Gintarės dvišalių mainų patirtis Pietų Korėjoje

Kai pildžiau prašymą ir rašiau motyvacinį dėl išvykimo į Pietų Korėją, Kyungpook Nacionalinį universitetą buvau tik pirmakursė, ką tik pabaigusi pirmą Kūrybinių industrijų pusmetį. Neturėjau daug vilties, nes maniau, kad taip anksti manęs niekas neišleis į tolimą Azijos kraštą, tačiau klydau ir dabar nesigailiu nei trupučio, kad nesudvejojau pabandyti. 

Universitetas

Pats Kyungpook universitetas paliko neišdildomą įspūdį. Studentų miestelis buvo be galo didelis ir gražus. Parkelis, medžiai, gėlės, daug suoliukų prisėsti studentams ir didžiulis fontanas. Viena mėgstamiausių pasisėdėjimų vietų buvo didelis suoliukas, taip jį vadinome, nes nežinojome jo tikro pavadinimo. Ten leidome laiką bendraudami, žaisdami žaidimus ar tiesiog atsinešdami nusipirkto gatvės maisto. Apeiti visą universiteto apylinkę nebuvo lengva ir semestro pradžioje buvau ne kartą pasiklydus grįždama į bendrabutį. Tačiau, laikui bėgant, įpratau ir radau trumpesnius kelius iki fakultetų. Iki dabar sunku grįžti į VGTU studijų rutiną ir Kūrybinių industrijų fakultetą, kuris yra miesto centre ir toli nuo Saulėtekio bendrabučių.

Taip pat šiam Pietų Korėjos universitete man patiko, kad pats galėjai rinktis studijų modulius. Deja, man kaip Kūrybinių industrijų studentei nebuvo didelio pasirinkimo. Stengiausi rinktis paskaitas, kurios atrodė patrauklios ir įdomios, dėstomos užsieniečių profesorių. Kadangi Korėja domėjausi ir prieš atvykstant, užsiregistravau į porą klasių, kurios buvo apie jos kultūrą ir filmus, taip pat mokiausi korėjiečių kalbos pradmenų, kuriuos stengiuosi iki dabar gerinti. Tačiau vieną modulį teko pasikeisti dėl sunkiai suprantamos korėjiečio dėstytojo anglų kalbos. Apskritai, korėjiečiai angliškai šnekėjo gerai ir viską tikrai suprasdavau. Žmonės ten patys stengiasi tobulinti anglų kalbos žinias eidami į angliškai dėstomus kursus ir bendraudami su užsieniečiais. Ne vieną kartą yra atsitikę, kad visai nepažįstami korėjiečiai yra užkalbinę ir pakvietę pabendrauti vien tik tam, kad praktiškai panaudotų anglų kalbą.



Gyvenimas

Gyvenimas šioje Azijos šalyje semestro pradžioje buvo gan sunkus. Pirmosiomis savaitėmis turėjau problemų su maistu ir temperatūrų pokyčiais. Visi patiekalai buvo per aštrūs nors ir skanūs. Iki dabar pasiilgstu vieno ar kito maisto, kurį tik ten galima gauti. Kadangi, atvykau į Pietų Korėją vasaros gale, oras buvo dažnai karštas ir tvankus. Auditorijose buvo visą laiką įjungtas kondicionierius, kuris pūsdavo šaltą orą, taip pat ir kambaryje dažnai laikydavome jį įjungtą, nes būdavo per šilta. Viešajame transporte irgi būdavo vėsu, dėl kondicionavimo. Galiausiai tai dėl savaitei susirgau ir net praradau balsą. Nors pačiame universitete buvo galimybė apsilankyti pas gydytojus, nusprendžiau išgyti pati. Labiausiai buvau maloniai nustebinta vienos vengrės dėstytojos gerumu, kuri pastebejusi, kad aš sergu, davė pusė stiklainio korėjietiškos citrinų arbatos. Taigi, nors pirmos dvi savaitės buvo nelengvos ir buvo aplankęs namų ilgesys, greitai tai susitvarkė, nes temperatūra nukrito, o prie maisto šiek tiek pripratau.

Įpusėjus semestrui, gyventi pasidarė daug lengviau ir smagiau, nes atsirado užsieniečiai draugai ir kelionės aplink šalį. Vienintelis minusas, kad nepavyko aplankyti kitų šalių Azijoje, nes pritrūko pajamų. Nors ir neišlaidavau, ir pinigų nemėčiau į visas puses, bet atsirasdavo įvairių išlaidų tiek maistui, tiek pramogoms. Nuotykių patyriau ir gerų, ir blogų, tačiau nei vieno nekeisčiau, nes įgijau nepakeičiamos patirties, kuri mane lydės visą gyvenimą.


Trumpas apibendrinimas

Rudens semestras Kyungpook Nacionaliniame universitete yra geriausias dalykas, nutikęs mano gyvenime. Visą paauglystę svajojau aplankyti šią šalį ir gyvai prisiliesti prie jos kultūros, o dabar ją pagaliau įgyvendinau. Tvirtai galiu pasakyti: viskas, ką pamačiau ir patyriau ten, išliks kaip nuostabiausias prisiminimas. Tikiuosi nei vienas studentas nesudvejos ir pasinaudos galimybe atskristi čia ir gauti kokybiškas studijas, sutikti draugiškiausius žmonės bei patirti nepamirštamiausių nuotykių.

Gintarė Kalkauskaitė
KIF, BA 2 kursas, studijavo Kyungpook National University (South Korea), 2016-2017 m. m. rudens semestras


Komentarai

Populiarūs įrašai