Dominik Kitkovskij (AGAI): „Čia dėsto geriausi aviacijos specialistai“

 Erasmus+ studijos Prancūzijoje


Labas! Mano vardas Dominik. Aš atlikau Erasmus+ studijas Prancūzijoje, Tulūzos Nacionalinės Civilinės Aviacijos Universitete (pranc. Ecole Nationale de l'Aviation Civile (ENAC)). Šiame straipsnyje aš papasakosiu apie savo penkių mėnesių nuotykius.

Viskas prasidėjo nuo to, kad 2019-ais metais be galo užsimaniau išvykti į užsienį. Atsibodo rutina, norėjau patirti kažką naujo, pamatyti pasaulį. Tad rudens semestrą (2019-2020) praleidau Olandijoje, Amsterdame,  kur studijavau „Oro linijų tinklo planavimą ir oro uostų terminalo išdėstymą“ (angl. Airline Network Planning and Terminal Layout). Ta patirtis tik padidino mano norą keliauti ir tyrinėti, tad 2020-ų rudenį išvykau 10-čiai savaičių į Varšuvą, Lenkiją, kur atlikau profesinę praktiką CAMO įmonėje „ALL4JETS“.

Kaip galima suprasti, vienoje vietoje man nesisėdi, todėl pabaigęs savo bakalaurą (aviacijos mechanikos inžinerija) ir įstojęs į magistrantūrą (aviacijos vadyba) aš jau žinojau, kad aš išvyksiu dar kartą į Erasmus+ studijas ir tai 100% bus Prancūzija.




Prieš Erasmus+


Apie ENAC aš jau žinojau iš bakalauro laikų. Tai vienas seniausių ir prestižiškiausių aviacijos universitetų. Čia dėsto geriausi aviacijos specialistai. Šis universitetas yra Tulūzoje. Tai Europos (ir ne tik) aviacijos centras, kuriame įsteigtos garsiausios aviacijos įmonės: „Airbus“, „ATR“, „Safran“, „Dassault“ ir kitos. Būtent dėl šitų priežasčių aš norėjau nuvykti tik į šį universitetą. 

Dar prieš atranką susidūriau su problema, kad negalėjau rasti informacijos apie studijų programą ENAC puslapyje. Bendrai tas puslapis yra labai neinformatyvus. Pradėjau rašinėti ir skambinėti koordinatoriui į ENAC. Ilgai užtruko kol gavau atsakymą (taip yra su dauguma dalykų Prancūzijoje, jie visur nelabai kur skuba), bet pagaliau man atsiuntė nuorodą, kur buvo visa reikalinga informacija. Nežinau, kodėl šios nuorodos negavo AGAI koordinatorius, bet nuo jos viskas ir turėjo prasidėti. Štai nuoroda: https://e-campus.enac.fr/moodle/course/view.php?id=270 . Manau, kad joje rasite daug informacijos.

Kadangi studijuoju aviacijos vadybos magistrą, turėjau pasirinkti kažką panašaus ENAC. Tai buvo gan paprasta, nes pas juos yra tarptautinio oro transporto operacijų valdymo (angl. International Air Transport Operations Management) programa. Vienintelis sunkumas man buvo, kad VGTU užskaitė man tik 21 kreditų, kadangi pavasario semestre aš turėjau profesinės praktikos ir magistro dalykus, kurie bendroje sumoje sudaro 9 kreditus ir jų atlikimas yra privalomas. Iš anksto noriu pasakyti, kad nebūtinai tai gali atsitikti su jumis, manau, kad čia tik man taip „pasisekė“, bet geriausiai pasikonsultuokite su AGAI koordinatoriumi, ar visus dalykus VGTU užskaitys.

Suderinęs visus administracinius reikalus, atvykimo laiką, nusipirkau bilietus ir laukiau tos dienos. Tiesioginio skrydžio iš Vilniaus į Tulūzą nebuvo ir man teko skristi su persėdimu. Vienas latvis, kuris studijavo kartu su manimi, nuvyko ten su savo mašina. Turėti mašiną Tulūzoje yra gerai tik tuo atveju, jei planuojate keliauti už Tulūzos. Kitu atveju, mieste yra puikus viešasis transportas. Keliones po kitus miestus galima įgyvendinti autobusu arba traukiniais.


