Milena ir Malaizija! Dvišalių mainų nuotykiai

Studijavau Malaizijos technologijų universitete (UTM), kuris yra vienas iš geriausių universitetų ne tik pačioje Malaizijoje, bet ir visoje Azijoje. Studentai plūsta čia studijuoti iš įvairių Azijos šalių: Bangladešo, Kinijos, Indonezijos, Singapūro, Filipinų ir kitų, o studijų mainų studentai čia keliauja iš viso pasaulio: Kanados, Egipto, Vokietijos, Ispanijos, Švedijos, Japonijos, Prancūzijos, tad tai tikrai tarptautiškas universitetas, kuriame įvairių kultūrų žmonės gyvena draugiškai ir harmoningai. Iš Lietuvos mes į šį universitetą nuvykome pirmosios - taip atstovaudamos VGTU. Tikiuosi, kad ateityje vis daugiau studentų iš Lietuvos susidomės šia galimybe. O kad šiek tiek padrąsinčiau, noriu trumpai papasakoti apie gyvenimą ir studijas Malaizijoje.

STUDIJOS UTM

Studijų patirtis šiame universitete tikrai yra neįkainojama! Pats universitetas užima labai didelę teritoriją - tai tikras studentų didmiestis, kuriame nuolatos verda gyvenimas! Studentai čia praleidžia daug laiko ne tik mokydamiesi, bet ir įsitraukdami į įvairią užklasinę veiklą. Jie mėgsta sportuoti ten esančiuose stadionuose, teniso bei tinklinio kortuose, plaukioti baseinuose, jodinėti žirgais (taip ten yra žirgynas!), planuoti ir kuruoti įvairius festivalius ir renginius bei tiesiog drauge leisti laisvalaikį. Buvo labai smagu kartu su grupiokais ir kitais draugais sudalyvauti ir išbandyti kuo daugiau visų šių veiklų.
Paskaitos buvo labai įdomios ir jų metu aš įgijau labai daug vertingų žinių. Ten mokiausi mechanikos, elektronikos, inžinerinės matematikos, medžiagotyros bei labai smagaus ir nemažai kūrybos reikalaujančio dalyko, kuris vadinasi „įvadas į dizainą“. Šio modulio metu būnant grupėje su kitais vietiniais studentais projektavome automatizuotas mašinas, kurias konstravome iš pigių ir lengvai prieinamų medžiagų, o baigę statyti dalyvavome konkurse kartu su kitomis grupėmis. Konkurso metu buvo išrinkta pati inovatyviausia idėja. Tai buvo labai smagi patirtis! 
Taip pat, noriu pabrėžti, kad UTM visos paskaitos mainų studentams vyksta anglų kalba, tad neišsigąskite, suprasti dėstomą dalyką nėra sunku. Visų dėstytojų ir studentų anglų kalba yra labai gera.

GYVENIMAS MALAIZIJOJE

Viza

Tuo metu, kai vykome į Malaiziją, keitėsi užsienio studentų priėmimo tvarka. Reikėjo laukti patvirtinimo iš Malaizijos imigracinės tarnybos, kad būtų galima įvažiuoti į šalį ir toliau pabaigti tvarkyti studento vizos dokumentus jau būnant UTM. Į Singapūrą (jis yra labai arti Johor Bahru miesto) atskridome savaitę prieš studijų pradžią, nes bilietus pirkome iš anksto. Leidimo įvažiuoti Malaiziją (tokiu atveju gali būti atmesta tavo studento viza), turėjome palaukti Singapūre dvi savaites. Kiti mainų studentai taip pat nenorėdami vėluoti į studijas jau buvo atvykę į Aziją ir taip pat laukė. Vieni laukė Vietname, kiti Tailande, o kai kurie, kaip ir mes - Singapūre. Visi mes praleidome pažintinę savaitę laukdami vizos bei vėlavome į pačias studijas, bet visą laisvą laiką išnaudojome labai turiningai. Juk, pavyzdžiui, Singapūras yra beprotiškai graži šalis, kurioje keri ne tik tropinė gamta, bet ir įstabios architektūros vaizdai, tad būtina kuo daugiau aplankyti ir pamatyti!
Žinau, kad dabar ši problema su viza neturėtų niekam iškilti, mat nauja jos gavimo tvarka jau yra pilnai integruota ir visas procesas vyksta sklandžiai. Truputėlį nepasisekė (o gal kaip tik labai pasisekė!) tik tiems, kurie tvarkėsi dokumentus šių permainų metu.

