Povilo istorija apie Erasmus+ Izraelyje

Kaip aš atsidūriau Izraelyje? Mano nuomone, vienas iš studijų VGTU pliusų – didžiulės universiteto suteikiamos galimybės studijuoti ir atlikti praktiką užsienyje. Įstojęs į VGTU bakalauro studijas pradėjau domėtis Erasmus programa. 2012 metais pasirinkau Erasmus studijas Kufšteine, Austrijoje. Praleidęs ten pusę metų ir įgijęs puikios patirties džiaugiausi priėmęs sprendimą pasinaudoti Erasmus programa. 2014 metais pasinaudojau antra galimybe – Erasmus+ studijomis ir išvykau studijuoti į Zagrebo universitetą magistro studijų metu. Tarptautinė patirtis, bendravimas užsienio kalba, galimybė įgyti žinių iš kitų universitetų dėstytojų, pažintys su studentais iš viso pasaulio – visa tai lėmė, kad doktorantūros studijų metu atsiradus galimybei išvykti į Izraelį, aš nedvejojęs nusprendžiau ir toliau pildyti savo turimos tarptautinės patirties bagažą.

Izraelyje praleidau 4 mėnesius, į Tel Avivą, o po to į Beershevą (miestą, kuriame studijavau) išvykau spalio mėnesį. Nusileidus Tel Avivo oro uoste lietuvišką lietingą rudenį pakeitė 22 laipsnių temperatūra! Izraelis pasitiko šiluma, palmėmis ir draugiškais žmonėmis. Erasmus studijų metu dažnai pasitaikantis reiškinys - kultūrinis šokas - Izraelyje mane aplankė pirmomis dienomis. Į Beershevą atvykau penktadienį – dieną, kurią prasideda Šabas, tai reiškia, kad izraeliečiai ilsisi – parduotuvės nedirba, viešasis ir tarpmiestinis transportas nevažinėja, gatvės ištuštėja, mašinos nesivažinėja. Tuomet supratau, kad manęs laukia ne tik naudinga tarptautinė patirtis, bet ir išskirtinė galimybė iš arti stebėti skirtingą kultūrą ir įpročius turinčios šalies gyvenimą.

Šiek tiek apie stažuotę. Stažuotei pasirinkau Ben–Gurion universitetą, turintį aukštus reitingus, pasižymintį mokslinių inovacijų ir atliekamų įvairių tyrimų gausa, be to šalia universiteto yra studentų miestelis – studentų bendrabučiai, didelė erdvė studentų laisvalaikio pramogoms – baseinas, sporto centras, parkas. Stažuotės metu bendravau su stažuotės vadovu iš Ben–Gurion universiteto. Mano nuomone, vienas didžiausių šios stažuotės pliusų - galimybė padiskutuoti ir atlikti mokslinius tyrimus savo disertacijos tema su dėstytoju iš užsienio universiteto, gauti naudingų patarimų, ką galėčiau tobulinti savo disertacijoje, kur turėčiau sutelkti daugiausiai savo dėmesio, kokius tyrimus ir analizę turėčiau atlikti. Taip pat – turėjau progą susipažinti ir dirbti su Bloomberg terminal kompiuterine įranga.


Stažuotės metu gavau daug naudingos informacijos savo disertacijai, bendravimas su vadovu, jo patarimai praplėtė mano žinių akiratį. Žinoma, laisvu nuo disertacijos rašymo metu, stengiausi pasinaudoti visomis galimybėmis susipažinti su šalimi. Kelionės metu aplankiau įspūdingus Izraelio miestus – savo architektūra, kultūrų gausa, išskirtine gamta ir judrumu išsiskiriančią, atitikmenų neturinčią Jeruzalę, nuostabaus grožio Karmelio kalnu išsiskiriančią Haifą, niekad nemiegantį Tel Avivą. Taip pat pabuvau ir išsimaudyti spėjau Negyvojoje jūroje, pamačiau Masadoje esančius senovės pastatų griuvėsius. Keturi mėnesiai, praleisti Izraelyje, prabėgo labai greitai. Įgyta patirtis, gyvenimas tokioje nepanašioje į Lietuvą šalyje, žinios ir bendravimas su akademine bendruomene viename geriausių Europos universitetų – visa tai ir dar daugiau yra priežastys, dėl kurių verta naudotis Erasmus+ programa ne vieną kartą!
Povilas Vyšniauskas
VVF, PhD, studijavo Ben-Gurion University of the Negev (Israel), 2016-2017 m. m. rudens semestras


Komentarai

Populiarūs įrašai