Apgyvendinimas


Prieš atvykstant, užsirezervavau sau kambarį universiteto „barake“. Visa informacija yra mano siųstoje nuorodoje. Aišku, nėra būtina imti būtent šį apgyvendinimą. Galima nuomotis butą miesto centre ar aplink. Tačiau turėkite omenyje, kad kelionės bus ilgesnės ir tai kainuos daugiau nei gyventi „barake“.

Yra dviejų tipų kambariai: 12 ir 16-os m2 . Aš pasirinkau mažesnę „kajutkę“, kurios kaina yra 291 eurų per mėnesį. Taip pat reikia įsigyti atskirą draudimą kambariui. Tai yra reikalavimas iš administracijos pusės ir reikės pristatyti jiems sutarties kopiją. Bet brangiai nekainuoja, mokėjau apie 40 eurų visam laikui. Pirkau per čia: https://www.assurances-etudiants.com/en/5349-student-accommodation-insurance-prices-warranties.html .

Yra dar vienas geras dalykas – Prancūzijos valstybės studentų finansavimas CAF. Užsiregistravus ten, galima gauti kompensaciją už apgyvendinimą. Man mokėjo 114 eurų į mėnesį. Tai reiškia, kad mano mėnesio nuoma kainavo tik 177 eurus! Rekomenduoju visą popierizmą sutvarkyti per https://welcomedesk.univ-toulouse.fr/ . Tai yra speciali studentų organizacija studentams, kuri veikia nemokamai. Svarbu užsiregistruoti susitikimui iš anksto.

Mano „kajutkės“ nuotraukos:




Galbūt kažkam pasirodys per maža, bet man buvo pats tas, ypač 5 mėnesiams. Gyveni vienas, turi savo virtuvę, dušą, tualetą... Kambaryje bus nepatogi pagalvė, dvi antklodės, čiužinys. Visą kitą reikės pirktis patiems. Yra vieta mikrobangei arba mini keptuvei. Rekomenduoju „ENAC Market“ FB grupę (pakvietimą reikia paprašyti iš studentų arba savo „Buddy“), kurioje ENAC studentai parduoda nenaudojamus daiktus. Ten galima daug ką įsigyti už gerą kainą.

Teritorijoje yra bendra skalbykla (nuoroda tikrinti užimtumą):

https://www.proxiwash.com/weblaverie/ma-laverie-2?s=1990f5&fbclid=IwAR1VqGucfyU1pq1bMIi65Mk-yEBgY6viAOlhLuL0Br4ZMuBJAyM_PtvXUIM

Vienas ciklas kainuoja 2 eurus. Jei su valymo priemone – virš 3. Taip pat yra ir džiovykla, bet ja beveik nesinaudojau, nes turėjau paprastą džiovyklę. Kambario valymo priemonių ir/ar šluotos galima paprašyti pastato registratūroje, tad nėra būtina pirkti viską. Bendrai pusei metų daug ir nereikėjo.

Kalbant apie maistą galiu nudžiuginti, nes universitete yra valgykla, kurioje galima savaitgaliams užsisakyti maisto iš anksto (t.y. penktadienį gauti maisto savaitgaliui – mokama). Standartinė studentiška porcija kainuoja 2,17 eurų su nuolaida ir galiu pasakyti, kad tikrai apsimoka. Valgykla gamina tiek pietus, tiek vakarienę. Porcijas galite matyti nuotraukose:



Taip pat nuo ryto iki pietų dirba atskira kavinė, kur galima nusipirkti sumuštinių, salotų arba kitų skanėstų.

Keletas nuotraukų iš universiteto teritorijos:





Mokslas

Mano programos dalykai buvo šie:


Gali pasirodyti, kad tai yra labai daug. Krūvio prasme – pats tas. Kai kuriuos dalykus labai greitai pereini, parašai egzaminą ir viso gero. Jokių namų darbų nebuvo. Kai kur buvo tarpiniai atsiskaitymai, bet paprastai atsiskaitymas būdavo vienas – egzaminas arba projekto prezentacija su ataskaita. Išlaikyti tikrai įmanoma, nors reikia pasistengti. Gauti aukščiausią įvertinimą man buvo beveik neįmanoma. Tvarkaraštis nebuvo idealus ir skyrėsi kiekvieną savaitę. Dažniausiai nuo ryto iki vakaro būdavau užsiėmęs. Turėjau tikslą susirasti darbą vakarais arba savaitgaliais. Su tokiu krūviu tikrai be šansų, nebent aš būčiau paaukojęs savo laisvalaikį ir keliones. To nenorėjau daryti, nes turėjau kitą tikslą šiuose mainuose – keliauti.

