Studijos Pietų Korėjoje: studentė įspūdžiais dalinasi tinklalaidėje!

Nors užaugau Vilniaus priemiesčių žalioje ramybėje, meilę didmiesčio tempui ir gyvybingumui puoselėti pradėjau dar vaikystėje. Paragavusi Europos metropolijų gyvenimo, nusprendžiau tyrinėti didžiųjų urbanistinių struktūrą ten, kur jos vystosi dar sparčiau: rytų Azijoje. 

AF studentė Magdalena Beliavska dalyvavo dvišaliuose mainuose Korėjoje, Hanyang University ir dalijasi savo mobilumo pasakojimu.

Pasiūlymą vykti į Pietų Korėją su dvišalių studijų mainų programa priėmiau nedvejodama. Magistrą ginsiuos Urbanistikos katedroje, tad Seule tikėjausi atrasti įkvėpimą būsimo baigiamojo darbo temai. os Pavasario semestrą praleidau privačiame Hanyang Universitete, kuris garsėja aukšta vieta Pietų Korėjos aukštųjų mokyklų reitinguose bei kasmet traukia daugybę studentų iš užsienio. 

Sunkiausia buvo pasiruošti kelionei – daug nerimo kėlė neaiški situacija tiek šalyje, tiek užsienyje. Nusiraminau tik lėktuve, supratusi, jog besikeičiantys kelionių ribojimai dėl pandemijos neužkirs man kelio. Atvykusi į Korėją privalėjau praleisti dvi savaites karantine, kas sugeneravo papildomas išlaidas. 

Kalbant apie išlaidas - planuojantiems praleisti vieną studijų semestrą Pietų Korėjoje patarčiau biudžetą planuotis iš anksto. Mano finansinį komfortą pakėlė Global Korea Scholarship organizacijos pasiūlyta stipendija, tačiau gauti ją nebuvo taip lengva; visų dokumentų paruošimui turėjau vos kelias dienas. Įprastai studentams, atvykstantiems pagal mainų programą, būna siūlomi kambariai bendrabučiuose, tačiau pandemijos metu, siekiant užtikrinti maksimalią sveikatos apsaugą, patartina ieškotis būsto savarankiškai. Tą irgi reikėtų daryti pakankamai anksti (Seulo nekilnojamo turto rinka nėra palanki nei vietiniams, nei atvykėliams). Pasiruošimą kelionei smarkiai palengvina Universiteto siunčiami naujienlaiškiai su aktualiausia informacija, naudingais patarimais ir nuorodomis į atitinkamas institucijas. Universitetas studentus kuruoja ir semestrui prasidėjus, padedamas įsigyti draudimą, leidimą gyventi šalyje ir kitus būtinus dokumentus. 

Iš anksto pasirūpinti reikės ir studijų programos sudarymų, taip kaip modulius studentai renkasi patys. Pasirinkimas anglų kalba dėstomų dalykų Architektūros fakultete nėra labai platus, nors kitų krypčių studentai nenusivils. Nemažai profesorių yra atvykę iš užsienio, tad anglų kalbos lygis yra tikrai aukštas. Yra galimybė pasirinkti ir korėjiečių kalbos kursus – tačiau tiek universitete, tiek mieste įmanoma išgyventi ir su minimaliu vietinės kalbos žodynu. Architektūros studentams ypatingai siūlau modulių sąraše paieškoti Rafael‘io Alberto Luna Zelay‘os ir Christian‘o Schweitzer‘io dėstomų dalykų. Tiek projektavimo užduotis, tiek teorinis kursas nustebino aktualumu, inovatyvumu ir atvirumu eksperimentams. 

Mokymosi ir dėstymo kultūra tikrai skiriasi nuo mums įprasto europietiško modelio. Daug informacijos reikia tiesiog išmokti atmintinai, egzaminuose ypač vertinamas gebėjimas greitai atsakyti į didelį kiekį klausimų. Bijoti visgi neverta: mokantiems savo laiką planuotis efektyviai, studijų, socialinio gyvenimo ir šalies pažinimo derinimas neturėtų sukelti didesnių problemų. 

Gyvenimas už universiteto miestelio ribų spalvotas ir intensyvus. Stebina maisto kultūra, savotiška šalies estetika ir pamišimas dėl mados ir grožio naujienų. Karštai rekomenduoju rasti laiko trumpam pabėgimui iš didmiesčio: Seulo apylinkės stebina gamtos grožiu ir gyvybingumu. Orams atšilus būtina apsilankyti Korėjos pajūry arba susiruošti trumpai kelionei į kalnus. Manau, kad Pietų Korėjoje praleistas semestras praturtino ne tik teorinių ir praktinių žinių bagažą, bet tapo asmeninio augimo stimulu, padėjo praplėsti kultūrinį akiratį. 

Magdalena dalijasi "Miestas ir" podcast'o įrašu, kuriame kalba apie architektūrą, gyvenimą Korėjoje, mokslus.

Komentarai

Populiarūs įrašai