Erasmus studijos Technological Educational Institute of Chania, Graikijoje



Studijuoju aplinkos apsaugos inžineriją. Trečiame kurse, kol dar nėra didelių darbų (t.y. bakalauro darbo rašymo) nusprendžiau skleisti sparnus ir išbandyti save kitoje institucijoje, kitoje šalyje, kitoje kultūroje, tad Technological Educational Institute (trumpinys T.E.I.) of Chania esantis Graikijoje, Kretos saloje  4 mėnesiams tapo mano antrieji namai.

Kai kurie grįžę iš ERASMUS, matyt, naudą įvardintų kaip gražų įrašą gyvenimo aprašyme. Man  žodis nauda čia skamba kiek per egoistiškai. Asmeniškai, tai labiau įvardinčiau gyvenimo mokykla, galimybėmis. Tai yra patirtis, kurios tikrai nesitikėjau įgauti per 4 mėnesius. Visų pirma pamačiau kitokią mokymo sistemą, kitokį santykį tarp dėstytojo ir studento, tad grįžusi galiu daryti išvadas  apie tai, kas vienur ar kitur yra geriau ar blogiau.

Taip pat po Erasmus studijų jaučiu, jog grįžus į VGTU yra daug lengviau bendrauti su administracija ar dėstytojais, nes būnant svetur teko tai daryti labai dažnai, tad grįžus, tas barjeras tarp studento ir administracijos taip pat tampa daug švelnesnis. Išsiugdai suvokimą, kad tai ką turi čia, savo šalies švietimo sistemoje, nėra blogiausia arba geriausia, išmoksti kritiškai vertinti įvairias situacijas ir „pastovėti“ už save, nes išvykus studijuoti į užsienį nebus taip, kad su grupiokų ar kolegų užnugariu gali jaustis drąsiu. Šioje situacijoje viskas, ką turi, esi tu pats. Tad išmoksti korektiškai bendrauti su įvairių kultūrų žmonėmis, tampi tolerantiškesnis, diplomatiškesnis.

Įgyta patirtis, nuolatinis bendravimas tarptautinėje erdvėje, kultūrų pažinimas labai stipriai motyvavo siekti savo tikslų. Ateityje įgytą patirtį norėčiau pritaikyti dirbdama tarptautinėse organizacijose, ieškant darbo ar papildomos veiklos. Taip pat auga noras išbandyti save dar kur nors, pažinti dar daugiau kultūrų, tad žinau, kad šis Erasmus man buvo ne paskutinis. Kodėl neišbandžius savęs tarptautinėje kompanijoje? Ar neišvažiavus dar kartą stažuotei į užsienį? Juk pamačius, kaip yra kitur, gauni galimybę prisiliesti prie naujų projektų, sistemų, metodikų, susipažįsti su naujais žmonėmis ir pleti tarptautinių pažinčių ratą, papildai ir ugdai save kaip asmenybę, o ką jau kalbėti apie visą bagažą naujų žinių. Kodėl to negauti ir neparvežti į Lietuvą siekiant sukurti kažką naujo ar tobulinti jau esamą sistemą?  Išbandžiusi kitokias darbo, studijavimo ir mokymosi metodikas tikrai jaučiuosi tvirčiau stovinti ant kojų žiūrėdama į savo ateitį.

Grįžus prasiplėtė akiratis ir sustiprėjo motyvacija! Mano akimis, Erasmus nėra vien tik vakarėliai ar mokslai. Dabar grįžus po truputį viskas dėliojasi į savo vietas ir pastebiu, kad po studijų užsienyje mano siekiai tapo konkretesni, veikla labiau užtikrinta, aplinkui įžvelgiu daugiau galimybių ir kaip jas pritaikyti savo tikslams. Kai susipažįsti su studentais iš kitų šalių, suvoki, kad iš esmės visur universitetuose vyrauja tos pačios problemos, visų studentų poreikiai yra daugiau mažiau tokie patys. Tai, kad  gali sėdėti prie bendro stalo su čekais, prancūzais, vokiečiais, italais, graikais ir kartu gvildenti kažkokias problemas, išgirsti naujų idėjų ar dar plačiau pamąstyti apie kai kuriuos dalykus, veža!

Bėgant laikui Kretoje vieni iš kitų mokinomės, galiu tai net įvardinti puikia teambuilding ar organizacine praktika. Visa tai – tolerancija, įvairių nuomonių ir požiūrių gerbimas, žingeidumas, atvirumas idėjoms, po Erasmus tapo dar labiau neatsiejama mano charakterio dalis.

                                                                                                                                            
Rūta Skaraitė

Komentarai

Populiarūs įrašai