Apgyvendinimas

Malaizijoje, kartu su grupioke, gyvenome Johor Bahru mieste, kur ir yra įsikūręs UTM. Mes nusprendėme išsinuomuoti butą labai arti universiteto kadangi nuoma nebuvo brangi. Ten kur gyvenome butus taip pat nuomavosi ir kiti mainų studentai, tad dažnai susitikdavome pasibūti su jais ir rytais visi kartu važiuodavome į paskaitas. 
Iš pradžių mums buvo iškulusi dilema, Johor Bahru mieste beveik nėra jokio viešojo transporto, tad mes nežinojome, kaip reikės kiekvieną dieną nusigauti į paskaitas. Padedamos draugų sužinojome apie programėlę „GrabCar“ - išsikvietus vairuotoją jis tave nuveža į pasirinktą vietą. Ši programėlė yra pats geriausias ir pigiausias variantas studentams.

Vietiniai žmonės ir kultūra

Reikėjo šiek tiek laiko priprasti prie gyvenimo Malaizijoje, mat kultūra čia labai skiriasi nuo Europos. Ten vyrauja islamo tikėjimas, tad per dieną nuolatos girdimi kvietimai melstis į mečetes. Taip pat, vietiniams žmonėms visada būdavo labai keista matyti dvi europietes merginas vaikštinėjančias aplinkui, bet tuo pačiu jiems ir labai įdomu su mumis susipažinti. Visi ten labai draugiški, malonūs ir paslaugūs visada pasitinka su šypsena. 
Tikriausiai labiausiai veikė klimato kaita. Čia oro temperatūra kiekvieną dieną siekia apie 32
laipsnius šilumos, šiek tiek vėsiau būna kai lyja lietus. Tačiau toks karštas yra ne tik klimatas, bet ir vietinis maistas. Žmonės čia mėgsta valgyti labai aštrų maistą, tad buvo tikras nuotykis jį išmėginti! 

KELIONĖS

Kaip jau minėjau, mums su grupioke teko pagyventi Singapūre porą savaičių, tad ten buvo pirmoji pažintis su visa Azijos kultūra. Vėliau keliavome ir Malaizijoje, aplankėme Kuala Lumpur‘ą (Malaizijos sostinę) bei plaukėme į Pulau Tioman salą, kur teko pagyventi džiunglėse su beždžionėmis! Taip pat, nuskridome ir į Tailandą su keliais draugais, kur gyvenome Koh Phi Phi Don saloje bei pamatėme, kokia nuostabi senovės tailandiečių architektūra yra Bankoke.

KĄ MAN SUTEIKĖ STUDIJŲ MAINAI?

Šie studijų mainai yra pats įsimintiniausias nuotykis mano gyvenime! Tikrai negaliu atsidžiaugti, kad nesudvejojau ir užpildžiau studijų anketą pavasario semestrui čia, Malaizijoje. Tai yra nereali galimybė suderinti mokslus su noru pakeliauti. Pasinaudodama šia galimybe aš ne tik įgijau naujų žinių užsienio universitete, bet ir susipažinau su nauja kultūra kitoje pasaulio pusėje! Tikrai labai linkiu niekam nebijoti ir taip pat pasinaudoti šia galimybe, nes taip jūs susirasite visą būrį naujų draugų bei patirsite pačius smagiausius gyvenimo įspūdžius!
O grįžus po studijų mainų, mus netgi aplankė vienas mūsų draugas iš Malaizijos. Mes pasistengėme jam parodyti kuo daugiau lietuviškos kultūros ir tradicijų bei atskleisti visą mūsų gamtos ir europietiškos architektūros grožį!

Milena Kondrotaitė
SF, BA 2, studijavo University of Technology (Malaizija), 2016-2017 m. m. PS

Komentarai

Populiarūs įrašai