populiarūs įrašai