Erasmus praktika arba Kaip mano naujaisiais namais tapo Malmö miestas



Kai pirmą kartą išgirdau apie galimybę atlikti praktiką užsienyje (tuo metu buvau trečio kurso Bioinžinerijos studentas), nebuvau per daug sužavėtas. Mano anglų kalbos žinios buvo ne per geriausios, o kur dar visi draugai Lietuvoje! Taipogi jau turėjau patirties dirbant viename moksliniame institute. Taigi, kam stengtis? Visgi, buvo vienas didelis „bet“. Darbdaviai, ypač iš mokslinių sričių, yra linkę palankiau žiūrėti į tuos žmones, kurie turi tarptautinės patirties. Juk dabar dauguma tyrimų ir naujovių sukuriama būtent dirbant žmonėms iš skirtingų šalių. Taigi, nelaukęs paskutinės dienos, kad netyčia nepramiegočiau „deadlineʼo“, užpildžiau dokumentus, pasirinkau savo mainų užsienyje vietą ir su nekantrumu laukiau savosios kelionės

Mano naujaisiais namais tapo Malmö miestas Švedijoje, esantis tik 15 minučių kelio nuo Kopenhagos. Tai tikrai nėra gilios žiemos ir žemos temperatūros miestas. Būdamas čia galėjau bet kada aplankyti Daniją.
Savaime suprantama, tik atvykus į naują šalį iš pradžių buvau pasimetęs: nauja kalba, nauji žmonės, naujos vietos. Jaučiausi kaip tikrų tikriausias pasiklydėlis. Bet per kelias dienas supratau, jog beveik visi žmonės Švedijoje kalba puikia anglų kalba, todėl nebuvo per didelių sunkumų klausiant, į kurį autobusą reikia sėsti norint pasiekti tam tikrą tašką. Malmö – puikus miestas mėgstantiems naudotis dviračiais dėl savo puikios dviračių takų infrastruktūros mieste. Visgi pripažinsiu, pragyvenimas Švedijoje nėra pigus, tačiau jei maisto ruošimas – ne  svetimas dalykas, problema išspręsta!
Praktika vyko Malmö universitete, Visuomenės ir Sveikatos fakultete. Vos tik atvykus buvau įtrauktas į mokslinį projektą, kuriame teko tyrinėti, kaip įvairios medžiagos, naudojamos rankų kremuose, veikia odą bei jos charateristikas. Darbo vadovai net paruošė specialias paskaitas, norėdami supažindinti išsamiau su naudojama metodika ir jos privalumais. Žinoma, teorija ir yra tik teorija – praktikoje teko susidurti su problemomis, kurias reikėjo inovatyviai išspręsti. Pats projektas buvo dalis didesniojo, kurio užsakovas – kremus gaminanti kompanija Danijoje. Taigi tikrai jautėsi, jog darbas, kuriam skiriu visą darbo dieną (o kartais ir daugiau), iš tikrųjų yra naudingas ir jo rezultatai bus panaudoti ateityje. Kiekvieną savaitę buvo organizuojami susirinkimai aptarti iškilusias problemas ir galimus sprendimus. Tai leido labiau suprasti tiek pačius naudojamus metodus, tiek įvairias projekto subtilybes

Įgyta patirtis padėjo patiesti pamatus ateičiai. Ketvirtajame kurse grįžau atlikti savo bakalaurinio darbo (vadovai buvo labai juo patenkinti), bet buvau pastūmėtas tęsti savo studijas Švedijoje. Dabar studijuoju biochemiją ir dirbu vienoje didžiausių pasaulio kompanijų General Electric, kurioje padedu vystyti naujus pritaikymo būdus ateities įrenginiams, kurie bus naudojami vaistų vystymo tyrimuose tokiuose farmacijos gigantuose kaip Roche ar Pfizer, ir universitetuose.
Prieš 2 metus net nebūčiau pagalvojęs, jog kada nors išdrįsiu išvykti į užsienį praktikai. O visgi tai atnešė naudos – ne tik pagerėjo užsienio kalbos žinios (anglų bei švedų), pasikeitė požiūris į pasaulį, pagilėjo profesinės žinios, atsirado papildomų kontaktų iš įvairių šalių, bet ir atsivėrė didelės galimybės įsilieti į projektus, kurie tikrai turės įtakos pasaulinio lygio inovacijoms. O tai ir yra siūloma būtent ERASMUS praktikoje! Lycka till er alla!
                                                                                                                                            Darius Vagrys

Komentarai

Populiarūs įrašai