Rapolas Tučkus (AIF): „Studijų dalykai parengti tvarumo principais“

 


Studijos Švedijoje

 

Erasmus+ studi mainams vykau į KTH Karališkąjį technologijos institutą (Royal Institute of Technology), kuris yra didžiausias technikos universitetas Švedijoje. Nuo pat įkūrimo 1827 m. KTH buvo Švedijos technologijų pažangos centras.


Universitetas pirmąją studijų dieną
Universitetas pirmąją studijų dieną

KTH universitetas pasižymi tarptautiškumu net 44 procentai magistro studentų šiame universitete buvo baigę akademines studijas kitoje užsienio šalyje. Būtent todėl KTH siūlo daugiau nei 60 magistro programų, dėstomų anglų kalba, ir atlieka pasaulinio lygio tyrimus įvairiose technologijų ir inžinerijos srityse. Tvirta mokslinė reputacija sustiprino universiteto, kaip vieno ryškiausių techninių universitetų Europoje ir pasaulyje, poziciją (KTH užė 89 vietą QS World University Rankings 2023).

Rinkdamasis studijų modulius, dėmesį skyriau tam, kad jie kuo labiau atitiktų dalykus, kuriuos studijuoju VILNIUS TECH Pastatų energijos inžinerijos magistro studijų programoje. Priimančiojoje įstaigoje yra labai panaši studijų programa Sustainable Energy Engineering, kurios studijų modulius pasirinkau ir studijavau.

Visų studi progra dėstytojai ir padėjėjai buvo skirtingų pasaulio šalių: Šri Lankos, Ispanijos, Švedijos, kurie dalinosi savo patirtimi sprendžiant įvairius šūkius energetikos srityje skirtingose pasaulio vietose. Moduliuose labai didelis dėmesys skiriamas darbui grupėse, kas ne tik supažindina studentus iš viso pasaulio, bet ir gerina komunikacijos, laiko planavimo, užduoč formavimo ir atlikimo įgūdžius.

Universiteto moduliai paruošti laikantis Sustainable Development Goals (SDGs) tvarumo principų, todėl didžiausias dėmesys buvo skiriamas būdams įtraukti atsinaujinančios energijos šaltinius, sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir siektikitų tvarumo tikslų.

Iš visų pasirinktų dalykų labiausiai patiko Modeling of Energy Systems - Heat and Power Generation modulis, kuriame mūsų grupės darbo užduotis buvo sukurti ir sumodeliuoti pilną sistemą, gaminanč vandenilį ir amoniaką plieno gamyklai Suomijoje, naudojant vandenilį, pagamintą elektrolizės būdu atsinaujinančio energijos šaltinio (vėjo jėgainės). Taip pat naudinga tai, kad visų užduočių objektai buvo realūs. Advanced Course of Renewable Energy Technology kurso metu turėjome suprojektuoti atsinaujinančios energijos šaltinius vienam iš Mauritanijos miestų. Energy Management modulyje teko dirbti su Valensijos miesto savivaldybe ir sukurti tvarios energetikos planą iki 2050 metų vienam iš gyvenamųjų miesto rajonų.


                                            Praktiniai patarimai vykstantiems 


Stokholmas, garsėja ne tik dideliais atlyginimais, tačiau ir aukštomis kainomis. Didžiausią laidų dalį greičiausiai sudarys apgyvendinimas, transportas (Stokholme susisiekimo sistema yra puiki, todėl verta įsigyti pusės metų viešojo transporto bilietą su nuolaida studentams) bei maistas, kurį dauguma studentų ruošiasi patys ir valgo universitete pertraukos metu. Priklauso nuo miesto, kuriame studijuojama, tačiau Švedijoje išlaidos greičiausiai gerokai viršys gauna stipendiją, todėl verta pasiskaičiuoti finansines galimybes prieš vykstant ir turėti papildomų santaupų arba stabilų finansų šaltinį.

