Prisiminimai iš erasmus studijų Olandijoje



„Studijos pagal Erasmus mainų programą Nyderlanduose“

VIETA. Studijuoti pasirinkau Hanze University of Applied Sciences, Groningene (sutrumpintai vadinsiu Hanze), Nyderlandų karalystėje, nes, mano manymu, tai buvo pati patraukliausia VGTU siūloma studijų programa, o Nyderlanduose, kaip teigia patys olandai, geriausia programa jų šalyje, susijusi su mano studijuojama programa (nekilnojamuoju turtu). Be to, buvau 100 % garantuota, kad visos paskaitos vyks anglų kalba. Tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių važiuoti pagal šią programą.
Po pusmečio, praleisto Nyderlanduose, tikrai likau patenkinta tiek studijų programa, tiek pačiu miestu ir šalimi. Kadangi Groningenas – didžiausias  Nyderlandų Šiaurėje esantis miestas ir jame yra vienas seniausių šioje šalyje universitetas ir aukštoji mokykla  (kažkas panašaus, kaip Lietuvoje kolegija), kurioje aš ir mokiausi, Groningeną tikrai galima vadinti studentų miestu. Įspūdžių parsivežiau tikrai daug, nes buvo laiko ir pasimokyti, ir pakeliauti. Susipažinau su daugybe žmonių, pagyvenau studentų bendrabutyje, sužinojau apie kitas šalis ir kultūras ir, žinoma, numyniau šimtus kilometrų dviračiu.

STUDIJOS. Hanze yra įsikūrusi naujai pastatytame studentų miestelyje Zernike, todėl visi pastatai nauji, pilni kompiuterių, savo kompiuterio beveik nereikėdavo neštis. Studijos pareikalavo pastangų, bet tikrai visus egzaminus buvo galima išlaikyti, nes dėstytojai dalinosi metodine medžiaga ir egzaminų metu leido naudotis vadovėliais ir žodynais.
Dėstytojai labai draugiški, nėra hierarchinio pasiskirstymo tarp studento ir dėstytojo. Jie tikrai gerai kalba angliškai (čia juk Nyderlandai, visi kalba angliškai). Hanzėje beveik visų dėstomų dalykų kursinių atsiskaitymai vykdavo grupėse ir tikrai neužtekdavo tik pasidalinti darbu ir paskutinę dieną viską sudėti į vieną darbą, ten reikia dirbti grupėje, todėl individualistams reikia perlipti per save.
Didžiausia problema studijuojant buvo vadovėliai, nes bibliotekos juos duoda tik savaitei, o reikia bent 2-3 mėnesiams, todėl reikia pirkti arba šviestis. Patariu šviestis, nes vadovėlių kainos žvėriškos (naujų vadovėlių kainos prasideda nuo 40 eurų). Kai kurių vadovėlių elektronines versijas gavome iš praeitų metų studentų, kurie mokėsi tą patį (galite kreiptis, galiu pasidalinti kai kurių vadovėlių el. versijomis) arba šviesdavomės kopijavimo parduotuvėje, kuri turėjo nulaužtas versijas, bet ir tai tikrai nepigiai gavosi (didesnę knygą atšviesti kainuoja apie 15 eurų). Paskaitas reikia lankyti, nes į nelankymą žiūrima nepatenkinamai, o ir neatvykstant į paskaitą būtina pranešti dėstytojui, kad nedalyvausi. Dar labai svarbus dalykas yra punktualumas, vėluojančių nemėgstama.

KELIONĖ. Skridau su Raynier iš Vilniaus iki Brėmeno Vokietijoje, o tada su tarpmiestiniu autobusu, kuris labai patogiai nuo oro uosto nuveža į Groningeną per 2 valandas (išėjus į lauką pro pagrindines oro uosto duris eiti į kairę). Kainuoja apie 17 eurų. Bilietus galima įsigyti internetu.
DRAUDIMAS. Turėjau Europos Sąjungos sveikatos draudimo kortelę (nemokama), bet ji suteikia tik pirmąją pagalbą, todėl dar apsidraudžiau papildomu kelionių draudimu.


