Amsterdam University of Applied Sciences - Dominyko nuotykiai Olandijoje (AGAI)


Labas! Mano vardas Dominik ir aš atlikau Erasmus + Studijas Olandijoje, Amsterdamo Taikomųjų Mokslų Universitete (Amsterdam University of Applied Sciences(AUAS)). Šiame mini straipsnyje papasakosiu apie savo penkių mėnesių nuotykius.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Viskas prasidėjo nuo to, kad be galo užsimaniau išvykti į užsienį, kadangi, atsibodo rutina, norėjau patirti kažką naujo, pamatyti pasaulį. Iš VGTU AGAI partnerinių institucijų sąrašo išsirinkau Olandiją ir Čekiją, kadangi, šios valstybės man atrodė patraukliausiai, tačiau pirmenybę teikiau Olandijai. Žinojau, kad bus sunku, ne pigu ir greičiausiai būsiu visiškai vienas, bet tai ir traukė labiausiai mane, norėjau nuotykių, įveikti sunkumus ir įrodyti sau pačiam, kad aš galiu. 

Visi administraciniai procesai VGTU buvo labai aiškūs ir nesudarė sunkumu prieš/per/po mainų laikotarpio. Atskirai norėčiau padėkoti Alisai Stunžaitei ir Gretai Nekrošiūtei, kurios per visą šį laikotarpį, nuo vasario mėnesio, 2019 metų, teikė man 24/7 pagalbą bei konsultacijas, atsakydavo į rimtus ir ne visai klausimus, padėdavo išsiaiškinti visokias smulkmenas arba tiesiog palaikydavo mane ir siuntė pozityvią energiją.



Prieš Erasmus
Kai jau buvo 100% aišku, kad važiuosiu į Amsterdamą, iš karto į mano elektroninį paštą pradėjo plūsti įvairūs laiškai iš priimančios institucijos, su prašymais sukurti paskyrą, užsakyti studento kortelę, stoti į eilę dėl apgyvendinimo, užsiregistruoti į susitikimus su užsienio studentais rugpjūčio mėnesį ir t.t. Tad iš karto rekomenduoju atidžiai skaityti visus laiškus, papunkčiui daryti ko prašo ir netempti gumos, kadangi, gali būti per vėlu ir paskui pačiam bus sunku. Mano rekomendacijos ir būtini dalykai:
  •        Užsakyti studento kortelę (tik su ja įleidžia į egzaminus, galėsite naudotis spausdintuvu, pirkti maisto/gėrimų aparatuose, susimokėti valgykloje.)
  •          Stoti į eilę dėl apgyvendinimo (Amsterdamas nėra pigus miestas , bet ir surasti būstą savarankiškai (ypač studentui +- 5-iem mėnesiams) yra sudėtinga. Jūs sumokate priimančiai institucijai tarpininkavimo mokestį (kažkur 150-200 eurų) ir ji įsipareigoja surasti Jums studento apartamentus. Nepagailėkite ir susimokėkite, patiems bus lengviau!)
  •          Užsiregistruoti universiteto sistemoje (panašiai kaip VGTU „Mano.VGTU“, „Moodle“)
  •          Užsiregistruoti į studentų meet`ą (Tai visų atvykstančių studentų susibūrimas rugpjūčio mėnesio pabaigoje, kuris trunka kelias dienas ir turi gan įdomią programą: kruizas per kanalą, zoologijos sodas, įvairios atrakcijos/žaidimai po miestą, vakarėliai ir t.t. Organizatorius yra „ESN Amsterdam“, jų puslapyje galite surasti pilną programos aprašą bei video iš praeitų metų.)
  •          Užsisakyti lėktuvo bilietą, tačiau siūlau užsisakyti būtent toms datoms, kurias rekomenduoja pats universitetas (mano atveju tai buvo 16-a arba 19-a rugpjūčio), kadangi per tas dienas nemokamai pasitinka studentus Amsterdamo oro uoste ir nuveža į universiteto miestelį, kur galima atsiimti savo studento kortelę, padeda užregistruoti miesto administracijoje, įteikia įvairias dovanėles, vaišina maistu ir paskui nuo to miestelio veikia maršrutinis taksi, apgyvendinimo įstaigos, kuris nuveža tiesiai į namus.
  •          Užsiregistruoti vietiniame banke („ING“ arba „Rabobank“) studento sąskaitai ir kortelei gauti. Tai labai aktualu, jeigu planuojate įsidarbinti, nuomotis dviratį, užsisakyti muziejų kortelę, visur reikalaujama tūrėti būtent olandišką banko sąskaitą. Yra taip pat internetinis bankas „Bunq“, kuriuo aš naudojausi ir likau patenkintas, registracija užėmė 5 minutes ir per kelias dienas į pašto dėžutę atėjo fizinė kortelė, tačiau aptarnavimas kainavo 8€ per mėnesį.

