Erasmus+ Vytautui atvėrė duris į tolimąją Indiją




Kai iš VGTU Užsienio Ryšių Direkcijos atkeliavo pasiūlymas atlikti stažuotę Indijos technologijų institute Naujajame Delyje (IIT Delhi) ilgai nedvejojau – užpildžiau reikiamas formas ir štai - durys atviros. Tuo metu dar nesuvokiau į kur tos durys atsivėrė, mintyse dominavo idėja, kad tai bus neišdildomas nuotykis ir neįkainojama patirtis.







Viza
Prašymą vizai galima pateikti Paraiškų dėl Indijos vizų priėmimo centre (M.K. Paco g. 4, Vilniuje), kur dirba dvi žavios merginos – viena iš jų Indijos pilietė, lietuviškai kalbanti visai gražiu akcentu. Čia Jūsų paprašys krūvos popierių: užpildyto prašymo vizai, priimančio universiteto patvirtinimo laiško, lėktuvo bilietų kopijos, mokymo įstaigos, į kurią keliaujate registracijos sertifikato ir pan. Pirmasis nuotykis prasidėjo, kai Indijos ambasada primigtinai reikalavo pateikti IIT Delhi registracijos sertifikatą . Pasirodo, kad šis nacionalinės svarbos universitetas tokio sertifikato neturi, laimei, IIT Delhi administracija sugebėjo surasti 1963 metais Indijos vyriausybės nutarimą, kuriuo universitetas buvo įsteigtas. Tiesa, viskas užtruko – popierizmas Indijoje turi savo vietą. Pirmasis nuotykis mokė kantrybės ir suvokimo, kad reikia prisitaikyti prie Indiško tempo.


Skrydis


Tiesioginių skrydžių iš Lietuvos oro uostų į Naująjį Delį nėra, patogiausias skrydis, ko gero, per Maskvos Sheremetyevo oro uostą su Aeroflot oro linijomis, kuris trunka apie 7,5 valandos ir kainuoja apie 290 €. Tiesa pats asmeniškai šio skrydžio neišbandžiau, pasirinkau kiek subtilesnį variantą - skrydį per Londoną. Visiškai nepakeliui, bet jeigu jau keliauti tai keliauti!

Skrydis iš Londono į Naująjį Delį trunka apie 8 valandas, tiesa, tvarkaraštis pasitaikė gana patogus, pakilome vakare, o nusileidome ryte, skrydžio laikas labai tinkamas nakties miegui – kuris, deja, nėra ramus, kai lėktuvas pilnutėlis, o aplinkui zuja personalas ar nenustygstantys Indai.


Vietinis transportas


Atvykus į Indira Gadhi tarptautinį oro uostą ryte pasitinka kaitra, pasirodo, jog prasideda pats karščiausias metų sezonas. Kovą, balandį ir gegužę temperatūra dieną pakyla iki 45 laipsnių, nelaimei ji naktį nukrenta vos iki 30-ties. Be karšto oro pasitinka ir įkyrus taksistas, kuriam mano paties nelabui atsakau teigiamai. Permokėjau – nors kaina neatrodė didelė, bet Indijoje reikia perjungti ekonominį paslaugų ir prekių suvokimą – viskas turi kainuoti gerokai pigiau. Teisingas būdas keliauti iš oro uosto į pasirinktą tašką yra naudoti vadinamus “Radio Taxi“ – tai valstybinis taksi, už kurį susimokama centralizuotai vyriausybės pareigūnams dar prieš sėdant į taksi automobilį. Tiesa, vėliau vairuotojas būtinai paprašys arbatpinigių taikydamasis į Jūsų sąžinę nuskriaustu veidu – tiesa ta, kad kelionė apmokėta – čia tik vietinis triukas vakariečiams.
 

Apart taksi susisiekimui Delyje naudoti galima keletą alternatyvų:

- Metro, kuris gana pigus ir modernus. Tiesa vaikinams reikia būti atidiems - metro turi atskirus vagonus damoms. Vienintelis dalykas, ką gali padaryti, netyčia įlipęs į merginų vagoną, tai atsiprašyti ir apsimesti, kad nematai tų dešimties smerkiančių žvilgsnių.

