Studijos Miuncheno technikos universitete - grįžau įkvėpta ir labai patenkinta savu pasirinkimu!

Kviečiame paskaityti apie Eglės patirtį Miuncheno technikos universitete (TUM), Vokietijoje!


Esu architektūros studentė, tik pabaigusi trečią studijų kursą Vilniaus Gedimino technikos universitete. Penktąjį semestrą teko galimybė mokytis Miuncheno technikos universitete. Išties, šis universitetas mano planuose,  o greičiau, norų sąraše, buvo jau senokai, tad didelės dvejonės ir nežinomybės, kur ir kodėl vykstu nebuvo.

 

APIE MOKSLUS.

Visad žavėjausi vokišku detalumu, subtilumu ir darbų pateikimu, todėl šis semestras suteikė galimybę to mokytis ir bendrauti su tikrais savų sričių ekspertais.

Trys dalykai, labiausiai sužavėję universitete, architektūros studijų procese:

 

1. Lygiavertis bendravimas, diskutavimas su dėstytojais, savos nuomonės ar net kritikos sakymas kolegoms man buvo naujas iššūkis, kurį mokiausi įveikti. Tikrai, pradžioje jaučiau stresą ir įtampą, jog nepakankamai daug žinau, kad galėčiau įsitraukti į diskusijas ir drąsiai reikšti savo nuomonę. Kai kuriais atvejais supratau, jog išvis savos nuomonės tam tikrais klausimais neturiu. Tad studijos tikrai sumotyvavo daugiau skaityti, raštu formuluoti savas mintis ir mokytis jas įgarsinti. Manau, jog architektūros srityje ši praktika ir patirtis labai naudinga, tai skatina bendruomeniškumą ir komandinį darbą.

 

2. Atliepiant į gebėjimą formuoti savą nuomonę ir nebijoti jos reikšti, manau, universitete skiriamas dėmesys ne vien praktinei, bet ir teorinei sričiai. Išskirčiau Miuncheno universitetą (TUM) kaip turintį atskirą ir labai stiprią architektūros teorijos katedrą. Studijuodama čia atradau naują priėjimą prie architektūrinių sprendimų paieškų – literatūros galią. Taip pat teko labai įdomi patirtis būtent teorinio kurso metu – pačiai teko prisijungti ir stebėti architektūros parodos kuravimą, tiek turinio, tiek dizaino klausimais. Taigi, faktas, kad universitetas turi architektūros muziejų ir kuruoja ekspozicijas, parodo, jog į literatūrinę ir istorinę architektūros pusę žvelgiama rimtai.

 

3. Kitas labai svarbus šio universiteto bruožas – tarptautiškumas. Vykdama galvojau, kad tai tikrai bus proga „atkalti“ vokiečių kalbą ir mokytis vokiškų subtilybių tiesiai iš vietinių studentų. Tačiau viskas susidėliojo visai kitaip – patekau į magistrantams sukurtą urbanistikos kursą, kurį įveikėme dešimties studentų, susirinkusių iš devynių skirtingų pasaulio valstybių, grupėje. Patirtis ir galimybė mokytis iš savo kolegų, atvykusių iš labai skirtingų pasaulio mokyklų, buvo didžiulė. Svarbu paminėti, jog dėl užsienio studentų gausos šiame universitete, tikrai nebuvo problemos susidėlioti visą paskaitų tvarkaraštį anglų kalba, tačiau jutau, jog vokiečių kalbos žinios buvo didelis privalumas.

 

APIE MIESTĄ.

Miuncheną teko lankyti pirmą kartą, bet miestas ypatingai sužavėjo. Tiesa, tai vienas brangiausių Vokietijos miestų, tačiau gyvenimo sąlygos (gavau vietą bendrabutyje) ir kasdienis keliavimo į studijas ar kitas veiklas atpirko patogumu. 

 

1. Miestas tikrai puoselėjantis tradicijas. Tik atvykus teko patirti vykusio Oktobersfesto šurmulį, vietinių žmonių savitumą ir tradicijų tęstinumą. Kalėdiniu laikotarpiu Miunchenas traukė kalėdinio miestelio žavumu ir kalėdinėmis melodijomis.

 

2. Miunchenas – miestas, kurio horizonte matosi kalnai. Tikrai žavu, jog tik išvykus iš miesto centro galima atrasti ypatingų gamtos vietų tiek kalnus, tiek ežerus. Didžiulis pliusas – patogus susisiekimas. Keliauti traukiniais ar metro tiek mieste, tiek už jo ribų yra visai nesudėtinga. 

 

3. Nors miestas yra vienas brangesnių pasirinkimų, tačiau veiklos ir galimybių jame pilna. Labai sužavėjo kultūrinių įstaigų – galerijų, muziejų – gausa ir žmonių sąmoningumas, noras „kultūrintis“. O studijuojant ir turint pažymėjimą, galimybių įsitraukti į kultūrines veiklas dar daugiau!

 

ERASMUS LAIKAS.

Turbūt kiekvienas, išvykstantis į mainus, mainų laikotarpį praleidžia truputį produktyviau ir aktyviau nei studijuojant Vilniuje, mat naujos galimybės ir vietos traukia keliauti, atrasti ir pažinti. Vokietija tikrai labai patogus pasirinkimas „aktyviems“ mainams. Pirmiausia, stipri Erasmus bendruomenė, kuri suteikia daug pasiūlymų ir galimybių – tikrai galima atrasti vertingų ir studentiškai pigių pasiūlymų keliauti grupėse. Taip pat šalyje labai šauniai išvystyta susisiekimo infrastruktūra, leidžianti greitai ir patogiai pasiekti skirtingus miestus. Daug kultūrinių galimybių ir tikrai stipri mokymosi programa.

 

Iš tiesų, grįžau įkvėpta ir labai patenkinta savu pasirinkimu – nenustoju džiaugtis ir pasakoti savas patirtis draugams! Bendrai, tai mano jau antroji patirtis užsienio mokykloje. Prieš metus teko galimybė mokytis P. Korėjoje, Ulsano universitete. Tad vis dažniau gaudama klausimą, ar išvis verta vykti į mainus, vienareikšmiškai linkiu vykti, tačiau iš savų patirčių sakau, jog kiekvienas mainų laikotarpį patiria labai skirtingai. Net ir pati suvokiu, jog pačios patirtys labai skiriasi. Tačiau nauji iššūkiai ir išbandymai tik augina. Tad pirmyn!

Komentarai

Populiarūs įrašai