Įspūdžiai po Windesheim tarptautinės savaitės Olandijoje



Mes, septyni Transporto inžinerinės ekonomikos ir vadybos studentai, balandžio 20-24 dienomis dalyvavome Vindeshaimo taikomųjų mokslų universitete (Olandijoje) vykusioje tarptautinėje savaitėje, skirtoje tiekimo grandinės vadybos studentams. Jos metu turėjome šansą bendradarbiauti su studentais iš Suomijos, Austrijos, Vokietijos bei pačios Olandijos.

Pačią pirmąją dieną susiskirstėme grupėmis, kuriose turėjo būti ne mažiau nei 2 vietiniai studentai olandai ir 3 tarptautiniai studentai. Taigi, teko dirbti tikrai tarptautinėje aplinkoje, kur tai, kas vieniems atrodo įprasta ir normalu, kitiems gali sukelti šiokį tokį šoką. Bet tai ir yra pagrindinė tokių projektų esmė – susipažinti su kultūriniais skirtumais ir išmokti su jais taikytis.

Po susiskirstymo grupėmis laukė kita atsakinga užduotis – išsirinkti užduotį ar problemą, su kuria turėsime dirbti visą ateinančią savaitę. Pasirinkimo spektras buvo gan platus, nes galėjome rinktis iš 6 skirtingų užduočių, kurios tarpusavyje tikrai skyrėsi: jų būta nuo konkrečios įmonės problemos sprendimo iki sandėlio ar gamyklos projektavimo. Tiesa, užduotys truputėlį skyrėsi nuo to, ko tikėjomės ten važiuodami, tačiau kiekvienas galėjo atrasti sau patinkančią ir įdomią užduotį. Taip pat kartu su užduotimi mes gavome ir už tos užduoties kuravimą ir atlikimą atsakingą dėstytoją, kuris lydėjo mus viso projekto metu. Į jį galėjome kreiptis visais iškilusiais klausimais ir būti tikri, kad mums bus atsakyta ir pagelbėta. Dėstytojo ir studento bendravimas tikrai labai sužavėjo – jokios įtampos ar suvaržymų, bendraujama laisvai, be jokių socialinių apribojimų.

Sąlygos projektų ir užduočių atlikimui taip pat buvo sudarytos puikios – kiekviena grupė galėjo pasirinkti, ar dirbti kartu su kitais bendroje salėje, ar eiti į atskiras auditorijas ir darbuotis individualiai. Kai kurios užduotys reikalavo filmuotų reportažų, tad studentai buvo aprūpinti ir visa reikiama įranga. Žodžiu, sąlygos puikios ir motyvuojančios dirbti.
Be abejo, tokios savaitės neapsieina ir be socialinių renginių. Geresniam susipažinimui su tarptautiniais studentais mums buvo suorganizuota bendra vakarienė, pietūs, o ir apgyvendinti buvome kempinge, kuriame mūsų nameliai stovėjo netoli vieni nuo kitų, tad norintieji pabendrauti tikrai turėjo tokį šansą. Paskutinį vakarą pačių olandų iniciatyva buvo suorganizuotas vakaras universitete, kur galėjome pažaisti beer pongʼą ar tiesiog jaukiai, skambant muzikai pasišnekučiuoti ir pasidalinti įspūdžiais su naujaisiais draugais

Tam, kad dar labiau „prisiliestume“ prie to, ko mokomės, mums buvo suorganizuota išvyka į konteinerių terminalą. Čia galėjome gyvai pamatyti tai, ką iki šiol girdėjome tik per paskaitas: kaip vyksta konteinerių krovos darbai, kaip organizuojamas darbas terminalo viduje bei kokiu principu yra valdomi sandėliai. Patys drąsiausieji turėjo šansą pakilti į patį konteinerių krovimo krano viršų ir stebėti, kaip perkraunamas konteineris tikrai iš labai labai arti. Po tokių išvykų visa teorinėse paskaitose išgirsta informacija įgauna prasmę ir pasidaro žymiai lengviau suvokiama.
Savo galutinius visos savaitės darbo rezultatus pristatėme universitete suorganizuotoje mugėje, kur visi susidomėjusieji galėjo prieiti ir paklausti, ką mes veikėme ir ko pasiekėme. Kiekviena komanda turėjo paruošti po atskirą stendą, atspindintį visą per savaitę padarytą darbą

Savo kelionę į Olandiją truputėlį prasitęsėme ir pabuvome ten šiek tiek ilgiau. Pasinaudojome proga aplankyti Amsterdamą bei kelias kitas žymesnes Olandijos vietas

Per šią tarptautinę savaitę tikrai labai daug išmokome, užmezgėme daug naujų pažinčių bei susipažinome su kitomis kultūromis, parsivežėme daug naujų įspūdžių ir idėjų. Net ir patys pažinome vieni kitus geriau nei per 3 studijų metus! Iš Olandijos grįžome tik su geriausiomis emocijomis bei užsidegimu pasiekti dar daugiau!

Kristina Tamašauskaitė 

Komentarai

Populiarūs įrašai