Martynas Lingė (AF): „Stengiausi gyventi kaip vietinis“

 Studijos Ispanijoje


Modulių apimtis


Programos moduliai mažai skyrėsi savo sudėtinėmis dalimis. Modulių hierarchija buvo šiek tiek kitokia. Pagal darbo apimtį sunku būtų suprasti, kuris modulis yra pagrindinis ir vertas daugiausiai ECTS  darbas per visus modulius buvo pasiskirstęs labai tolygiai, viskam reikėjo skirti panašų kiekį dėmesio. Nesijautė, kad vienas modulis svarbesnis kitą, nepaisant to, jog pagal kreditų skaičių maniau, kad projektiniai moduliai bus svarbesni ir pareikalaus daugiau pastangų nei labiau teorinės krypties moduliai. Taigi, kiekvienam moduliui buvo skiriamas vienodas dėmesys.


Kalba


Ispanai nėra labai pažengę užsienio kalbų žinovai, nepaisant to, jog Valensija yra didelė. Tai buvo akivaizdu ir studijų moduliuose. Visų pirma, atvykus į universitetą, teko keisti kai kuriuos anksčiau pasirinktus modulius dėl vietų pertekliaus. Renkantis naujus modulius, galimybių gausa nedžiugino  modulių, kurie yra vedami anglų, nebuvo daug, tiksliau rinktis galimybės beveik neturėjau. Čiupau tai, kas liko, bijodamas, jog likusias vietas gali užpildyti kiti studentai, kurie taip pat blaškėsi pirmomis dienomis.

Taigi, anglų kalbos modulių čia nėra daug. Tie moduliai, kurie visgi yra vedami anglų kalba, pasirodė šiek tiek chaotiški. Neretai juose dalyvaudavo ispanai studentai, kurie, kilus klausimui, jį užduodavo ispanų kalba, o dėstytojai atsakydavo į klausimus taip pat gimtąja kalba. Dalis dėstytojų, kurių modulius turėjau, neturėjo gerų anglų kalbos pagrindų, todėl jiems buvo sudėtinga iškomunikuoti daugiau nei to reikalauja modulio programa. Kartais testas arba praktika būdavo paruošta ispaniškai ir reikėdavo versti darbo užduotį, be to viename dalyke testo klaidos buvo komentuojamos tik ispanų k.



Stiprūs autoritetai, profesionalūs dėstytojai ir ne tik

 

Vienas iš pagrindinių modulių, kuriuos turėjau savo programoje (Urban Design and Planning), buvo kuruojamas profesionalaus ir savo amatą išmanančio dėstytojo. Jis praktikuojantis urbanistas, kuris puikiai komunikavo mintis ir naujas idėjas anglų kalba. Su juo turėjome diskusijas programos rėmų, kuriose nesunkiai palaikėme pokalbį, supratome vienas kitą ir pasisėmėme naujų žinių bei patirties. Šis dėstytojas buvo vienas stipriausių visoje mano programoje. Tačiau jo iškelta aukšta kartelė leido pastebėti kitų dėstytojų silpnąsias savybes ir įvertinti profesionalumo lygį ar jo stoką.



Kompiuterinio procesavimo ir vizualizacijų rengimo modulis taip pat buvo vedamas praktikuojančio architekto, kuris labai kantriai ir aiškiai mokėjo dėstyti sąlyginai techninį modulį. Deja, visos informacijos išsinešti jo paskaitų man nepavyko, kadangi modulis buvo organizuojamas tik ispanų kalba dėl savo nepopuliarumo ir angliškai kalbančių dėstytojų trūkumo.


Ispanų kalbos dėstytoja buvo labai kantri ir puikiai mokymo metodiką įvaldžiusi profesionalė, kuri sugebėjo sudominti ir paskatinti siekti gerų rezultatų. Deja, programa, kurią ji privalėjo sekti, pasirodė iki galo neišdirbta, nelogiška ir nesukoncentruota. Taigi, kartais programa pasirodydavo per silpna dėstytojai.


Konstrukcijų modulis buvo pats sudėtingiausias, labai techninis, tai, ko trūksta Vilnius Tech. Modulis dėstomas anglų kalba. Dėstytojo kompetencijos buvo itin aukštame lygyje, jo profesionalumą jutau visą semestrą.


Tačiau dalis dėstytojų, pagrindiniai programos vedėjai ar pagalbiniai dėstytojai, atrodė pasimetę, komentarai buvo netaiklūs, argumentai silpni, jautėsi kompetencijos trūkumas, nesugebėjimas atsakyti į bendrinius klausimus, kurių nėra programoje. Neretai klasėse nevyko produktyvus darbas ar prasminga diskusija. Atrodė, kad dėstytojai vilkina laiką, „pilsto iš tuščio į kiaurą”. Taigi, studijose individualus darbas bibliotekoje ar namuose neretai buvo kur kas produktyvesnis nei laikas klasėse.