APGYVENDINIMAS. Kuo anksčiau pradėsite ieškoti, kur gyventi, tuo geresnį variantą gausite. Gyvenamosios vietos ieškojau universiteto pasiūlytame Housing Office, kurie nuomoja bendrabučio tipo kambarius užsienio studentams visame mieste. Nuoma svyruoja nuo 283 eurų už dvivietį kambarį iki 400 eurų ir daugiau. Aš gyvenau didžiausiame bendrabutyje Winschoterdiep. Pasirinkau gyventi bendrabutyje, nes norėjau susipažinti su kitais užsienio studentais, o ir visas paieškos procesas paprastesnis, sutaupyti gal ir pavyko, bet gyvenome dviese viename kambaryje. Man labai pasisekė, nes gyvenau ganėtinai ramioje bendrabučio dalyje. Pats bendrabutis garsėja vakarėliais, taigi, tiems, kas mėgsta švęsti, tai tikrai tinkama vieta. Galima ieškotis buto nuomai, bet kiek girdėjau jį sunkoka rasti, nes mieste labai daug studentų. Nuvykus į bendrabutį vietoje galima nusipirkti patalynę ir indus. Visus apyvokos daiktus pirkausi IKEA, bet yra ir kitų pigių daiktų parduotuvių miesto centre.
MAISTAS. Kainos panašios kaip Lietuvoje. Pigiausia parduotuvė – ALDI. Jei mėgstate šviežią maistą, kiekvieną antradienį, penktadienį ir šeštadienį miesto centre vyksta turgus.
DVIRATIS. Be dviračio Nyderlanduose – nė iš vietos. Tai pigiausias keliavimo variantas, jei gyvenate toliau nuo universiteto, ir šiaip labai patogu, nes visame mieste visur yra dviračių takai. Su mašina į centrą nelabai pateksi, o autobusų stotelės yra ne visose vietose ir jais važinėti yra ganėtinai brangu, nes užsienio studentams netaikomos nuolaidos (bilieto kaina 2 eurai). Dviratį gauti tikrai nesunku, galima ieškoti Facebook puslapyje Bikes in Groningen, arba nuvykus vietoje pasiteirauti bendrabutyje, nes visada atsiranda pardavinėjančių. Dviračių kainos prasideda nuo nuo 20 eurų, bet dažniausiai truputį geresnis dviratis kainuos apie 40 eurų. Nepatariu pirkti labai naujo dviračio, nes jie dažnai vagiami. Na, o jei tikrai striuka su pinigais, galima pas įtartinus dėdes naktį už kelis eurus „nusipirkti“. Kad nepavogtų dviračio, patariu dėti dvi spynas ir žiūrėti, kad dviratis būtų su atšvaitais ir lempomis, nes policija deda baudas už netvarkingus dviračius.
LAISVALAIKIS. Groningenas garsėja naktiniu gyvenimu, nes mieste pilna barų ir naktinių klubų. Viskas sutelkta miesto centre, tad tikrai nesunku ir nenuobodu praleisti vakarą vaikštant iš vienos vietos į kitą. Sportuojantiems studentams universitetas siūlo gerą programą jų sporto komplekse ACLO. Už 39 eurus visą pusmetį galima eiti į įvairius užsiėmimus (kai kur reikia primokėti). Taip pat Groningenas turi savo futbolo komandą ir stadioną, todėl galima apsilankyti varžybose. Kino teatras studentams kainuoja 7 eurus. Be to ESN GRONINGEN labai aktyviai organizuoja įvairius renginius, tad tikrai nėra nuobodu. Keliauti po Nyderlandus patogiausia traukiniu. Traukinių bilietais geriausia pasirūpinti iš anksto, nes šiaip jie yra ganėtinai brangūs. Įvairias akcijas traukinių bilietams skelbia įvairūs prekybos centrai. Be to labai patogu keliauti iš Brėmeno į kitus Europos miestus, nes iš ten skraido Raynier.
BIUDŽETAS. Nyderlanduose, palyginus su Lietuva, pragyvenimas brangus. Prieš važiuojant patariu pasitaupyti pinigėlių, nes universiteto 500 eurų stipendijos sunkiai užteks, nebent niekur neisite ir, išskyrus maistą, nieko nepirksite. Užsidirbti pinigų nelabai pavyks, nes įsidarbinimo procesas užsieniečiams yra sudėtingas, be to, nelabai bus laiko. Pirmą mėnesį bus daug išlaidų. Tad prie universiteto skiriamų pinigų reikėtų papildomų 100-200 eurų kiekvieną mėnesį.
Svarstantiems ar vykti Erasmus studijoms pasakysiu tik tiek, kad net nesvarstykite. Važiuokite. Jei pabodo Lietuvoje, pakeisite aplinką, o sugrįžus suprasite, kad ir Lietuvoje ne taip jau blogai. Į Nyderlandus patarčiau vykti tiems, kurie nori daugiau pasimokyti, praplėsti žinias savo studijuojamoje srityje ir patobulinti anglų kalbą, bet nenori egzotikos ar didelio kultūrinio šoko.

Ieva Galinytė



Komentarai

Populiarūs įrašai