Spring school 2022 FUSES+

Dienotvarkė

Kiekvieną dieną, nuo 8 val. ryto iki 5 val. vakaro, vyko paskaitos apie atsinaujinančius elektros šaltinius: žaliąjį vandenilį - jo gamybą, sandėliavimą ir naudojimą; saulės elektrines bei jų ypatumus; vėjo malūnus ir jų parkus, tiek sausumoje, tiek jūrose. Taip pat turėjome paskaitų apie elektros tinklus, perdavimą bei gamybą. 

Išklausėme paskaitas ir apie išskirtinius atsinaujinančių šaltinių panaudojimo būdus - vėjo ir saulės elektrinių panaudojimą laivininkystėje; žaliojo vandenilio, kaip kuro pakaitalo, panaudojimas tiek sausumos, tiek vandens transporto srityse. 

Paskaitas vedė specialistai ir mokslininkai, atvykę iš įvairių pasaulio šalių (Norvegija, Vokietija, Suomija, Brazilija, Lietuva ir t.t.). Vedamos paskaitos buvo labai įdomios, jų metu kildavo diskusijos įvairiais technologiniais klausimais.

Dienotvarkę sudarė ne tik teorinės paskaitos, bet ir laboratoriniai darbai, kurių metu galėjome panaudoti paskaitų metu įgytas žinias. 

Vienas iš laboratorinių darbų apjungė visą atsinaujinančių šaltinių elektros gamybos bei panaudojimo procesą: 

  1. Saulės kolektorius generuoja elektros energiją. 
  2. Elektrolizeris varomos šios elektros energijos bei naudojantis vandenį generuoja vandenilio dujas bei deguonį. Vandenilio dujos po šio proceso gali būti sandeliuojamos kaip elektros energijos baseinas. 
  3. Vandenilio dujos yra perduodamos į kuro celę, kurioje cheminės reakcijos metu yra išskiriama elektros energija. 
  4. Ši elektros energija yra perduodama į LED šviestuką, kuriame buvo galima matyti, jog visas procesas puikiai veikia. 


Laisvas laikas

Mūsų dienotvarkę sudarė ne tik paskaitos ir mokslai, taip pat turėjome ir laisvo laiko. Vykdavo įvairūs „team building“ užsiėmimai kartu su kitų šalių studentais. Kadangi šioje programoje dalyvavo studentai iš viso pasaulio, turėjome galimybę susipažinti su skirtingomis kultūromis, bei susirasti naujų draugų. 


Vakarais, kartu su studentais bei dėstytojais, susirinkdavome pasėdeti ir pavakarieniauti prie griliaus. Buvo smagu pabūti ir pasišnekėti neformalioje aplinkoje įvairiausiomis temomis.


Penktadieni visi kartu ėjome prie jūros. Žaidėme paplūdimio futbolą su brazilais, visų nuostabai - varžybos baigėsi triuškinančia lietuvių pergale.


Apsilankėme šalia esančio miesto Stralsund‘o senamiestyje bei jo lankytinose vietose. Viena iš jų jūros muziejus. Turėjome galimybę ne tik pamatyti parodas, bet taip pat ir draugiškus pingvinus bei realaus dydžio jūros gyvūnų imitacijas.



Išvykos diena

Apžiūrėjome nuotekų dumblo perdirbimo gamyklą, kurios galutinis produktas yra elektros energija. Ekskursijos metu pamatėme visą jėgainę iš vidaus - kiekvieną prietaisą bei jpaskirtį bendroje sistemoje. Jėgainės pagrindinis tikslas yra utilizuoti aplinkinių miestų bioatliekas. Ši jėgainė, nors ir generuoja labai mažai elektros energijos, yra pajėgi utilizuoti bioatliekas iš 150 000 gyventojų. 


 

Antras objektas buvo saulės elektrinių parkas. Šis parkas yra tokios pačios galios, kaip didžiausias saulės elektrinių parkas Lietuvoje. 

Trečias objektas - bioatliekų gamykla. Gamyklos darbuotojas mus supažindino su visu procesu nuo atvežtų augalinių atliekų iki galutinio produkto – biodujų, parodė, kaip veikia elektrinė. Išgautos biodujos yra paduodamos tiesiai į dujotekį. 


ThaiGer racing team

Universitete aplankėme technikų komandą, kuri kuria ypač lengvus eco-friendly lenktyninius automobilius. Komanda kasmet dalyvauja Shell Eco-marathon varžybose. Varžybų tikslas yra pasiekti kiek įmanoma aukštesni kuro suvartojimo bei panaudojimo efektyvumą. ThaiGer racing komanda trejus metus iš eilės laimi pirmą vietą. 

Naujausias jų bolidas sveria tik 22 kg, tačiau gali nuvažiuoti net 1083km su vienu kūbiniu metru vandenilio, toks efektyvumas atitinka 3000 km su vienu litru dyzelino. Nors šis efektyvumas atrodo be galo didelis, tačiau bolidas pasiekia tik 30km/h greitį ir talpiną tik vairuotoją. 

Vakaro metu buvo suteikta galimybė pavažiuoti šiuo bolidu patiems. Tai buvo labai smagi patirtis. 



Formalumai

Šios dvi savaitės buvo pilnos ispūdžių ir kupinos naujų žinių bei praėjo labai greitai. Stovyklos pabaigoje teko atsiskaityti visus atliktus laboratorinius darbus, taip pat išlaikyti egzaminą.

Praėjus šiuos intensyvius kursus gavome 5 ECTS kreditų sertifikatus, kuriuos galime panaudoti užskaitant pasirinktus modulius. 

Apibendrindami, galime teigti, kad ši stovykla buvo naudinga, informatyvi, įdomi, kupina naujų patirčių ir smagių akimirkų. Pasinaudoti tokia universiteto suteikta proga rekomenduojame visiems, nes tai ne tik praplečia akiratį bei ir padeda užmegzti naujas pažintis. 





Komentarai

Populiarūs įrašai