- Auto rikša, kuri, mokant derėtis, bus patogiausias susisiekimo būdas. Tiesa, reikia būti itin atkakliam ir nepabijoti nusisukti ir nueiti – dažnai vairuotojai matydami baltuosius tiesiog plėšikauja.

- Uber, kuris yra ko gero saugiausias ir komfortiškiausias susisiekimo būdas – vairuotojai stengsis būti paslaugūs ir atrodyti patikimi.


Universitetas


IIT Delhi išsidėstęs pietinėje miesto dalyje - Hauz Khas mikrorajone ir turi visiškai atskirą pasaulį primenančią teritoriją. Fakultetų pastatai, studentų bendrabučiai, kurių yra 13-ka (11 vaikinams ir 2 merginoms), laisvalaikio kompleksas, kuriame rasite net baseiną, sporto aikštės, įskaitant teniso aikšteles ir futbolo aikštes, biblioteka - visa tai formuoja apie 130 ha užimančią universiteto teritoriją (188 futbolo aikštės).
Universitetą pasiekiau dar tą pačią dieną, tiesa, nežinodamas kur ketinu gyventi. IIT Delhi atstovai iki pat išvykimo nepatvirtino ar suteiks kambarį studentų bendrabutyje – laimei, viskas išsisprendė vos atvykus.
Universiteto teritorija tai atskira respublika, kurioje lyginant su triukšminga ir chaotiška Naujojo Delio gatvių aplinka, vyrauja santykinai ramus, tvarkingas ir akademiškas gyvenimas (prižiūrimas gero pusšimčio apsaugos darbuotojų). 
Studentai karštojo sezono metu didžiąją dalį dienos laiko praleidžia universiteto patalpose, kurios vėdinamos pastoviai dūzgiančių ventiliatorių ir neretu atveju kondicionierių. Aš pats didžiąją dalį laiko praleidau Transporto ir eismo inžinerijos laboratorijoje kartu su kitais doktorantais arba bibliotekoje, kuri dirba visą parą. Universiteto pastatai neatrodo labai modernūs, ko gero nemodernizuoti nuo pat statybos laikotarpio – neretai čia sutiksi driežą žaibišku greičiu bėgantį per sieną ar besirausiantį į plyšį žiurkėną. 
Nepaisant to universiteto studijų infrastruktūra gana moderni, laboratorijos, skaičiavimo centrai pilnai aprūpinti šiuolaikiškomis technologijomis. Universitetas akademinėje bendruomenėje išlaiko lyderio pozicijas tyrimų ir studijų srityse. Pasaulio reitinge (World University Rankings) IIT Delhi, 2017 metų duomenimis, yra rikiuojamas 185-as. Palyginimui, VGTU 2017 metais buvo rikiuojamas 701 - as.
Universiteto dėstytojai gana užimti, studentų daug, o darbo krūvis aukštas – tad asmeninė konsultacija nėra lengvai prieinama, ypač bakalaurams. Iš studentų paprastai tikimasi, jog jie studijuos savarankiškai ir daugeliui tai labai gerai pavyksta. Studentai čia susirenka patys gabiausi, konkurencija į vieną vietą didelė – IIT Delhi daugeliui yra kelias iš skurdo supamos aplinkos, kuri vyrauja Indijoje, į šviesesnę ateitį, todėl kiekvienas patekęs čia atiduoda visą dėmesį studijoms.

Patirtis

Trys mėnesiai, kuriuos praleidau IIT neprailgo. Jų metu nemažai laiko praleidau studijuodamas. Stažuotės vadovas paskirdavo susitikimus progreso aptarimui – iš vienos pusės jaučiau reiklumą, iš kitos pusės vadovas visad pateikdavo patarimus, kaip galėčiau patobulinti savo darbą, kur judėti toliau ir pan. Iš asmeninės patirties turiu pasakyti, kad akademiniu požiūriu, IIT Delhi yra aukšto lygio institucija. Kelionės trūkumai siejosi paprastai su Indijos specifika. Esminis aspektas yra atsargus požiūris į higieną ir saugumą: reikia atsargiai rinktis maistą, atsargiai rinktis transporto būdą ir gyvenamąją aplinką.
Vytautas Dumbliauskas

AIF, D 3, studijavo Indian Institute of Technology Delhi (India), 2016-2017 m. m. pavasario semestras

Komentarai

Populiarūs įrašai