Deimantė Maskoliūnaitė (KIF): patirtis vilnos ir meno mieste




KIF studentės patirtis vilnos ir meno mieste

Sveiki, esu Deimantė, jau dabar ketvirto kurso studentė ir dalyvavau Erasmus+ programoje Koviljane (Covilha) garsiu dėl vilnos ir unikalaus street art, Portugalijoje. Jau nuo pirmo kurso svajojau išvažiuoti mokytis į svetimą šalį. Galiausiai, po dalyvavimo mini projekte Kylio mieste, Vokietijoje prieš pandemiją, negalėjimo keliauti jai prasidėjus ir mano kolegų pasidalintų įspūdžių, nusprendžiau, kad negaliu paleisti šios ypatingos progos ir tikrai nesigailiu.

 

Ką ir kaip aš mokiausi?

 

Beiros universitetas turi didelį pasirinkimą tarp dalykų, tai pasirinkau skirtingų sričių modulius: apie politikos sistemas, Portugalijos kultūrą, įmonių tvarumą, kurio aktualumas vis labiau auga. Didžiausią įspūdį paliko profesorius  Nuno Amaral Jerónimo ir jo modulis „Great books“. Paskaitos vyko mažoje grupėje Erasmus+ studentų, kur mes galėjome diskutuoti profesoriaus tema, taip pat gaudavome užduotis, kuris skatino raštingumą anglų kalba, nes viena yra kalbėti angliškai, visiškai kita yra rašyti. Man labai patiko paskaitų formatas: nebuvo nuobodus teorija. Egzaminas – interaktyvus, motyvuojantis. Iš šio modulio išsinešiau motyvaciją tobulinti savo rašymo įgūdžius. Naują požiūrį į tai, kas darosi aplinkui mus.

Norėčiau dar paminėti modulį apie Portugalijos kultūrą ir jį dėsčiusią profesorę: Catarina Oliveira. Profesorė suteikė mums laisvę individualiai pasirinkti temą, artimiau susipažinti su mūsų interesais, iš kur mes, ką mokomės savo universitete. Jos paskaitos neapsiribojo teorija. Buvo ekskursijos, kviestiniai svečiai, specialistai savo srityse. Mūsų grupę sudarė Erasmus+ studentai ir vienas „vietinis“ studentas.

 

Patarimai norintiems išvažiuoti ir besiruošiantiems važiuoti

 

• Susirink visą įmanomą informaciją: tai yra vienas iš svarbiausių dalykų, ką turi pasidaryti kiekvienas studentas. Kur yra universitetas, kokius siūlo modulius, ar yra pasirinkimas anglų kalba, kur yra pasirinktas fakultetas – tai lems, kur norėsi gyventi. Pasidomėti kokia yra šalis, jos kultūra, kur yra pats miestas. Kalba yra labai svarbus dalykas, kuris palengvins tavo pirmuosius mėnesius – visos kalbos gal ir neišmoksi, bet pagrindinės frazės ir žodžiai padės nesijausti tokiam svetimam.

Susibendrauk artimiau su žmonėmis, kurie lydės per visą kelionę: tai yra Angelė ir Karolina, jos yra nuostabios, visada padės kiek ir kaip galės. Nebijok išsiklausinėti, kas neaišku. Jei pačios ir nežinos, tikrai nukreips į žmogų, galintį suteikti tau reikalingą pagalbą. Rekomenduočiau kreiptis į Erasmus+ studentus, jie taip pat turės tikrai naudingų patarimų ir patirties, tikrai padės pasiruošti netikėtoms situacijoms. Informacijos grandinės užtikrinimui, susibendrauk su būsimais Erasmus+ studentais, nes dažniausiai sukuriama „WhatsApp“ grupė ir jeigu priimantis universitetas siūlo „Buddy Program“, pasinaudok. Tai savanoriai studentai, kurie siūlo pagalbą pritapti atvažiuojantiems studentams.

Tinkamai susidėk lagaminą: įsidėk tinkamą aprangą, kad būtų ir šiltiems, ir šaltiems orams, kitaip liksi sulijęs ir nusivylęs, kaip aš, deja. Tikėjausi karštų orų visą laiką, bet pirmiausia gavau 2-3 mėnesius lietaus, kurio nekenčiau, o paskutiniai trys mėnesiai buvo sausi, be lašelio lietaus, temperatūra 30-42°C. O jei nenori daug vežtis, tada susiplanuok, ką turi nusipirkti atvažiavęs. Nepamiršk tokių dalykų kaip vaistai, atsarginis telefonas, grynieji pinigai, nes ne visose vietose gali priimti banko korteles, dokumentus, tai yra sveikatos draudimą ir Europos sveikatos draudimo kortelę.

Susikurk savo kelionių bucket list: Erasmus+ be kelionių tiesiog neįmanoma. Pažink miestą, kuris taps tavo naujieji namai, tada gali aplankyti kitus miestus, o gal netgi kaimynines šalis. Pasistenk, kad tavo nuotykis būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Nesėdėk namuose ar tik vakarėliuose. Keliauk, bendrauk ir kurk ryšius, prisiminimus.


 


Ką man suteikė studijų mainai?

 

                      Didesnį pasitikėjimą savimi kitoje šalyje, naujas draugystes ir ryšius, naujus įspūdžius ir prisiminimus, naują požiūrį į situacijas. Išmokau neskubėti, atsipalaiduoti, mėgautis akimirka, gavau motyvacijos toliau tobulėti kaip komunikacijos specialistė.

 

Komentarai

Populiarūs įrašai