Magistrantės Anastasijos įspūdžiai iš ERASMUS studijų Švedijoje

Esu Anastasija Lipovec. VGTU Aplinkos inžinerijos fakultete, Pastatų energetikos katedroje studijuoju Energijos inžinerijos magistrantūros studijų programą. Studijoms užsienyje pasirinkau Švedijos Geteborgo mieste esantį Čalmerso technologijos universitetą. Jį pasirinkau dėl įdomių modulių ir labiausiai atitinkančios studijų programos.

Studijos:
Čalmerso universitete studijos vyko anglų kalba. Didžioji dalis darbų ten atliekama studentų grupelėse. Naudojamos kompiuterinės programos. Dėstytojai laisvai bendrauja su studentais. Sudėtingiausias buvo pirmasis egzaminas, jaučiau didelę įtampą, labai pavargau. Šiame universitete egzaminai trunka 5 valandas. Perlaikymai vykdomi tik kito semestro pradžioje arba vasaros pabaigoje, todėl neturėjau galimybės perlaikyti egzaminų. Labai svarbu pasirinkti dalykus, kurie būtų įdomūs ir naudingi. Pirmo periodo metu VGTU leidžia pasikeisti pasirinktus dalykus, todėl jei manote, kad modulis jums nepatinka, pasidomėkite ir pasikeiskite į kitą.
Patarimai:
Apgyvendinimas. Neatidėkite apgyvendinimo klausimo paskutinėms savaitėms. Buto nuomai išleidau apie 70-80% skirtos Erasmus stipendijos. Pradžioje, kai skelbiamas aukcionas, galima susirasti kambarį už mažesnę kainą. Aš gyvenau 7 kambarių bute su bendra svetaine. Kambaryje buvo visi būtiniausi baldai, pagalvė, paklodė, šviestuvas. Virtuvėje buvo mikrobangų krosnelė, virdulys, viryklė, įrankiai ir indai palikti anksčiau gyvenusių studentų.
Finansai. Erasmus stipendija padengia nuomos, nuolatinio transporto bilieto mokesčius ir lieka šiek tiek pinigų maistui. Kainos Švedijoje yra didelės. Papildomos išlaidos apie 800-1000 Lt. Jei ruošiatės keliauti, reikės daugiau pinigų. Pasidomėkite vienkartinėmis ir semestro metu skiriamomis stipendijomis.
Ruošiantis kelionei. Pasirūpinkite sveikatos draudimu. Pasiimkite šiltų drabužių. Klimatas toks pat kaip Lietuvoje. Imkite būtiniausius daiktus, atvykus į Švediją galėsite priimtinomis kainomis apsipirkti IKEA parduotuvėje. Nueikite į kirpyklą prieš išvažiuojant. 
Pati kelionė. Yra keli būdai nuvykti iki Geteborgo. Tiesioginis skrydis – brangesnis variantas, bet sutaupote laiko. Į skrydžio kainą skaičiuotas bagažas, rankinis bagažas (nedidelis lagaminas, kompiuteris ir rankinukas).
Kitas variantas – skrydis į Oslą ir kelionė traukiniu iki Geteborgo (sutaupote apie 100-150 Lt) arba keltu (nesidomėjau kainomis). Aš skridau tiesiogiai į Geteborgą su SAS oro linijomis. Iš oro uosto į miestą už papildomą mokestį kursuoja autobusai (pasidomėkite jų darbo laiku, nes gali tekti važiuoti taksi arba nakvoti oro uoste. 

Laisvalaikis:
Universitete labai daug organizacijų ir veiklos studentams. Yra šokių, mokslininkų, nardymo, skraidymo oro balionu, plaukimo būreliai. Universiteto internetiniame puslapyje galite rasti visas įmanomas veiklas. Aš dainavau universiteto chore. Taip pat yra įvairios veiklos grupės besidomintiems aplinkos apsauga, tarptautiniu bendradarbiavimu tarp universitetų, darnaus energetikos vystymo ir pan. Tikrai rasite kuo užsiimti laisvalaikiu.
Universitete veikianti grupė organizuoja mokamus ir nemokamus renginius studentams. Tai padės jums artimiau susipažinti su kitais studentais, šalies kultūra ir tradicijomis.
Kiekvieną penktadienį baruose, restoranuose ir kavinėse vykdomas „Afterwork“. Šios akcijos metu nusipirkus gaivųjį gėrimą, už maistą mokėti nereikia. Taip galima gerai praleisti laiką su draugų kompanija ir sutaupyti pinigų maistui. 
Geteborgas įsikūręs geografiškai geroje vietoje. Iš jo keliauja traukiniai ir autobusai į daugelį Švedijos, Norvegijos, Danijos miestų. Organizuojamos kelionės į Laplandiją, Norvegiją, Rusiją ir kitas šalis.
Patariu nepraleisti progos ir pasirinkti Erasmus studijas užsienio universitete. Tai neįkainojama patirtis, daug teigimų įspūdžių, naujos pažintys, kitos kultūros ir šalies pažinimas, nauji išbandymai ir galimybės.


Anastasija Lipovec

Komentarai

Populiarūs įrašai