Stokholme yra didelis apgyvendinimo vietų trūkumas, o būsto nuoma yra nepalyginamai didesnė nei Lietuvoje. Kadangi į Erasmus+ mainų progra nusprendžiau vykti gana vėlai, negalėjau užsiregistruoti į Stockholms studentbostäder organizacijos būsto laukimo eilę. Šorganizacija nuomoja butus studentams Lappis studentų miestelyje mažesnę nei rinkos kainą. Pirmąsavaitęteko apsistoti viešbutyje. Antrą studijų savaitę gavau apgyvendinimo vietą Taby rajone, kur universiteto apgyvendinimo skyrius studentams užsienio pastatėnaujus bendrabučius. Šiame rajone nuomos kainos yra žemesnės nei nuomuojantis butą, o visi studentai gyvena vienoje vietoje, netoli universiteto.

Stokholmo miestas žiemą


Keletas patari dėl apgyvendinimo:

būsto ieškotis kuo anksčiau, nes nuoma greičiausiai sudarys didžiausią studento išlaidų dalį. Tam reikėtų kreiptis į universiteto apgyvendinimo skyrių, kurie pasiūlys prieinamus būstus, arba padės atsakyti į visus klausimus.

kitas būdas kreiptis ir užsiregistruoti į eilę studentų apgyvendinimo organizacijose, tokiosekaip Stockholms studentbostäder.

• paskutinis, tačiau miau patartinas būdas susirasti apgyvendinimą – bandyti nuomotis butą privačiai. Greiausiai tai kainuos daugiau, apgyvendinimo vieta bus toliau nuo universiteto ir kitų studentų. Taip pat reikia būti atsargiems ir nepervedinėti užstatų ar kitų nuomos mokesčių iš anksto, nepamačius buto gyvai, nes kitų studentų tarpe dažnai pasitaikydavo sukčiavimo su netikrais apgyvendinimo skelbimais atvejai.


Kelionės


Kadangi mano pasirinkta šalis buvo netoli Lietuvos, kelionė nesukėlė daug rūpesčių. Iš Vilniaus, Kauno, Rygos į Stokhol yra nebrangūs skrydžiai. Nuo oro uosto ir iki jo galima nuvykti viešuoju transportu arba greituoju traukiniu. Vienintelis nepatogumas keliauti esant dideliam bago kiekiui. Dalį daiktų, reikalingų studijų metu, galima atsisiųsti vėliau, naudojantis pervežimo įmonių paslaugomis. Kelionėms mieste, siūlau įsigyti ilgo laikotarpio viešojo transporto bilietą, kuris leidžia neribotai naudotis tramvajais, metro, autobusais, traukiniais, keltais bei naktiniu transportu.


Vizos, draudimas


Mano pasirinkta studijų vieta yra Europos Sąjungoje, todėl jokios vizos nereikėjo. Papildomo draudimo įsigyti nereikėjo, kadangi Europos Sąjungos Sveikatos draudimo kortelė užtikrina pirmos pagalbos suteikimą. Studentai, atliekantys mainų studijas KTH universitete yra papildomai apdrausti Student UT organizacijoje.


Laisvalaikis


Pirmomis dienomis KTH universiteto studentų atstovybė (THS) mainų programos studentus paskirstė į grupes ir rengdavo skirtingas užduotis, skirtas geriau susipažinti ir geriau integruotis į aplinką. Užduotys buvo nuo orientacinių žaidimų mieste, universitete, iki vakarėlių ar bendrų vakarienių. Tokiu būdu susipinau su pirmais studentais.


Išvyka į Norvegijos poliarinį ratą



Vėliau prisijungiau prieTHS sporto komandos, kur lankiau jėgos trikovės treniruotes, kurias vedė buvusi pasaulio čempionė. Vykdavo Zouk šokių bei Acro Yoga pamokos, kurių metų susitikau ir susipažinau su kitais bendraamžiais.

Dažnai vykdavo vakarėliai užsienio studentams, kuriuos organizavo studentų atstovybė. Nneretai atvykdavo daugiau nei tūkstantis žmonių. Būtent jų metu ir teko galimybė susipažinti su dauguma kitų studentų, su kuriais tapome draugais ir bendravome iki pat semestro pabaigos.

Ilgesnių pertraukų metų kartu su kitais studentais aplankėme ne tik Stokholmo regioną, bet ir kitus miestus: Malmę, Geteborgą, Upsalą, Lulea, Kiruną, Helsinkį, Kopenhagą. Kartu su Erasmus Students Network vykome į Švedijos poliarinį ratą, kur teko žvejoti, sliditi, važiuoti šunų tempiamomis rogėmis, maudytis fjorduose ir stebėti Šiaurės pašvaistę naktimis. Kitą nuostabią kelionę sinuomavę mašiną ir važiavome iki pat Lofoten salų Norvegijos šiaurėje, nakvodami pakrantėse tarp fjordų.


