Gerda Marcinkevičiūtė (KIF): „Perlipau kalbos barjerą“

 

Neįkainojama patirtis Švedijoje


Sveiki! Aš Gerda Marcinkevičiūtė. Buvau išvykusi su „Erasmus +“ programa studijuoti į Švediją. Mokiausi Linköping universitete, Linköping‘o miestelyje, kuris yra nutolęs du šimtus kilometrų nuo Stokholmo.


Gyvenau studentų miestelyje pavadinimu Ryd. Kadangi universiteto bendrabutyje nebeliko vietų, būsto ieškojau pas nuomotojus. Radau puikų nuomojamą kambarį tame pačiame miestelyje. Gyvenau vidutinio dydžio name su dar septyniais nuomininkais, kurie tapo mano pačiais geriausiais draugais.

Dalinomės savo vargais ir džiaugsmais, šventėme tradicines šventes, tokias kaip Helovynas. Drauge gamindavome įvairiausius patiekalus, kepdavome pyragus ir sausainius. Rengdavome iškylas, vakarėlius ir jaukius filmų bei žaidimų vakarus.






Universitetas nuo mano gyvenamosios vietos nutolęs du kilometrus. Pasiekti universitetą neturėjau problemų, nes Linköping‘o mieste ir pačiame Ryd‘e išvystyti puikūs dviračių takai, tad nusipirkus dviratį kelionė į universitetą sutrumpėja trisdešimčia minučių. Žinoma, jeigu fizinis krūvis ne tau, galima rinktis ir kitą alternatyvą – keliauti autobusais. Tačiau autobusų kaina kur kas didesnė, net su studento nuolaida. Kol keliai ne slidūs, puikiausia transporto priemonė nuvykti į reikalingas vietas yra dviratis.

Studijavau Faculty of Arts and Sciences. Išnagrinėjusi visus šio fakulteto pasirenkamus modulius, pasirinkau: Religion and Politics, introductory course; Leadership across Cultures; Social and Political Ethics, basic course; Beginner's Course in Swedish for Exchange Students.

Pradėjusi studijuoti pirmus du išvardintus kursus, supratau, kad tai ne man. Laiku supratusi susisiekiau su namų fakultetu ir užsienio fakultetų koordinatoriais. Pakeitėme pirmus du dalykus į Intercultural Communication in an English speaking world ir Academic English for exchange students.

Visi moduliai buvo dėstomi anglų kalba. Kadangi pati studijuoju Vilnius Tech kūrybines industrijas, kuriose dalykai susiję vien tik su komunikacija, Intercultural Communication modulis man labiausiai patiko.

Labai džiaugiausi atvykusi anksčiau į Linköping‘ą. Susitvarkiau kursus ir spėjau apsiprasti, kol kiti studentai rinkosi iš visų pasaulio kampelių. Spėjau priprasti prie gyvenamosios aplinkos ir susipažinti su universiteto taisyklėmis. Pasidariau reikiamą studento pažymėjimą, be kurio nebūtų galima įeiti į universiteto pastatus.


Praktiniai patarimai vykstantiems


  • Kaip įmanoma greičiau kreipkitės į universitetą dėl gyvenamosios vietos, antraip teks mokėti  brangiau. Linköping‘e sunku susirasti pigią gyvenamąją vietą, tad paskubėkite su jos paieška. Gyvenamosios vietos ieškokite Facebook grupėse. Pavyzdžiui, „Linköping‘o lietuviai“ arba „Linköping“ gyventojų grupėje.

  • Švedija yra brangi šalis. Patariu su savimi pasiimti papildomą tūkstantį eurų, jeigu norite aplankyti ne tik Linköping‘o miestą. Man užteko stipendijos maistui ir nuomai. Visa kita turėjau leisti iš savo kišenpinigių. Su tėvų finansine pagalba galėjau kažkiek pasimėgauti daugiau. Ką reiškia pasimėgauti daugiau? Kartais išeiti su draugais į klubą ar suvalgyti skanios fikos. 


Ką man davė tarptautinė studijų patirtis?


Studijų mainai man suteikė didesnio pasitikėjimo anglų kalba. Perlipau kalbos barjerą ir sugebėjau susikalbėti. Kambariokė Poupe išmokė klysti, nesigėdyti savo klaidų ir mokytis iš jų.

Išmokau gyventi su didesne žmonių grupe nei esu įpratusi. Išmokau pirma suprasti žmogų, o ne teisti ar pykti.

Ši studijų mainų kelionė atvėrė man akis. Leido suprasti, kad bijoti nuvykti vienai į svetimą šalį yra normalu. Sutikau labai daug išsilavinusių žmonių. Supratau, kad mokytis niekada nevėlu. Sutikau aštuoniasdešimtmetį britą, studijuojantį politiką. Išmokau labai daug dalykų, kurių niekada nepamiršiu.

Dalinuosi viena japonų citata, kuri man padėjo neatšaukti savo apsisprendimo vykti mokytis į kitą šalį: „Pagalvojęs ryžkis, o pasiryžęs – nebegalvok.“ Skatinu visus išlipti iš komforto zonos ir išbandyti tarptautines studijų galimybes su „Erasmus +“ ! 







Komentarai

Populiarūs įrašai