Mano grupė (IATOM21) buvo tarptautinė. Turėjau grupiokų iš Indonezijos, Kinijos, Vietnamo, Tailando, Indijos, Libano, Jemeno, Rumunijos, Bulgarijos, Austrijos, Vokietijos, Latvijos, Ispanijos, Kolumbijos, JAV ir tik vieną iš Prancūzijos
. Gera patirtis, kai grupė yra tokia įvairi. Labai patiko grupiniai projektai, kur dėstytojai grupes kaskart sudarydavo vis iš kitų žmonių. Buvo smagu.

Tulūzoje


Instrukcija kaip nusigauti iš oro uosto iki ENAC yra mano įkeltoje nuorodoje. Šiaip nieko įspūdingo, bet rekomenduoju parsisiųsti „Tisseo“ aplikaciją, kurioje matysite visus tvarkaraščius ir maršruto pakeitimus. Man „pasisekė“ pirmą dieną sėsti į autobusą, kuris mane nuvežė ne ten. Būtent dėl pasikeitusio maršruto. Taip pat rekomenduoju įsigyti nuolatinį bilietą, kuris mėnesiui kainuoja apie 10 eurų. Galima užprogramuoti studento kortelę, kurią išduoda universitetas, kad veiktų kaip nuolatinis bilietas.

Šalia universiteto yra parduotuvės. Patogiausia iki jų nuvykti autobusu. Iki artimiausios parduotuvės „Lidl“ pėsčiomis užtrunka 30 minučių. Kalbant apie kainas parduotuvėse, tai tikrai brangiau nei Lietuvoje, bet ir ne taip baisiai. Yra didelis asortimentas prekių ir galima nusipirkti pigesnę alternatyvą (pvz.: mūsų „Favorit“ arba „Optima Linija“).

Siūlyčiau įsigyti prancūzišką telefono numerį. Yra daug skirtingų variantų, pats naudojausi „Orange“. Tai pravers su CAF registracija ir kitomis papildomomis paslaugomis.

Banko sąskaitą nėra būtina atidarinėti, ypač jei neplanuojate darbintis.

Pats miestas yra labai gražus. Matosi, kad studentų miestas, nes labai daug jaunų žmonių. Vakarais visada yra „judesio“. Tikrai rekomenduoju patyrinėti jį.



Kelionės


Galimybė keliauti tikrai yra, svarbu, kad tik būtų noras. Iš Tulūzos vyksta daug autobusų ir traukinių po visą Prancūziją. Yra daug krypčių iš Tulūzos oro uosto. Aš keliavau su grupėm, su vienu/dviem grupiokais ir vienas. Vietos kur spėjau nuvykti per šį laiką: Bordeaux, Carcassonne, Castres, Mallorca, Monaco, Montpelier, Narbonne, Rocamadour, Pyrenees ir kiti mažesni miesteliai.




Apibendrinimas


Nesigailiu, kad išvykau į ENAC. Per šiuos 5 mėnesius įgijau daug patirties. Pagerinau savo anglų kalbos žinias, socialinius įgūdžius, padidinau žinių bagažą ir tapau dar labiau savarankiškas ir pasitikintis savimi. Rekomenduoju visiems nebijoti ir išvykti į studijas su Erasmus+. Tai yra gera galimybė išbandyti save, pamatyti pasaulį, išmokti kažko naujo ir smagiai praleisti laiką.

Norėčiau atskirai padėkoti Virginijai Leonavičiūtei, Karolinai Undzėnaitei ir Irenai Janaščiūtei, kurios per visą šį laikotarpį teikė man pagalbą 24/7 bei konsultacijas. Atsakydavo į rimtus, ir ne visai, klausimus, padėdavo išsiaiškinti visokias smulkmenas arba tiesiog palaikydavo mane ir siuntė pozityvią energiją.

Straipsnis galbūt labiau techniškas nei emocinis. Manau, kad kiekvienas turi pajausti tas emocijas pats, aš galiu nebent padėti techniniais patarimais.

Linkiu visiems sėkmės Erasmus atrankose! Jeigu Jums kils kokių nors klausimų, galite drąsiai rašyti man į el.paštą: dominik.kitkovskij@gmail.com






Komentarai

Populiarūs įrašai