Apgyvendinimas
Prieš  ~ 2 mėnesius nuo Erasmus pradžios, į mano el. paštą atėjo link`as iš apgyvendinimo įstaigos, per kurį galėjau užsisakyti kambarį. Iš karto perspėju - būkite pasiruošę tą pačią akimirką užsisakyti, tūrėkite kortelėje apie 1100-1300 eurų (VGTU nespėja pervesti Jūsų 80% Erasmus biudžeto iki registracijos pradžios, tad pasirūpinkite pinigais iš anksto), nes reikės iš karto susimokėti.


Štai kiek aš turėjau susimokėti. Man labai pasisekė, kadangi, buvau vienas iš pirmųjų užsakyti kambarį ir „išroviau“ bene pigiausią variantą už 372€ į mėnesį, su nuosavu kambariu, o virtuvę ir tualeto/dušo kambarį dalinausi su kaimynu. Patys brangiausi siekia 700€ į mėnesį su nuosavu kambariu, virtuve, dušu. Siūlau daryti viską greitai, kadangi po 10-20 minučių, po link`o atidarymo, sistema pradeda lūžti, nes daug žmonių vienu metu bando užsisakyti kambarius ir didele tikimybė, kad po kelių valandų nebeliks išvis jokių variantų. Susimokėti tūrėjau 1.5 mėnesio nuomą, depozitą ir negrąžinamą administracinį mokestį (į šią sumą įeiną: nemokamas transportas iš universiteto miestelio į apartamentus atvykimo dieną bei „greetings box“, kur bus kaldra, pagalvė, šampūnų reikmenys ir kitos nesąmonės), tačiau reikės dar mokėti už 4 mėnesius, tad tūrėkite omeny, jog Erasmus pinigų neužteks, ieškokitės darbo arba tūrėkit sukaupę kažkiek pinigėlių.

