“I like to challenge myself” arba Erasmus+ studijos Hanze universitete, Nyderlanduose

Puikiai prisimenu, kai pasakodama apie save per Erasmus atrankos pokalbį, pasakiau frazę: “I like to challenge myself”. Būtent ji ir nulėme mano tarptautinės patirties kryptį bei eigą. Buvau išsirinkusi Ispanijos ir Portugalijos universitetus, tačiau man ištarus tą sakinį buvo pasiūlyta nauja programa Nyderlanduose. Jos apibrėžimas taip sudomino, jog iš karto sutikau. Taip prasidėjo mano mainai Olandijos šiaurėje, Friesland provincijoje, mažame studentų miestelyje – Leeuwarden’e. 

Hanze universitetas, tiksliau The Minerva Academy of Pop Culture yra labai mažas mielas pastatas, pilnas labai kūrybiškų, įdomių ir išskirtinių studentų bei mokytojų. Studentų ten yra tik apie tris šimtus! Čia visi kaip viena didelė šeima, vieni kitus pažįsta. Šita akademija nė kiek neprimena universiteto, kaip ir vidurinės mokyklos, tai kažkas kitokio… Ten buvo viskas, ko tik galėčiau norėti. Tuoj paaiškinsiu: visų pirma visi žmonės patys tikriausi meninikai! Ir mokytojai, ir studentai, ir valytojai! :) Mane visada žavėjo meniški žmonės, giliai širdyje ir pati noriu tokia tapti, todėl buvimas tarp tokių kūrybiškų žmonių labai įkvepia. Kitas nerealus jų bruožas – jie visi labai draugiški. Nors gal čia olandų bruožas?

Taigi, Popkultūros akademijoje daugelis studentų yra muzikantai, tačiau yra ir dizainerių, rašytojų, fotografų, režisierių, prodiuserių bei tokių, kurie moka daug skirtigų dalykų vienu metu. Čia gali išmokti visko, kas tik galėtų būti susiję su popkultūra: nuo pirmų dainos akordų sukūrimo iki tos dainos produkcijos ar video klipo fimavimo bei išleidimo. Paskaitų ten nėra, tačiau kiekvienas studentas turi dirbti prie savo individualaus projekto, su jam aktualia sritimi bei tema. Skamba įdomiai, tiesa? Bet iš tiesų ten visiškas chaosas! Nes niekas nieko nežino… Net mokytojai. Labai sunku susigaudyti… Taip yra todėl, kad jie praėjusiais metaisšiek tiek pakeitė savo sistemą, nors pati mokslo sistema net jei ir nebūtų pakeista yra išskirtinė (tokių mokyklų yra tik dvi pasaulyje!). Olandai savo mokslo sistemą grindžia daugiau praktika nei teorija. Tačiau net ir jų įprastoje sistemoje, ši akademija yra unikali. Todėl man prisitaikyti prie jos buvo didžiulis iššukis. Tu gauni labai daug laisvės, ir kūrybinės, ir akademinės, ir laiko požiūriu… Nors ir yra šiokie tokie deadline’ai, nes visgi yra atsiskaitymai ir projekto proceco pristatymai. O pagaliau ir gali mokytis tai, kas tau individualiai įdomu. Dar dabar prisimenu, kai pačią primą dieną dėstytojas man paklausus, kokį tiksliai projektą aš galėčiau daryti, pasakė: “Anything you want.” Pasirinkimas buvo toks platus, jog net sunku apibrėžti. Ten tiesiog nėra jokios aiškios struktūros, o sistema labai chaotiška, todėl reikia laiko, priprasti ir nepasimesti.

Programa vyksta taip: visi studentai yra suskirstyti į “Production House’us”. Viename yra nuo dvidešimti iki trisdešimt studentų ir keturi mokytojai – dėstytojai. Tai gaunasi kaip ir grupės su kuriom mokaisi vieną semestą. Per savaitę vyksta trys susitikimai su su ta grupe, jų trukmė taip pat trys valandos. Ir… Viskas. Kaip jau minėjau, jokių paskaitų ar seminarų. Tik tris kartus aš turėjau būti universitete per savaitę! Na, bet visgi būdavau kiekvieną dieną, nes galima buvo susitarti į privačias ar grupines pamokas su mokytojais, kurie yra labai talentingi savo srities ekspertai. Pavyzdžiui: gali eiti į pianino, gitaros, dainavimo, būgnų pamokas, taip pat fotografijos, video montavimo ar animacijos, kūrybinio bei scenarijaus rašymo, dizaino ar logo kūrimo… Žodžiu, ko tik nori, ar kas tau įdomu. Viskas yra orientuota į tavo projektą, kurį tu darai visą semestrą (gali ir kelis), o po to pristatai komisijai ir gauni kreditus. Jokių pažymių ar kitokių įvertinimų niekas ten nerašo. Akademija taip pat neturi bibliotekos, tačiau kiekvienoje auditorijoje yra nauji Apple kompiuteriai, su įrašytomis pagrindinėmis dizaino, photoshop ir video montavimo programomis. Ka jau kalbėti apie muzikos instrumentų bei įrangos įvairovę ir gausybę…

Nors pradžia tikrai nebuvo lengva, galų gale įsivažiavau ir padariau savo projektą – muzikinį video. Man teko jį režisuoti bei prodiusuoti, net scenarijų ir storyline parašyti. Nors paskaitų nebuvo, galiu tikrai patvirtinti, kad išmokau labai daug ir ne tik kas liečia mano projekto įgyvendinimą. Visa šių mainų patirtis, įskaitant, ir chaotiškąją Popkultūros akademiją ir patį gyvenimą Nyderlanduose buvo nereali ir nepamirštama. Išmokau tokių kompetencijų, kokių neįgautum klausydamas paskaitų… Vienas iš pavyzdžių galėtų būti: kaip priversti ir motyvuoti save dirbti prie projekto, kai turi visišką kūrybinę laisvę ir niekas nėra privaloma, net ir pats universiteto lankymas… O viena svarbiausių pamokų buvo suvokimas, kaip yra sunku paaiškinti ir perteikti savo idėją, tokią, kokią ją tu matai pats, kitiems žmoniems, ypač savo komandos nariams.

Į Olandiją važiavau, šiek tiek savęs ieškodama… Nebuvau tikra ar, pabaigusi savo studijas, norėsiu dirbti pagal specialybę, ar pramogų industrijos yra man įdomi sritis. Tačiau po savo įgyvendinto projekto Popkulūros akademijoje, daug aiškiau matau kas man galėtų būti įdomu, nes visgi nebuvau prieš tai bandžiusi režisuoti ar prodiusuoti vaizdo klipo. Todėl tikrai džiaugiuosi savo patirtimi Olandijoje ir raginu ten važiuoti visus, kam nesvetimi iššūkiai! :)

Komentarai

Populiarūs įrašai