Erasmus+ studijos Nyderlanduose: kodėl verta atsisakyti gausybės pasiteisinimų ir pagaliau tam pasiryžti?

„Man gerai ir čia“, „jaučiu kalbos barjerą“, „noriu, bet abejoju, nes nedrąsu“ – štai ką girdžiu iš studentų, kurie galėtų būti potencialūs Erasmus+ programos dalyviai. Kodėl verta atsisakyti gausybės pasiteisinimų ir pagaliau tam pasiryžti?

Visų pirma, gauni visas galimybes augti, tobulėti, labiau motyvuoti save ir, žinoma, pasidžiaugti stipriai neįpareigojančiu studentišku gyvenimu po paskaitų. Baimė išgaruos, polėkis atsiras, profesiniai, bendravimo, saviraiškos įgūdžiai pagerės.

Kelionės ir tarptautinės patirtys yra užkrečiamos (gerąja prasme). Iššūkiai, nauji žmonės, galimybės, savęs pažinimas – tai turbūt pagrindiniai motyvai, nulėmę mano pasirinkimą išvykti į Erasmus.

Studijuoti atvykau į Nyderlandus, Saxion taikomųjų mokslų universitetą. Kadangi mano specialybė Lietuvoje yra miestų inžinerija, šalies pasirinkimui įtakos turėjo jos išsivystymo lygis ir miestų planavimo pavyzdžių gausa. Tikrai neapsirikau!


Universitete mokymasis paremtas praktinių įgūdžių tobulinimu. Buvome atsakingi už įvairius projektus, bet paskaitų skaičius – labai minimalus. Tereikia išsiugdyti laiko planavimo įgūdžius ir skinsi pergales. Puikiai suderinamas poilsis, mokslas ir užtenka laiko skirti savo interesams. Dėstytojai atviri diskusijoms, santykiai labai artimi, nepastebi jokios hierarchijos, todėl nejaučiama įtampa, visuomet gali pasidalinti pasiūlymais, o kitą kartą ir pats dėstytojas jų pasiteiraus.

Negaliu nuslėpti džiaugsmo dėl pasitaikiusių galimybių. Studijų programoje turėjome užduotį išanalizuoti priemiesčių vystymąsi ir jų įtaką miestui bei kaimui, pirmiausia Olandijoje, po to ir kitoje šalyje, kurią galėjome pasirinkti savo nuožiūra. Aplankėme Porto miestą Portugalijoje. Dalyvavome dar vienoje studentų programoje Rumunijoje. Visa tai buvo universiteto finansuojamos kelionės studijų kokybei gerinti ir investicija į kiekvieną studentą asmeniškai. Naujos pažintys akademiniame lygmenyje, nauji draugai, puikiausia galimybė pažinti šalį iš arčiau, nes bendravome su vietiniais ir, žinoma, kvapą gniaužiantys vaizdai ir pramogos!


Žmonės, kuriuos sutinki dalyvaujant mainuose, yra kitokie. Ir skirtumas ne tik kalbų ar kultūrų, bet ir jų pasaulėžiūros, atvirumo naujoms idėjoms. Atsiranda artumo jausmas, nes visi yra tokie skirtingi, bet dar labiau stebina kiek panašumų visi turime. Nelieka abejingumo pasaulyje vykstantiems įvykiams. Tokios patirtys leidžia pajusti, koks mažas yra pasaulis ir suprasti jo subtilybes.


Eglė Ciunytė

Komentarai

Populiarūs įrašai