AF studento patirtis vienoje geriausių architektūros mokyklų Europoje

Labas, aš Lukas, 8 semestro architektūros studentas, pasirinkęs mainų patirtį Miuncheno technikos universitete. Pasaulinei pandemijai įsibėgėjant vis stiprėjo noras pakeisti aplinką, tad rezgiau svajones kaip šiltą vasaros semestrą leisiu didmiestyje, šalia Alpių. Džiaugiausi patogia miesto lokacija ir pačiu universitetu, kuris laikomas viena geriausių architektūros mokyklų Europoje. Mano pasirinkimą užtvirtino ir geri studentų atsiliepimai, rekomendacijos, tad norėjau išmėginti pats.

Kviečiame skaityti magistrantūros studento Luko Juso Erasmus+ studijų istoriją Miuncheno universitete (TUM), Vokietijoje.

PAŽINTIS SU MIUNCHENU

Į Miuncheną atvykau turėdamas nemažai lūkesčių, tačiau pavasario pradžioje atsiradę griežti suvaržymai kiek sulėtino pažinimo tempą. Pirmos pažintys su Miunchenu prasidėjo mano kambaryje, prisijunginėjant į nuotolinius pokalbius ir renginius, dalyvaujant TUMi rengiamuose turnyruose ir žaidimuose. Šylant orams ir atslūgstant pandemijai visi šie renginiai kėlėsi laukan, tad buvo smagu gėrėtis bundančiu miestu ir kelionėmis aplink jį.


Pastebėjau, kad mieste patogu keliauti dviračiu, o centrinėje dalyje išvystyta ypač patogi susisiekimo infrastuktūra bei dviračių takai, tad vis brendo mintis juos išbandyti. Visgi didžiausias paskatinimas nusipirkti dviratį buvo daugybė dviratininkų, šurmuliuojančių miesto aplinkoje ir lenktyniaujančių su tramvajais. Tyrinėjant Miuncheną dviračiu pasijuto gatvių ir viešųjų erdvių modernumas – gyvenamieji rajonai šiaurinėje, pietinėje ir rytinėje miesto dalyse buvo suformuoti pagal taisyklingo kvartalo idėjas, kurias praktikavo architektas ir urbanistas prof. Theodor Fisher, XIX a. pab. suprojektavęs apie 50 proc. besiplečiančio miesto.

GYVENAMOJI VIETA

Pažinti miestą geriau padėjo patogi gyvenamoji lokacija, apsistojau Maxvorstadt rajone, o pro savo kambario langus matydavau Königsplatz aikštę, kur vakarais sutikdavau besiburiuojančius studentus. Šiame rajone įsikūręs centrinis TUM‘o fakultetas aplink kurį esti net keturiolika muziejų, o vienas iš jų priklauso architektūros fakultetui. Architekturmuseum‘e studentų grupės turi puikias galimybes kurti ir įgyvendinti realias parodas, pritraukiančias daugybę lankytojų. Svarbu pastebėti, kad universitetas yra stiprus tiek teoriniame lygmenyje – stiprūs teoriniai architektūros ir urbanistikos pagrindai, atviros galerijos ir muziejai; tiek praktiniame – ekskursijos ir kelionės, parodų įgyvendinimas, leidiniai ir kt. 

STUDIJŲ GALIMYBĖS

Miuncheno universitetas siūlo platų seminarų ir kursinių projektų pasirinkimą studijų mugėje, pirmomis semestro savaitėmis. Dėl aukšto universiteto žinomumo yra plati galimybė rinktis tarptautinius seminarus anglų kalba bei vietinius seminarus vokiečių kalba. Rašydamas šį pasidalinimą su nostalgija prisimenu aukštą studijų kokybę, preciziškumą, estetiškumą ir labai džiaugiuosi savais pasirinkimais – siekiau plėsti architektūros, urbanistikos ir fotografijos žinias bei išsikėliau iššūkį sukurti pirmąją parodą. Motyvacija skatino išbandyti naujas galimybes ir pasirinkti kuo daugiau seminarų, nes visi atrodė labai įdomūs. 