Amsterdame

Nuo pirmų dienų supratau, kad Amsterdamas yra išskirtinis miestas su skirtingais žmonėmis iš visų pasaulio kraštų, skirtingų tautų, religijų, spalvų ir niekaip neįmanoma suprasti kaip jie čia visi sugeba draugiškai gyventi. Pats miestas nėra didelis, ypač centras, Amsterdame gyvena tik apie 800,000-900,000 gyventojų, tačiau turistų srautai čia yra nesibaigiantys. Eismas nėra intensyvus, tačiau labai judrus: automobiliai, dviratininkai, pėstieji, tramvajai, traukiniai, viskas juda ir visi gali tave partrenkti, tad reikia labai būti atidžiam ir žiūrėti kur eini, labiausiai reikia bijoti dviratininkų, kadangi, pastarieji yra pakvaišę, taisyklių nepaisantys individai, kuriems rožėms klotas kelias ir visada dega žalia šviesa ir neduok Dieve pėstysis užmins ant dviračio tako, jis iš karto bus palydėtas agresyviais dviratininkų varpelių dzingsėjimais. Jaudintis dėl anglų kalbos nereikia, kadangi, didžioji dalis žmonių ją žino ir susikalbėti nebus sunku, tačiau nesitikėkit iš olandų draugiškumo, jaukumo ar šilumos, kadangi, jie pripratę būti konkrečiais, be papildomų emocijų, bet nereikia ir jų bijoti. Kaip ir minėjau, pats centras nėra didelis ir po kažkiek dienų tampa lengva orientuotis aplink jį. Pirmomis dienomis rekomenduoju išvis išjungti navigaciją telefone, paslėpti žemėlapį ir tiesiog pasimesti mieste, tokiu būdu, daugiau pamatysite ir greičiau priprasite prie naujos aplinkos. Rekomenduoju užsisakyti muziejų kortelę (kaina ~60€ ir galioja metus), su kuria bus galima nemokamai aplankyti didžiąją dalį muziejų visoje Olandijoje, o jų čia pilna. Manau apie Coffeshop`us ir Raudonųjų žibintų kvartalą pasakoti prasmės nėra, tik pasakysiu, kad visa tai yra atrakcija sukurta turistams ir aplink kvartalą visada didžiulis srautas žmonių, kavinėse aukštos kainos ir pan. Tad jeigu ieškosite pigesnės, ramesnės vietos išgerti alaus, siūlau tai daryti toliau nuo turistinių atrakcijų.
Nors pėstute yra patogu vaikščioti po miestą, tačiau kiekvienai dienai rekomenduoju įsigyti dviratį, nes viešasis transportas čia yra brangus, o su dviračiu galima nors visą šalį apkeliauti. Būdų nupirkti arba išsinuomoti dviratį yra labai daug, aš pats nuomojausi dviratį už 16.5€ į mėnesį iš „Swapfiets“ ir nei kiek nepasigailėjau - labai patogi platforma, nemokamas aptarnavimas ir pagalba kelyje. Galite nusipirkti naudotą dviratį iš skelbimų puslapio „Marktplaats“. Tačiau nerekomenduoju tapti reklamų auka: „nupirk dviratį, o paskui parduok mums atgal už pusę kainos“, nes mano kaimynui atsisakė išpirkti atgal dviratį ir jam teko savarankiškai jį pardavinėti.
Kainos kavinėse nėra kosminės, už alų gali prašyti nuo 3 iki 7 eurų už 0.5 (vėl gi, priklauso nuo kavinės ir jos lokacijos), rūkaliams rekomenduočiau mesti rūkyti, kadangi, pakelis Marlboro kainuoja 7,5€. Pagrindinės parduotuvės yra „Albert Hein“ ir „Spar“ (rekomenduoju „Albert Hein“ + isigykite nuolaidų kortelę), kainos 20-30% didesnės nei Lietuvoje, tačiau su gera nuolaida gali būti net ir pigiau kai kurios prekės.
Mieste tikrai yra ką veikti ir ką pamatyti, pasivaikščiot po blusų, gėlių turgus ir būtinai paragauti šviežiai iškeptą „stroopwafel“ (vaflį su karameliniu įdarų) „Albert Cuyp“ turgelyje.

