Skandinaviška Rugilės Erasmus+ patirtis Danijoje (Technical University of Denmark)

Aš visuomet žavėjausi Skandinavijos gamtos grožiu ir kultūra. Daugiau nei 5 mėnesiai, arba 23 savaitės, praleistos Danijos sostinėje Kopenhagoje, atvėrė duris pažinti žmones, įgyti žinių apie Skandinaviško mentaliteto šalį ir patyrinėti aukštojo mokslo kokybę.


Danijos technikos universitetas (DTU) suviliojo savo studijų kokybe, vertinama visoje Europoje. Vien tik atvėrus jų internetinį puslapį ir pradėjus bendrauti su kuratoriumi priimančioje institucijoje, pasijauti labai laukiamas. Atmosfera universitete puiki – daug studentų iš užsienio šalių, visi sklandžiai kalba angliškai (ne tik mokymo įstaigose, bet ir visoje šalyje nuo benamio gatvėje iki senolio, nuomojančio kambarį), o su dėstytojais nuo pat pirmos dienos kalbama kreipiantis vardu, visai neatsižvelgiant į akademinį laipsnį. Mokytis čia niekas nevers, tai priklausys tik nuo pačio studento, tačiau, jei motyvacijos studijuoti netrūksta, bus suteiktos pačios geriausios sąlygos ugdyti save. DTU mokslas labai svarbus, tačiau socializavimasis užima ne mažiau svarbią vietą, todėl savaitės pabaigoje studentai susiburia baruose, esančiuose universiteto teritorijoje.
  



Po mokymosi pilnų dienų, jei tik leisite, Kopenhaga Jus tikrai apžavės! Tai sostinė, kurioje gyvena laimingiausi žmonės pasaulyje; uostas, kuriame teigiama, kad yra pakankamai švaru maudytis; vieta, kurioje yra daugiau dviračių nei automobilių; gimtinė tokiai žymiai pasakai kaip „Undinėlė“, parašytai Hanso Kristiano Anderseno. Negalima pamiršti ir žymiausio atrakcionų parko Skandinavijos regione, 4-ojo pagal populiarumą visoje Europoje, kuriame nori apsilankyti tiek mažiausieji, tiek suaugusieji.
  
Netgi laimės jausmui apibūdinti danai turi specialų žodį „hygge“, kurio neįmanoma tiksliai išversti į nė vieną kitą kalbą.
  
Ne tik Kopenhagoje yra ką apžiūrėti, kiti miestai taip pat pulsuoja daniška kultūra. Ar kada teko vaikščioti vaivorykšte? Apsilankiau Meno muziejuje (ARoS) dėl galimybės pamatyti prancūzų tapytojo Claude Monet parodą, kuri turėjo ambicingą tikslą – deportuoti laike. Muziejuje ne tik eksponuoti paveikslai, bet kiekviename kambaryje sukurtos atitinkamos instaliacijos leidžiančios XXI a. lankytojui nusikelti į XIX a., į tikslią vietą, kurioje buvo kuriamas impresionistinis menas. Lankymasis baigėsi pasivaikščiojimu vaivorykštės spalvų koridoriuje virš antrojo didžiausio miesto Danijoje. Net ir niūriausią dieną galima nuspalvinti kokiomis tik norite spalvomis. Aarhus‘e viskas įmanoma!

Lietuviams nepakeičiama transporto priemonė yra automobilis, o danams – dviratis. Jie su dviračiais rieda visur – nuo trumpiausio atstumo link parduotuvės (vos keliasdešimt metrų) iki maršruto, aprėpiančio kelis mikrorajonus (keliasdešimt kilometrų). Danai minti dviratį neatsisako nei vasaros, nei žiemos laikotarpio. Ir visiška netiesa, kad Danijoje nesninga – čia pasnigo dar anksčiau ir gausiau nei Lietuvoje.


Jeigu nesate tikri, ar norėtume ir sugebėtume pasinaudoti Erasmus+ galimybe – neanalizuokite per daug. Tiesiog keliaukite! Nesvarbu, kur keliausite, Erasmus+ pakeis Jūsų gyvenimą (neabejoju, kad į gerąją pusę) ir to tikrai nesigailėsite. Carpe diem!











Rugilė Juškevičiūtė
FMF, MA 2 kursas, BIfm-14, studijavo Technical University of Denmark (Danija), 2015-2016 m. m. rudens semestras

Komentarai

  1. Vau, dviračiai net žiemą :)) Mėgsta jie iššūkius.. O lietuviai tikrai tingoki šiuo klausimu ir kad ir kokia ekonominė padėtis būtų, automobilių nemažėja. O dabar dar ir ilgalaikiai kreditai internetu atsirado, tai sąlygos puikios - tik važiuok. Bet aš visgi kiek galėdama stengiuosi judėti pati - juk kokie gi čia atstumai, kai pagalvoji.. ne Pekinas čia.. Tad ir psti daug kur galima nueiti, o ir dviračių takų vis daugėja. Kaip ten sakoma - geriausia pradėti nuo savęs :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai