-Sono questi i luoghi che ti parlano? - Ar šios vietos kalba Tau?

 

Tik padėjus pirmąjį žingsnį Sicilijos, Palermo oro uoste mane pasitiko didžiulis stendas užduodantis klausimą: „Ar šios vietos kalba TAU?“ Tuomet nė nenutuokiau koks būtų mano atsakymas. Nerimas, nežinia ir jaudulys lydėjo pirmuosius žingsnius, tačiau kartu sekė džiugesys ir nenustygstantis noras naujiems potyriams. Šioms emocijoms lydint prasidėjo mano Erasmus+ kelionė pietų Italijos saloje, Sicilijoje.

Kodėl Sicilija? Dažnai girdimi stereotipai apie Italijos tradicijas ir ten gyvenančių asmenybių bruožus vis traukė pamatyti ir patirti Italijos kultūros ypatumus. O kur dar itališkos virtuvės ypatybės, o siciliečiai yra geri virtuvės ambasadoriai ir propaguotojai. Tešloje kepti užkandžiai iš virtų ryžių su mocarelos sūriu, ar pomidorais, ar kitais įdarais ruošiami rutuliukai – „Aranchino“ tirpsta burnoje, o ką jau kalbėti apie tikrus sicilietiškus pistacijų ledus, tokį skonį vargu ar dar kas atkartoja. Žinoma, negaliu nepaminėti ir tipinių tradicinių patiekalų kaip vietinio italo kepama pica ar šeimos restorane patiekiami įvairūs makaronai. Siciliečių šeimų svetingumas ir draugiškumas jaučiasi net išėjus paprastai pasivaikščioti. Jaučiasi, jog šie žmonės yra labai atsipalaidavę, neskubantys ir mėgstantys pasimėgauti savo laiku. Būnant tokioje aplinkoje rodosi, jog viskas tampa savaime suprantama, o rūpesčiai tiesiog išgaruoja. Kita vertus, toks bruožas neretai sukeldavo pasipiktinimą, kai esančių tvarkaraščių nebudavo laikomasi. Kai bet kurią dieną autobusų vairuotojai nuspręsdavo savo važiavimo tvarkaraščio laikus ir likdavo tik stovėti ir laukti jų atvykimo. Bet dažnai pastebimos tradicinės italų šeimos vakarienės ir kartą sudalyvavus vienoje jų, nuteikia labai maloniai ir nejučia sukelia vis didesnį norą pasidalinti gražiomis akimirkomis su savo šeima ir atkurti tokias emocijas sugrįžus. Maisto kultūra, tradicijos ir kalbos apie bendravimo ypatumus pastūmėjo pasirinkti Italiją, kaip savo studijuojamą vietą.

Kalbant apie studijas, būnant ketvirto kurso bakalauriste man teko vieną modulį studijuoti kartu su magistrantais. Tai buvo tikrai įdomi patirtis. Kadangi reikalavimai ir dėstoma medžiaga buvo skirta magistrantams, pradžioje toks mokymosi lygis gąsdino. Tačiau dėstytojo sugebėjimas įtraukti visus studentus į dėstomos medžiagos diskusijas ir keliami įvairūs klausimai leido labiau įsigilinti ir suprasti į modulio esmę, nepaisant skirtingo lygio.


Svarbiausi aspektai į kuriuos kviesčiau kiekvienam vykstančiam svetur atkreipti dėmesį būtų modulių kalbos bei apgyvendinimo paieškos. Nusprendus į kurią šalį norima vykti svarbu, apžvelgti visus universitetus ir juose siūlomas modulių galimybes. Ypatingai reiktų atkreipti dėmesį į dėstomas kalbas, kadangi kartais angliškai parašytas pavadinimas nebūtinai bus dėstomas anglų kalba, o neturint kalbos žinių, gali tapti kliūtimi studijuojant. Apgyvendinimo paieškos labai priklauso, nuo pasirinktos vietos, jei nėra siūlomi ar suteikiami bendrabučiai patarimas būtų rasti nuotoliniu būdu keletą potencialiai galimų vietų. Pirmosiomis dienomis apsigyventi trumpalaikėje gyvenamoje vietoje, kol bus apžiūrėti susitarti butai ir tik tuomet įsikelti reikiamam laikotarpiui. Prisimenant šią kelionę, iškyla be galo daug gražių vietų į kurias taip ir norisi sugrįžti. Žydros pakrantės, kalnai, palmės ir žiemos metu patirta vasara, veide vien kelia šypseną. O kartu kelionėje sutikti žmonės ir jų patirtys bei kultūrų skirtumai, kurios virsdavo įvairiomis diskusijomis, vis didindavo vidinį žingeidumą. Visas šis laikotarpis kitoje kultūroje ir kitoje šalyje man suteikė dar didesnį norą pamatyti ir pajusti skirtingas kultūras, praplėtė mano akiratį ir suteikė draugystes, kurios tikiu gyvuos dar ilgą laiką. Tad dabar galiu atsakyti, jog ši patirtis, pamatytos vietos prabilo man ir mano asmenybei su dar didesniu noru tarti naujoms galimybėms - TAIP! Kylant abejonėms pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis ar ne, paklauskit savęs, o kodėl ne? Ir niekada negali žinoti, galbūt Jums naujos vietos prabils ir atneš naujų potyrių bei spalvų į Jūsų gyvenimą.

 

 

 

Komentarai

Populiarūs įrašai