Žygis po Stokholmo miškus


Kultūrų skirtumai


Mainų metu teko pasteti vieną svarbų skirtumą tarp Lietuvos ir Švedijos žmonių jie darbo kultūroje didelį me skiria poilsiui, kavos pertraukėlėms, o viršvalandžiai yra mažai priimtini. Atostogos nuo darbo yra svarbios, kaip ir pats darbas.

Kitusskirtumus pastebėjau bendraudamas su studentais kitų šalių. Kiekvienąsavaitębendrabutyje rengdavome tarptautines vakarienes. Ragavome įvairių Europos, Pietų Amerikos, Azijos šalių patiekalus.


Studentų vakarienės ruošimo akimirka


Profesinio tobujimo galimybės


Studijose tobulinau profesines žinias dalyvaudamas vizituose į įmones, parodosebei klausydamas įvair įmonių bei organizaci rengiamų paskaitų. Applied Heat and Power dalyko metu daug dėmesio buvo skiriama biokuro elektrinėms. Vieną iš jų, veikianč verdančio sluoksnio kūryklos principu aplankėme Igelsta mieste.

Advanced Course of Renewable Energy Technology paskaitų metu turėjome skaičiavimų sesijas su didžiausios Danijos energetikos įmonės Ørsted A/S inžinieriumi, atsakingu už vėjo energetikos plėtrą.

Universitete buvo daugybė galimybių pagilinti savo profesines žinias: KTH Royal Institute of Technology ir Times Higher Education organizavo tarptautinę inovacijų ir poveikio aplinkai konferenciją (Innovation & Impact Summit). Kiekvieną savaitę buvo rengiamos laisvos paskaitos, diskusijų sesijos, susijusios su tvarumu.

Universitete vei startuolių inkubatorius, o studentai buvo raginami siūlyti sprendimus ir taip spręsti problemas tiek universitete, tiek įmonėse ar pasaulyje. Studentai aktyviai jungėsi prie universitete veikianč projektų. Formula KTH projekte studentai ruošė sportinį bolidą, varomą atsinaujinančiais energijos šaltiniais. Kiekvieną dieną buvo gaunami nauji pasiūlymai įsidarbinti pagal studijuojamą kryptį, su galimybe derinti darbą ir mokslus.



man suteikė studijų mainai?


Prieš studijų mainus buvo apėmęs baimės ir nežinios jausmas, pirmą kartą keliaujant į užsienį gyventi ilgesniam laikui vienam, be jokių pažinčių. Tačiau jau vos po kelių dienų viskas praskaidrėjo, o po pirmų mėnesių supratau, kad tai greičiausiai viena geriausių mano gyvenimo patirčių. Ilgesnis laikotarpis gyvenant nežinomoje aplinkoje mokė savarankiškumo. Dėstytojai bei mokymosi aplinka padėjo pagilinti savo žinias savo studijuojamoje srityje. Buvimas kitoje šalyje padėjo susipažinti su kitomis kultūromis, tapti tolerantiškesniu ir atviresniu. Labiausiai džiaugiuosi naujomis pažintimis skirtingų pasaulio šalių buvimas naujoje aplinkoje tarp šim kitų studentų viso pasaulio, su kuriais buvo sunku išsiskirti grįžtant namo.

Slidinėjimas Švedijos šiaurėje

Šiaurės pašvaistės stebėjimas Švedijoje


Ar patarčiau savo kolegoms vykti studijų mainams užsienyje?


Studentus, dvejojančius, ar vykti studi mainams į užsienį, galiu užtikrinti, kad taigeriausia gyvenimo patirtis. Vienintelis dalykas, kurį patarčiau daryti studijų mainų metu, tai dalyvauti visuose renginiuose: vakarėliuose, kelionėse, sporto užsiėmimuose. Tokiu būdu grįšite pilni įspūdžių ir mėgausitės kiekviena studijų mainų minute.


Komentarai

Populiarūs įrašai