Mokslas
Mano programa universitete buvo:
Veiksmas vyko nuo rugsėjo pradžios iki sausio pabaigos, panašiai kaip ir VGTU, tik tai pas juos semestras suskaidytas į dvi dalis (Block`us). Pirmas Block`as vyksta nuo rugsėjo iki spalio, o antras nuo lapkričio iki sausio. Pirmam bloke mes mokėmės apie oro linijų veikimo principą, kaip jos renkasi kur ir su kokiu lėktuvu jie skris, kiek kartų per savaitę, verslo modelius ir t.t. Prie to pačio ėjome „Excel VBA“ programavimo kursą bei buvo paskirtas grupinis darbas, kuriame turėjome sukurti vasaros maršrutą oro linijai su visais apskaičiavimais ir visa tai paversti į oficialią ataskaitą ir profesionaliai pristatyti. Antrame bloke mokėmės apie oro uostų veikimo principą, verslo modelį, modeliavome oro uostą bei buvo paskirtas grupinis darbas - suprojektuoti naują oro uosto terminalą su visais apskaičiavimais, simuliacijom ir visa tai paversti į oficialią ataskaitą ir profesionaliai pristatyti. Galiu patvirtinti mitą apie tai, jog šiame universitete neįmanoma gauti 10-uką, kadangi, klausiau apie tai kelių dėstytojų ir jų atsakymas buvo: „Visada yra vietos tobulėjimui, tokiu būdu mes skatiname studentus nuolatos tobulėti“. Pažymiai nėra apvalinami, norint išlaikyti reikia gauti mažiausiai 5.5, daugiausiai kiek gavau už egzaminą buvo 7.7 ir tai laikoma labai geru pažymiu.  Neišlaikyti įmanoma ir labai lengva, niekas čia „nesicackina“, o perlaikymas vyksta tik po 2-iejų mėnesių, vietiniam studentams dzin, kai kurie pasiduoda dar prieš egzaminą ir eina tiesiai į perlaikymus, na o Erasmus studentams teks pasistengti išlaikyti iš pirmo karto, nes paskui tik sunkiau patiems bus.  Bet jaudintis tikrai nereikia, nes neįmanomų dalykų nėra, galima net paskaitų nelankyti (nors nerekomenduoju šito daryti), kadangi, visos paskaitos yra užrašomos ir vaizdo įrašas publikuojamas sistemoje su visom skaidrėm ir papildoma informacija. Lankomumas žymimas taip: kiekvienos paskaitos/pratybų pradžioje yra duodamas unikalus kodas, kurį reikia įvesti per sistemą (telefonu arba kompiuteriu), iš namų Wi-Fi neišeis tai padaryti, kadangi, sistema atpažįsta tik universiteto Wi-Fi 😉 Tik į vieną paskaitą per savaitę lankomumas buvo privalomas, dėl visų kitų paskaitų, tai įtakos pažymiui neturėjo. Užtenka vienos užrašų knygutės, bet būtinai tūrėkite nešiojamąjį kompiuteri, nes be jo bus neįmanoma. 

Darbas
Per visą studijų laikotarpį aš dirbau pusė etato „Pulitzer Amsterdam“ viešbutyje portjė pozicijoje. Darbas labai padėjo mano anglų kalbos, bendravimo įgūdžių tobulėjimui, išmokau suformuluoti keletą sakinių olandų kalba, bet labiausiai pamačiau kaip ir kokiose sąlygose dirba žmonės užsienyje. Darbą lengvai išėjo suderinti su studijom, kadangi, buvo pasirašytas nulinis valandų kontraktas ir per mėnesį galima išdirbti tiek, kiek įmanoma, pagrinde savaitgaliais. Yra nustatytas minimalus valandinis uždarbis: 


Kiekvienas darbdavys siūlo skirtingą tarifą, tačiau jis negali būti mažesnis, nei nustatytas minimalus jūsų amžiui. Mano darbdavys leido paviešinti savo kontaktus, jeigu kažkas susidomėtų darbu:
Nadja Kraal
Front Office Manager



Apibendrinimas
Noriu pasakyti, jog nei kiek nesigailiu, kad pasirinkau Amsterdamą. Per šiuos 5 mėnesius įgijau daug patirties, pagerinau savo anglų kalbos žinias, socialinius įgūdžius, padidinau žinių bagažą ir tapau labiau savarankiškas ir pasitikintis savimi. Rekomenduoju visiems nebijoti ir išvykti į Erasmus, nebūtinai tai turi būti Olandija ar Čekija, bet kokiu atveju tai yra gera galimybė išbandyti save, pamatyti pasaulį, išmokti kažko naujo ir tiesiog smagiai praleisti laiką. Linkiu visiems sėkmės Erasmus atrankose! Jeigu Jums kils kokių nors klausimų dėl Amsterdamo, galite drąsiai rašyti man į  el.paštą: dominikkitkovskij@gmail.com

Komentarai

Populiarūs įrašai