Studijos pagal Dvigubo diplomo programą Windesheim‘o taikomųjų mokslų universitete, Olandijoje


Esu Kristina Tamašauskaitė, Transporto inžinerinės ekonomikos ir vadybos absolventė. Rašyti Baigiamojo Bakalauro darbo (BBD) pavasario semestro metu buvau išvykusi į Olandiją, Windesheim‘o taikomųjų mokslų universitetą. Vykau ne viena, kartu keliavo ir grupės draugės Gertrūda Kučiauskaitė bei Ieva Šukytė. Mes buvome pirmosios, kurios turėjo tokią galimybę, kadangi sutartis dėl bendradarbiavimo buvo pasirašyta tik 2015-ųjų metų pavasarį. Pagal sutarties sąlygas, norint gauti Olandijos universiteto diplomą, priimančiojoje institucijoje reikia praleisti visus akademinius metus – vieną paprastą semestrą ir vieną semestrą rašant Baigiamąjį darbą. Kadangi kartu du Gertrūda jau buvome buvusios tame universitete kaip Erasmus+ studentės 2014-2015-ųjų metų rudens semestrą, nedvejodamos čiupome galimybę ten dar kartą sugrįžti.


Olandijos švietimo sistema yra labiau orientuota į praktinius dalykus, tad ir Baigiamasis darbas ten yra rašomas kiek kitaip nei Lietuvoje. Esminis skirtumas – Baigiamuoju darbu yra sprendžiama konkreti realios įmonės problema. Po sėkmingos atrankos VGTU, sekė įmonės, kuri būtų atvira pokyčiams bei sutiktų priimti bei kuruoti studentes iš Lietuvos, paieškos. Buvome nusiteikusios, kad gali tekti darbus rašyti visoms skirtingose įmonėse, tačiau mums labai pasisekė, kad dėstytojas iš Olandijos universiteto mums pasiūlė ir davė kontaktus Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) įmonės. Čia atsirado vietos visoms trims.


Kai jau buvo aiški įmonė bei išvykimo data, sekė gyvenamosios vietos paieškos bei visų kitų formalumų tvarkymas. Praktinis patarimas visiems, kurie pasiryžtų važiuoti studijuoti į Amsterdamą – gyvenamąja vieta rūpinkitės labai iš anksto ir į tai žiūrėkite labai atsakingai. Konkurencija yra beprotiška, o biurokratizmas toks gajus, kad dokumentų tvarkymas tikrai užtruks.


Kaip jau minėjau anksčiau, Olandijos mokymosi sistema yra grindžiama praktika, tad visas 5 darbo dienas per savaitę turėjome praleisti įmonėje. Ten pažindinomės su veikiančiais procesais, valdymo tvarka bei egzistuojančiomis problemomis. Kiekviena iš mūsų turėjome skirtingą užduotį, kuri, kaip ir minėjau prieš tai, buvo konkreti įmonės problema. Mūsų tikslas buvo surasti kuo efektyvesnius tų problemų sprendimo būdus.


Įmonėje kiekviena turėjome vadovą, kuris neleido išklysti iš kelio ir palaikė viso semestro metu. Vadovai buvo paskirti tam, kad būtų asmuo, kuris žinotų visą progresą, galėtų padėti iškilus klausimams dėl praktinės pusės. Iš akademinės pusės taip pat turėjome vadovą, kuris buvo paskirtas Windesheim‘o taikomųjų mokslų universiteto ir kuravo labiau teorinę darbo pusę.


Visas praktikos laikotarpis truko 6 mėnesius. 5 mėnesius turėjome darbo rašymui, paskutinis mėnesis buvo skirtas darbo peržiūrai bei gynimui. Gynimai Olandijoje taip pat skiriasi nuo lietuviškųjų. Visų pirma, šlovės akimirka trunka žymiai ilgiau – 20-25 minutes. Tada seka 30 min auditorijos bei komisijos klausimams. Po to, auditorijoje lieka tik komisija, kuri pagal nustatytus kriterijus nusprendžia pažymį. Jiems taip pat skiriama pusė valandos. Kai pažymys jau būna aiškus, į auditoriją vėl pakviečiamas studentas bei visi svečiai, ir tada paskelbiamas pažymys bei įvardijami visi kriterijai ir kaip ir kodėl jie buvo įvertinti. Na ir viskas, pora valandėlių nerimo, bet viskas iš karto aišku! :)









Kalbant apskritai, tai ši patirtis naudinga jau vien tuo, kad gauni galimybę pasimokyti kitame universitete pagal visiškai kitokią sistemą. Tai išugdo gebėjimą prisitaikyti bei reaguoti į vis besikeičiančią situaciją. Kitas dalykas yra gauta galimybė pagyventi užsienyje toli nuo artimųjų. Tai išmoko savarankiškumo bei atsakingumo. O galų gale, įgauni naujos patirties, sutinki daug nuostabių žmonių ir visai kitokiais matais pradedi vertinti savo galimybes, save pradedi įsivaizduoti aplinkoje, kurioje prieš tai galbūt savęs net neįsivaizdavai.


Kristina Tamašauskaitė, TIF, BA 4 kursas, TEf-12/1, studijavo Windesheim University of Applied Sciences (Nyderlandai), 2015-2016 m. m. pavasario semestras

Komentarai

Populiarūs įrašai