Rasa Antulytė (KIF): „Nyderlandai yra nuostabi vieta studijuoti“

 


ERASMUS+ studijos Inholland universitete Nyderlanduose (2022 pavasario semestras)



Po vieno Erasmus studijų semestro Briuselyje šokau tiesiai į kitą – Amsterdame. Visą trečią kursą praleidau užsienyje, ir tai man asmeniškai nebuvo sunku. Nyderlandai yra nuostabi vieta studijuoti. Žmonės pagal stereotipus vadinami dideliais individualistais, iš tikrųjų buvo labai draugiški. Mano studijų programa buvo gana keista net ir pagal Inholland universiteto standartus: tai buvo taip vadinamas „lab track“, socialinė laboratorija, kurioje visi – studentai, dėstytojai, partneriai, savivaldybė, pakviesti svečiai iš tikslinių auditorijų buvo lygūs ir į visus buvo atsižvelgta studijuojant. Mūsų tikslas buvo dviejų projektų metu sukurti po konceptą, pasitarnaujantį tam tikrai problemai. Trumpai sakant, mūsų atveju tai buvo:

1) sukurti daugiau saugumo jausmoAmsterdam Noord rajone;

2) dirbant su SAILAmsterdam (kompanija, rengiančia daugiausiai lankytojų pritraukiantį renginį visuose Nyderlanduose), atrasti būdą, kaip pritraukti jaunesnę auditoriją į artėjantį renginį SAILAmsterdam 2025, žinant, kad COVID pandemija sukūrė ypač didelį laikotarpį be SAILAmsterdam buvimo viešumoje.


Prieš vieną iš mūsų prezentacijų. Jaukioje aplinkoje mes turėjome pusę paskaitų.


Pusė paskaitų vyko Inholland Diemen pastate, prie kurio ir gyvenau, o pusė – arti metro stoties „Noord“, apie 15 kilometrų nuo mano būsto vietos. Dažnai naudojausi metro, kuris buvo tikrai patogus, tačiau vienas toks nuvažiavimas pirmyn ir atgal kainavo apie 7 Eur. Gaila, kad Erasmus studentai neturi jokių nuolaidų metro.


Visas semestras buvo paskirtas šiems dviems projektams (o ateityje šio modulio kuratoriai, žinoma, ras kitų realių partnerių, su kuriais dirbs studentai) ir asmeniniam portfolio, kurį sudarė daug asmeninių refleksijų apie projektus, savo išsikeltų tikslų įvykdymą, ir pan. Tai modulis, kuriame tobula būtų turėti daug motyvuotų žmonių. Gaila, pagal mano patirtį, ne visi žmonės buvo tokie, kas apsunkino dalį darbo. Gera žinia ta, jog grupinių darbų įvertinimas yra tik įskaitos / neįskaitos principu. Turint dvi įskaitas, galutinis pažymys priklauso tik nuo pačio studento portfolio. Kalbama buvo daugiausiai angliškai, nors buvo žmonių, kurie galėjo dalyką rinktis olandų kalba, tad jos turbūt neišvengsi. Tačiau ne tik studentai, bet visi olandai labai gerai moka anglų kalbą. Labai retai sutikau žmonių, su kuriais susikalbėti sunkiau.



Praktiniai patarimai


Turint galimybę keliauti, labai rekomenduoju aplankyti kuo daugiau miestų ir miestelių, neužsisėdėti tikAmsterdame. Man labai patiko Haarlem, Leiden, The Hague, Rotterdam, Tilburg, Groningen. Ypač patiko Utrecht dėl savo gražių kanalų bei galimybė dviračiu apkeliauti beveik visą Texel salą!


St Martin's Cathedral / Domkerk, 📍 Utrecht


Kuo anksčiau pasirūpink gyvenamąja vieta. Aš per svetainę room.nl (arba DUWO.nl, tas pats) gavau universiteto paramą, susikūriau paskyrą ir galėjau išsinuomoti kambarį. Nyderlanduose labai sunku rasti gyvenamąją vietą, tad patarčiau pradėti ieškotis būsto kuo anksčiau, geriausia – prieš pusę metų iki išvykimo.


Labai pravartu įsigyti asmeninę OV-chipkaart kortelę viešajam transportui. Ją turint, taip pat pravartu įsigyti NS Flex nuolaidą, pvz. Dal Voordeel5,1 Eur/mėn. Šios nuolaidos padeda labai daug sutaupyti keliaujant tarp miestų (gaila, metro nuolaidų neturi), nes naudotis viešuoju transportu čia turbūt viena brangiausių vietų Europoje. Daugiau info https://www.ns.nl/en/nsflex/webshop#/bestelling/producten .


Man studijų mainai suteikė labai daug: naujų draugų, kurie lauks sugrįžtant; daug kelionių įspūdžių, kurie įkvėpė mane ateityje žymiai daugiau keliauti po Lietuvą ir kitas šalis. Briuselyje susidūriau su daug prancūzų kalbą, o Amsterdame – su nemažai olandų kalbą vartojančių žmonių. Universitetas suteikė galimybę mokytis olandų kalbą su kitais Erasmus studentais, tad kas nori, gali pasinaudoti šia galimybe. O pati studijų programa jautėsi taip, lyg atlikčiau praktiką, nes bendradarbiavome su realiais klientais. Labai patarčiau jums vykti į mainus šioje programoje, jeigu jums patinka dirbti komandoje bei daug reflektuoti.


                LABAI rekomenduoju aplankyti
                                                                                                                       

📍 Amsterdam:

- Ana Frank museum - STRAAT Street Art museum - NEMO science museum - Van Gogh museum - Sexmuseum - The National Maritime museum - IJ-Hallen flea market

 

📍 The Hague:

 

- Kunstmuseum Den Haag

 

📍 Tilburg:

 

- Doloris Meta Maze - De Pont Museum of ContemporaryArt

 

📍 Rotterdam:

 

- Markthal (didžiausias meno kūrinys pasaulyje)

 

📍 Leiden:

 - Japanmuseum SieboldHuis - Hortus Botanicus Leiden (seniausias botanikos sodas Nyderlanduose)


                                                                        Daugiau nuotraukų


                                                                   

📍 Amsterdamas per labai vėjuotą Storm Dudley ir aš


📍 Dviračiai Amsterdame

📍 Nameliai ant vandens, Roterdamas
📍 Amsterdamas, arti Weesperplein metro stoties


Ir, žinoma, vakarėliai valtyse


Komentarai

Populiarūs įrašai