Erasmus+ netoli nuo namų..

 

Esu trečio kurso architektūros studentė. Į Erasmus mainus važiavau 6-ajame semestre. Išsirinkau palyginus netolimą šalį – Estiją. Jos sostinė – Talinas – beveik dvigubai mažesnis už Vilnių, todėl kelionės jo viduje daug laiko neužėmė. Beto viešasis transportas turint ID kortelę yra nemokamas, nors, tiesą pasakius, ir be jos niekas nesiskubina tikrinti. Pasirinkau gyventi bendrabutyje, kuris skirtas muzikos bei dailės akademijų studentams. Aš natūralu, atvykau studijuoti Estijos dailės akademijoje (sutrumpintai tiesiog EKA).

 Įdomu, jog fakultetas kadais buvęs kojinių fabriku, tačiau pastačius papildomą jungiantį priestatą dabar puikiai atitinka visus meno studentų poreikius. Tiek interjeras, tiek eksterjeras paliko tik puikius įspūdžius. Viskas modernu ir praktiška. Sudarytos tobulos galimybės jaunų žmonių fantazijų įgyvendinimui. Iš viso universitete yra 4-i departamentai – architektūros, dizaino, meno ir kultūros bei vaizduojamųjų menų. Erasmus studentai atvykę renkasi dalykus labai laisvai. Kreditai neribojami, viskas priklauso nuo siunčiančiojo universiteto reikalavimų. 

Tiesa, patys dalykai mums buvo atsiųsti pakankamai vėlai. Savaitė ar dvi prieš studijų pradžią. Tačiau studijų eigoje buvo nuolat teikiami papildomi pasiūlymai su naujais kursais, kuriuose dar yra likę vietų. Jeigu esti didelio noro, Erasmus studentams yra leidžiama pasirinkti net kito departamento pagrindinius dalykus. Tačiau pati tą sužinojau jau vėliau ir galimybe nepasinaudojau.

 Visgi tam tikri antraeiliai kursai buvo atviri ir iš pradžių bei pateikta atskira skiltis laisvai pasirenkamųjų dalykų nepriskiriamų jokiam departamentui. Tai įvairios dirbtuvės, teorinės paskaitos, kalbos, parodų apžiūros ir pan. Taip pat įdomu, tai jog universitete nėra atskirų Erasmus studentų grupių. Visi jungiasi prie vietinių studentų išskyrus tai atvejais, jei kursas yra grynai skirtas užsienio studentams. Tad aš galiausiai asmeniškai pasirinkau 11-ą skirtingų dalykų, iš kurių dauguma turėjo tik po 1-3 kreditus. Mėgstamiausieji buvo susiję su praktiniu darbu: metalo, medžio dirbtuvės, tapyba, eksperimentai su virtualia realybe, fotografijos praktika galerijoje. Turėjau keletą teorinių paskaitų, už kurias įskaita buvo paremta tik lankomumu. Tad užteko išklausyti kursą ir kreditai buvo įskaityti. Malonus siurprizas.

Estijoje visi puikiai kalba anglų kalba ir nors absoliučiai visi EKA universiteto kursai negalimi šia kalba, tačiau dėstytojai mielai sutinka individualiai paaiškinti ar net esant reikalui pakeisti kurso kalbą eigoje. Tad dėl šio aspekto bijoti nereikia. Jei bus noras – viskas sutartina. Universiteto dekanas pasirodė ypač malonus žmogus. Esant bėdai visuomet galima kreiptis patarimo. Taip pat semestro pabaigoje šis žmogus savo noru dalyvavo visuose studentų projektų atsiskaitymuose, kas, mano nuomone, atrodė kaip labai graži iniciatyva.

Trumpai apie apgyvendinimą. Bendrabutyje galima rinktis iš 5-ių skirtingų kambarių tipų. Tačiau maža tikimybė gauti vienvietį, nes jų visame pastate yra labai minimalus kiekis. Dominuoja blokai du po du. Tačiau paprašius galima nuomotis ir visą dvivietį kambarį. Tada dalinamasi virtuvė su kitu šalia esančiu dviviečiu kambariu, tačiau yra tikimybė, kad jį nuomoja taip pat tik vienas žmogus. Kiti esantys variantai: trivietis, suita ir šeimyninis. Vienam žmogui pigiausia kaina 120 eurų plius komunaliniai, kurių kainos kinta priklausomai nuo sezono. Sąlygos neblogos, bendrabučio aptarnavimui priekaištų neturiu, apart to, jog sušilus orams viršutiniame aukšte taip pat stipriai kyla temperatūra. Tačiau semestro metu ši problema neturėtų kilti.

Kalbant iš specialybinės pusės, buvau pasirinkusi vieną iš trijų galimų architektūros studijų: 1-oji buvo susijusi su urbanistika, dvi kitos labiau analizavo tvarią architektūros. Projektavome modulinių daugiabučių kvartalą, kuriame siūlomi pastatai statybų metu būtų sumontuojami iš iš anksto parengtų blokų jau statybų aikštelėje. Pagrindinė konstrukcinė medžiaga – mediena. Tad šis projektas tikrai apėmė pasaulyje aktualias projektavimo problemas ir suteikė daug naudingų žinių man kaip būsimai architektūros profesijos atstovei. Pabaigoje turėjome ir studijos parodą tame kvartale, kurį ir nagrinėjome visą pastarąjį pusmetį. Patirtis tik teigiama.

Nors asmeniškai įprastai esu gana nedrąsus žmogus ir iš pradžių nemeluosiu, bijojau gyvenimo atskirai nuo šeimos ir draugų namuose, tačiau galiausiai esu patenkinta, kad išdrįsau ir sėkmingai įveikiau šį sau išsikeltą iššūkį. Pačios studijos palyginus su tai, ką turime Lietuvoje buvo tikrai lengvesnės, ypatingai dėl to, jog dalykus rinkomės savo nuožiūra. Tad pabaigai noriu paskatinti kiekvieną, bent kartą studijų laikotarpiu išbandyti Erasmus galimybes ir pasirinkus sudominusį universitetą išvažiuoti! O aš užtikrinu, kad pasirinkę EKA tikrai nepasigailėsite, nes jus sutiks labai šilta ir paslaugi menininkų bendruomenė!

O jeigu visgi neišdrįstate važiuoti vieni, tai pasiimkite ir draugą/ę! EKA siūlo vietas net dviem studentams!


 

                                         Galutinė projekto paroda (ne universiteto patalpos).


                                                                VR laboratorija universitete.

 


VR laboratorija universitete.

 

 

 

                                    Fotografiska parodų salėje. Fotografo Hassan Hajjaj parodoje.

Komentarai

Populiarūs įrašai