Apie Erasmus+ studijas Miuncheno technikos universitete (Vokietija)

Mūsų gyvenime yra begalė pasirinkimų: renkamės draugus, veiklą, studijas. Studijuojant kiekvienas pasvarstome, ar tęsti mokslus Lietuvoje, ar laikinai pakeisti aplinką ir pasimokyti svečioje šalyje su Erasmus + programa. Šis pasirinkimas dažnai „apaugęs“ būtais ir prasimanytais draugų pasakojimais, įvairiais nuvalkiotais stereotipais ir sėkmės istorijomis. Mane galimybė išvažiuoti aplankė trečiame kurse, kuomet turėjau progą vienam semestrui išvykti studijoms į užsienį. Pripažinsiu, ilgai galvos sukti neteko. Vidinis balsas ne kuždėjo, o tiesiog šaukė: „ERASMUS!“. Laikas parodė, kad jis manęs neapgavo.



Studijoms pasirinkau Bavarijos sostinę – Miuncheną (Vokietija). Prieš išvykstant buvo šiek tiek neramu: išvykstu visiškai vienas į svetimą šalį, kur nieko nepažįstu. Tačiau netrukus pradėjau jaustis vis tvirčiau ir tvirčiau.

Miunchenas - beveik dukart didesnis miestas už Vilnių. Itin švari aplinka, saugumas ir vokiška tvarka negali palikti abejingų (nors iki išvykimo nebuvau labai didelis tvarkos gerbėjas). Mano universitetas TUM (Miuncheno technikos universitetas) stebino savo dydžiu, daugiatautiškumu ir infrastruktūra (universitete buvo visko: nuo alaus daryklos iki mokomojo branduolinio reaktoriaus). Kiekvieną savaitę vyko įvairūs renginiai, ekskursijos po Bavariją – tik spėk suktis.

Dar lieka viena maža smulkmenėlė – reikia eiti į paskaitas ir mokytis. Kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, Lietuvoje mokytis man buvo nepalyginamai sunkiau tiek krūvio, tiek darbų apimties prasme. Vokietijoje likdavo laiko viskam: ir draugams, ir kelionėms, ir laisvalaikiui, o ir mokslai nebuvo apleisti. Tikrai nesijaučiau kaip nieko nemokąs vaikinukas, atvykęs iš mažos šalelės. Greičiau priešingai. Verta padėkoti VGTU architektūros fakultetui, kuriame nors ir nelengva mokytis, bet  „ko išmokau ant pečių nenešioju“. O laisvą laiką galima buvo panaudoti tikrai įvairiai: tiek maudantis krištolinio skaidrumo Alpių ežeruose, tiek keliaujant po vaizdingas Bavarijos žemes, tiek ramiai sėdint žaliuose parkuose tiesiog vidury miesto. Dar galima prarėkti gerklę Allianz Arenoje arba aplankyti garsiausią alaus fiestą „Octoberfest“.

Galiu teigti, kad Erasmus patirtis privaloma visiems. Nors yra begalė Erasmus skeptikų, dvejojančių, ar pusę metų nebus praleisti veltui, viskas priklauso nuo kiekvieno pasirinkimo. Erasmus metu visu grožiu galima pajusti posakio „Gyvenime gėris ir blogis visuomet yra šalia“ prasmę. Gali tiesiog mėgautis kiekviena diena ir visokeriopai patobulėjęs grįžti Tėvynėn, arba veltui švaistyti dienas ir sakyti, kad važiuoti nebuvo verta. Darsyk pasikartosiu: viskas priklauso nuo pasirinkimų

Simonas Čaikauskas
VGTU architektūros fakulteto IV kursas

Komentarai

Populiarūs įrašai