Ugnė Butrimavičiūtė (AF): „Sužavėjo pats universitetas, tai – vienuolynas"

  STUDIJŲ PATIRTIS ISPANIJOJE


Labas!
Esu III kurso architektūros programos studentė ir trumpai papasakosiu apie savo patirtį Ispanijoje, Alcala de Henares mieste.
Alcala de Henares – istorinis miestas, nutolęs 30 km. nuo Madrido, kuriame gimė Migelis de Servantesas. Pačių ispanų dažnai minimas, kaip studentų miestelis dėl čia esančio Alcalos universiteto, tačiau centre gausu turistų, atvažiavusių pažiūrėti į kultūrų maišaties miestą.

STUDIJOS

Sužavėjo pats universitetas, tai – vienuolynas, šiandien paverstas į universitetą. Vidinis kiemelis – dirbtuvių vieta, didžiausia klasė - bažnyčioje.
Universitete buvo ribotas pasirinkimas anglų kalba, tačiau tam tikros klasės buvo įvardintos kaip English-friendly. Tai reiškė, jog paskaitos vyksta ispanų kalba, tačiau dėstytojai puikiai kalba angliškai, jei kyla klausimų ar neaiškumų. Prieš išvažiuojant, intensyviai mokiausi ispanų kalbos, kad galėčiau ne tik susikalbėti, tačiau ir suprasti paskaitas.







Modulių pasirinkimas buvo gausus, tačiau pasirinkau šiuos modulius:
Konstrukcijos I,
Architektūrinis projektas IV,
Architektūra ir mediena,
Urbanistika I,
Ispanų kalba.
 Iš šių modulių tik vienas vyko anglų kalba.


Kursas buvo tikrai įdomus ir kiek neįprastas – architektūros mokykla Ispanijoje suprantama kiek kitaip.
Studentai skatinami eksperimentuoti, mąstyti konceptualiai, didžiulis dėmesys skiriamas konstrukcijoms.

Nustebino maketų įvairovė, dažnai jie kupini spalvų, naudojamos įvairios medžiagos: kaip medis, gipsas, viela, plastikas ar kitos. Įdomiausi dalykai – architektūros projektas, kuriame teko projektuoti Flamenko institutą Granados kalnuose. Po dviejų savaičių teko pristatyti maketą, kuris nustebino savo dideliu masteliu, tad viso buvo 3 metrų ilgio
!





Kitas sužavėjęs modulis – urbanistika.
Čia mokėmės urbanistikos istorijos nuo Romos imperijos iki urbanistikos revoliucijos (XX a.) laikotarpio. Turėjome ekskursiją, kurios metu vykome į Barseloną ir nagrinėjome jos raidą, vaikščiojome po skirtingus rajonus, aiškinomės miesto struktūrą. Per tris dienas su dėstytojais nužingsniavome virš 90 kilometrų.

Didesnių bėdų kilo praktikos metu – tai buvo grupinis darbas, kuriame deja, tačiau mano kursiokai nenorėjo dalyvauti. Tačiau tai pastebėjęs dėstytojas atsižvelgė vertindamas. 





LAISVALAIKIS


Gyvenau šalia Madrido, tad mieste - begalė galimybių ir veiklų. Vaikštinėjau parkuose, apžiūrėjau aikštes, dalyvavau koncertuose, lankiausi muziejuose,  pastarieji dažnai su studento pažymėjimu yra nemokami. Visai šalia Madrido yra kalnai (Cercedilla mieste), tad galima pasidairyti ir po kalnų viršūnes.


A picture containing ceiling, indoor, light, laser

Description automatically generatedSavaitgaliais dažnai keliavau. Iš viso pavyko aplankyti net 17 miestų.
Viešasis transportas Ispanijoje nėra brangus, ir tikrai labai puikiai išvystytas. Aplink didesnius miestus traukiniai yra nemokami, taip pat veikia greitieji traukiniai, kuriais greitai ir nebrangiai gali pasiekti tolimesnius miestus. Rytinė Ispanijos dalis yra kiek prasčiau sujungta su Pietine, tačiau galima nuvykti autobusų ir pavėžėjimo programėlių pagalba (pastarosios ypač populiarios tarp keliautojų).
 



 




KULTŪRINIAI SKIRTUMAI:

  • Siesta ir lėtas gyvenimo tempas. Paskaitos neprasidėdavo laiku, dažnai vėluodavo apie 15 minučių. 
  • Dieną (14 - 17 val.) nedirba mėsos, žuvies, drabužių ir mažesnės parduotuvės. Nors žmonės neskuba, tačiau darbus atlieka laiku.
  • Pietūs paprastai valgomi apie 14-15 val., vakarienė taip pat vėlai, apie 20-21val.
  • Informacijos pasiekiamumas. Dažnai internete nėra informacijos apie mažesnes parduotuves, jų darbo laikus. Kartais nusprendus apsilankyti specifinėje parduotuvėje, gali rasti iškaba, kad būtent tą dieną parduotuvė nedirba. Traukinių tvarkaraščiai yra tik apytiksliai.
  • Labai mažai žmonių (įskaitant ir studentus bei moksleivius) moka anglų kalba. 
  • Žmonės ekspresyvūs, garsūs , paslaugūs, draugiški. Dažnai sulaukdavau klausimų dėl laiko, muziejų, nuorodų, darbo laiko, transporto. Prašyti pagalbos nepažįstamojo yra įprasta. 


PATARIMAI:
  • Turėk planą, kaip nusigausi iki gyvenamosios vietos nuo oro uosto. Net oro uostuose retai gausi pagalbą anglų kalba. Verta pasidomėti apie viešąjį transportą mieste.
  • Mokykis ispanų kalbos. Tai viena lengviausių kalbų ir žmonės labai vertina, kai bandai kalbėti jų kalba.
  • Nebijok klausti. Žmonės labai paslaugūs, ir, nors  ir ne angliškai, dažnai gausi atsakymą.
  • Apgalvok, ar verta nuomotis kambarį bendrabutyje. Kartais jie būna toliau universiteto. Dažnai studentai nuomojasi privačiai, susiradę informaciją internetiniame puslapyje.





Studijų mainai praturtino profesines žinias – galėjau gilintis į dalykus, kurie yra man įdomūs, tačiau nėra mokomi mūsų universitete. 

Išmokau geriau planuoti laiką ir būti lankstesnė, būti labiau atvira skirtingoms kultūroms ir pasaulėžiūroms. 

Labai rekomenduoju kolegoms vykti į užsienio mainus – rasite jus žavinčių dalykų, geriau pažinsite save ir galbūt rasite aiškesnį profesinį kelią, kurio nesitikėjote!


P



Komentarai

Populiarūs įrašai