 
Įdomiausiu pavadinčiau kursinį projektą „Transformational Buildings. Architecture at the fringe and for the future“, kurį dėstė Prof. Bruno Krucker ir Prof. Stephen Bates (plačiau gali susipažinti čia).  Projekte nagrinėjome apleistą traukinių stotį, pastatytą Olimpinių žaidynių atidarymui 1972 m. Turėjome pasiūlyti intervenciją – adaptyvų pastatą / struktūrą kuriančią dialogą su vietos kontekstu ir potencialu. Buvo smalsu nagrinėti stotį pasiglemžusią augaliją ir bioįvairovę, kuri nuolat kinta pagal klimatines sąlygas, tačiau iškilo iššūkis – kaip įterpti pastatą šioje aplinkoje. Maketavimas skirtingais masteliais, pradedant nuo urbanistinio teritorijos maketo ir pabaigiant kambario erdvės interjero maketu padėjo sukurti vietai tinkantį pastatą. Taip pat bendrumų su šiuo projektu radau pasirinktame seminare „Living architecture“, kuriame su Prof. Ferdinand Ludwig nagrinėjome įvairiausius želdinius ir jų gebėjimą per laiką suformuoti erdves žmogui (plačiau gali susipažinti čia).


Taip pat noriu pasidalinti dvejais, mane labiausiai sužavėjusiais seminarais. Pirmasis susijęs su architektūros ir viešųjų erdvių fotografija, kurį dėstė fotografiją praktikuojantis architektas Markus Lanz. Išmokau suprasti ir apibūdinti skirtingas erdves ir pastatus per nuotraukas ar detalų aprašymą, nusakantį erdvės atmosferą. Gilinau fotografijos žinias per praktiką, seminare darydavome nuotraukas ir pasakodavome naratyvą, įvertinant skirtingą atmosferą, spalvas, tūrius ir smulkias detales. Antrasis seminaras pasibaigė netikėta kulminacija – keliavome į Berlyną ir Naujojoje Nacionalinėje galerijoje pristatėme parodos koncepciją, kartu su ją lydinčiu bukletu „Double Exposure. Lilly and Mies exhibit“.  Seminarą kuravo TUM Architektūros Muziejaus direktorius Prof. Dr. Andres Lepik, kuris skatino komandinį darbą bei akcentavo ekspozicijos kūrimo proceso svarbą. Buvo sunku patikėti, kad šis seminaras pasibaigs ne nuotolyje, kaip daugelis kitų, o Berlyne, analizuojant Mies van der Rohe bei Bauhaus‘o architektų įgyvendintus modernistinius pastatus! Ši kelione vainikavo vasaros semestro pabaigą bei išlydėjo į atostogas. 


PABAIGAI

Vasaros semestras Vokietijoje užsibaigia 1-2 mėnesiais vėliau negu Lietuvoje, tad sutrumpėja ir atostogų laikas. Atsiskaitęs visus seminarus iki liepos mėnesio galo išsiruošiau kelionėms aplink Vokietiją. Miunchenas yra strategiškai puikus pasirinkimas norintiems apkeliauti Europą – patogios ir nebrangios kelionės traukiniais. Pirmiausiai keliavau į Zalcburgą, aplankyti savo draugės, kuri kaip tik tuo metu atlikinėjo medicinos praktiką. Ištyrinėję studentišką miestą kartu keliavome į Vieną, Paryžių, Taizé, Lioną ir daug kitų miestelių pakeliui. Keliauti kartu, labai smagi patirtis, nes galima nuolat dalintis savais atradimais!

Miuncheno Technikos universitetas – tai mano antroji Erasmus patirtis Vokietijoje. Prieš metus studijų mainus atlikau Štutgarto universitete, išlipau iš savo komforto zonos ir šį kart norėjau tai pakaroti.    Taip pat jaučiu sustiprinęs vokiečių kalbos žinias, kurios bus pranašumas atliekant praktiką vokiškai kalbančiose šalyse. Tad savo pavyzdžiu noriu paskatinti ir tave judėti pirmyn ir naudotis visomis VILNIUS TECH studijų galimybėmis! 


Komentarai

Populiarūs įrašai