Leonardo Erasmus+ studijos Izraelyje: kuo išskirtinė ši stipri ir užsispyrusi valstybė?

Esu Leonardas. VGTU informatikos inžinerijos ketvirtų metų doktorantas. Taip jau išėjo, kad buvau pirmasis doktorantas, išvykęs į Izraelio Ben Guriono universitetą pagal Erasmus+ programą. Pirmasis universitete, pirmasis doktorantas, pirma mano tris mėnesius trukusi išvyka ir dar daug pirmų dalykų. Tai, kas užsimezgė kaip pasvajojimas ir galima avantiūra, galiausia virto realybe rugsėjo pirmą dieną nusileidus šventoj žemėj ir mėginant suprasti, kas gi čia vyksta.



Ben Gurion universitetas – vienas garsiausių universitetų pasaulyje, moksle bendradarbiaujantis su Stenfordo ar Arizonos valstijos universitais (o dabar ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu) bei tokiais elektroninės industrijos gigantais kaip Paypal ir pan. Įsitikinau, tai nėra tiesiog iš piršto laužti reklaminiai epitetai apie šio universiteto žinomumą. Mokslas apskritai Izraelyje yra ypatingos svarbos. Kriterijai, norint įstoti į šį universitetą ypač aukšti, bet atsiveriančios galimybės studijuojant ir po studijų ieškant darbo – praktiškai neribotos. Be abejo, tai sakau iš savo varpinės, nes mokslas ir inovacijos, susijusios IT ir kibernetiniu saugumu, yra vienas šios nedidelės, bet stiprios ir užsispyrusios, valstybės variklių. Ko gero, teko girdėti, kad Izraelis pirmauja pagal startuolių skaičių? Fiverr, WIX, SimilarWeb yra gimę būtent ten. Ko gero reikėtų atskiros knygos apie tai, kokios inovacijos ir kokie startuoliai kilę būtent iš ten. Taip pat ir su kibernetiniu saugumu. Kaip žinia, Izraelyje tarnauti kariuomenėje privalu visiems vos baigus mokyklą ar universitetą. Ir tai yra savaime suprantamas dalykas, sakyčiau, netgi prestižo reikalas. Labai mažai žmonių mėgina išsisukti nuo kariuomenės, nes vyrauja nebyli taisyklė tarp kartų – kažkada tu mane gynei, dabar tave ginu aš. Galima pamatyti kavines, kurios kviečia per šventes kareivius ateiti ir nemokamai pavalgyti. Bet labai nenukrypstant nuo temos, yra Izraelyje toks „8200“ būrys, kuris atsakingas už kibernetinį saugumą. Tarnaujant Izraelio kariuomenėje, dirbi darbą, kuris yra susijęs su tavo gebėjimais ar planais ateičiai. Ne visi laksto laukais su automatais – daug kas dirba administracinį darbą ir taip gilina savo žinias. Pavyzdžiui kibernetinio saugumo būryje „8200“  tarnauja itin gabūs šiai sričiai žmonės. Jie būna ruošiami nuo paauglystės ir jau būdami 15-16 metų amžiaus gauna itin sudėtingas užduotis ir kloja pamatą savo ateičiai. Štai „Telekom Innovation Laboratories“ ruošiamas paauglys turėjo užduotį – nulaužti Samsung šaldytuvą ir patalpinti savo nuotrauką liečiamame ekrane. Skamba keistai? Manau, kad šioje srityje egzistuoja dar keistesnių užduočių, apie kurias mes net nenutuokiame.


Pirmosiomis dienomis supratau, kad universitete reikės praleisti ne tiek jau daug laiko – kadangi paskaitų nelankau, o dariau tiriamąjį darbą ir dirbau „Telekom Innovation Laboratories“ kibernetinio saugumo tyrimų laboratorijoje. Apie ją ne taip seniai rašė VICE: http://motherboard.vice.com/read/the-future-of-cybersecurity-is-being-written-in-the-israeli-desert Apskritai, tai laboratorija, kurioje kuriamos pažangiausios inovacijos ir kurioje sutelkti talentingiausi protai. Pradėjus susirašinėti su mano kuratoriumi Izraelyje, nustebau pamatęs pasiekimus ir žmones, su kuriais jam tekę bendradarbiauti (pavyzdžiui spausti ranką B. Obamai). Vis dėlto, kaip parodė laikas laboratorijoje, absoliuti dauguma personalo galėjo pasigirti tuo pačiu: kasdieniai kariuomenės, valdžios atstovų, užsienio investuotojų vizitai pamažu pradėjo nebedaryti nuostabos, o jų atliekami darbai, tyrimai, diskusijos ar pristatymai – žavėti savo išmone.

Idėjų, iniciatyvos ir, profesinės patirties buvo apsčiai, o ją planuoju pritaikyti ir čia, grįžus į Lietuvą. Per tris mėnesius parašyti du straipsniai, pradėtas trečias, sudalyvauta keliuose projektuose. Tai yra daug. Be viso šito, spėta ir pakeliauti po spalvingą ir unikalią šalį – Izraelį. Aplankytos trys jūros, pamatytos šventos vietos, pajaustos dykumos smėlio audros ir užmegzta daugybė kontaktų. Už visa tai dėkui VGTU ir Erasmus+. Patarimas: jei tik pasitaikys proga – būtinai naudokitės ja. 

Leonardas Marozas
FMF, doktorantūros studijos, studijavo Ben-Gurion University of Negev, 2016-2017 m. m. rudens semestras

Komentarai

Populiarūs įrašai