Bendras darbo krūvis

 


Atvažiavęs į Ispaniją iš Lietuvos, kurioje teko tikrai nemažai laiko skirti studijoms ir darbui, tikėjausi labai panašaus krūvio ir Valensijoje. Buvau pasiruošęs darbuotis savaitgaliais. Tačiau pasižadėjau mažiau laiko skirti sėdėjimui prie kompiuterio ir daugiau dėmesio skirti socialiniams santykiams kurti ir naujai kultūrai pažinti, kuri mane labai domino dar prieš Erasmus+ studijas. Labai nustebau, kai pamačiau, jog įdėdamas man įprastą pastangų kiekį į darbą studijose Valensijoje, aš turėjau laisvus savaitgalius. Tai man leido šiek tiek lengviau žiūrėti į visą studijų procesą, įsitraukti į užklasines veiklas, daugiau laiko skirti sportui ir savaitgalinėms kelionėms po Ispanijos miestus ir miestelius.


Krūviu esu labai patenkintas. Žinoma, tikrai reikėjo įdėti nemažai darbo ir laiko į projektus, tačiau suplanavus darbotvarkę, galima turėti daug laisvo laiko, kuris Erasmus+ studijų laikotarpiu yra brangiausias studento turtas.


Modulių ypatybės ir sudėtis


Atvažiavęs į Ispaniją tikėjausi, kad bus naudojamos šiuolaikinės technologijos, darbas laboratorijose, dirbtuvėse, kūrybinės išvykos ir pan., tačiau darbas buvo beveik identiškas studijoms Lietuvoje. Dėl to jaučiuosi truputį nusivylęs. Tikėjausi daugiau ryšio su regiono kultūra, religija, reljefu, klimatu, tačiau visa tai buvo tik šiek tiek akcentuojama. Norėjau daugiau darbo grupėse, daugiau praktinio prisilietimo prie medžiagų, daug daugiau išvykų į statybų aikšteles (turėjome tik vieną) ar išvykų į kitus miestus, kitus objektus (planavome kelionę į Madridą, kuri taip ir neįvyko).


Tačiau visumoje, iš programos buvo galima pasiimti daug naujų metodų, naujų technologijų pritaikymo ar darbo specifikos. Visa tai skiriasi nuo Lietuvoje taikomos praktikos. Tačiau dėmesys tam nebuvo pakankamas, žiūrima šiek tiek atlaidžiai, nemotyvuotai. Kai kurie dėstytojai neatrodė patys susidomėję tuo, ką dėsto.



Profesinio tobulėjimo galimybės



Teko pasinaudoti profesinio tobulėjimo galimybėmis studijuojant, visgi nebuvo labai daug, o net ir tos, kurios atsirasdavo, nebuvo labai skatinamos ar reklamuojamos, deja.


Pavyko išvykti su konstrukcijų moduliu į naujai statomą kvartalą ir ten išsiklausinėti apie naujai statomus namus, statybos principus, metodus. Puiki patirtis ir nuostabi praktinė veikla, kai dalykus ir procesus pamatai savo akimis. Tai, braižai lape, gali paliesti savomis rankomis; taip ir turėtų atrodyti studijos.

Dalyvavau konferencijose, kurios vykdavo ketvirtadieniais ir atvykdavo ne tik vietiniai svečiai, bet ir tarptautiniai pranešėjai, kurie yra aukščiausio lygio profesionalai.

Lankėme teritoriją netoliese su grupe, kurioje visą semestrą projektavome ir dirbome.

Gegužės pradžioje vyko didelė karjeros mugė, kurioje buvo labai daug galimybių gauti praktikos vietą arba darbo pasiūlymą, tačiau visa tai atrodė labiau orientuota į ispanus studentus.




Kelionė ir apgyvendinimas

 


Rekomenduoju kaip įmanoma anksčiau pradėti ieškoti būsto. Taip bus galima rasti geresnį ir padoresnį variantą už mažesnę kainą. Čia nieko naujo, tiesiog reiktų nepasilikti visko paskutinei minutei. Susitvarkius apgyvendinimą, per daug nedelsti ir ieškoti kelionės bilietų, susidėlioti patogiausią maršrutą. Kadangi nuoma dažniausiai prasideda pirmą mėnesio dieną, tai kelionės bilietų pirkime daug lankstumo nelieka. Verta pasinaudoti ESN taikoma nuolaida Ryanair skrydžiams. Su ESN nuolaida sutaupysite pinigų. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tam keliamas sąlygas. Visa informacija gražiai surašyta ir Ryanair, ir ESN tinklalapiuose.

 

Labai labai patarčiau būsto ieškoti arčiau universiteto, o ne miesto centro. Dauguma jūsų kasdienių kelionių bus būtent į universitetą. Kartais teks skubėti, vėluoti arba grįžti namo, nes kažką užmiršote. Tokiu atveju, jei namai bus arti, gyvenimas bus daug paprastesnis. Aš gyvenau apie 10 min. pėsčiomis nuo universiteto ir apie 35 min. iki miesto centro.

 

Taip pat nereiktų pamiršti mąstyti praktiškai. Pvz.: kur yra artimiausia parduotuvė, ar nuo jos bus patogu nešti maisto produktus. Ar šalia yra vaistinė, parkas, sporto parkas ir pan...

 

Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, ar kambaryje užteks natūralios dienos šviesos, kokia kambario orientacija, ar per langus nematysite tiesiog sienos už trijų metrų, kiek kambaryje yra elektros lizdų...



Finansai

 

Pirmasis mėnuo yra svarbiausias finansų planavime. Suprasite, kiek reikia pinigų atsidėti nuomai, komunaliniams, maistui ir kitiems poreikiams. Iš esmės stipendiją rekomenduočiau pasidalinti į tiek mėnesių, kiek būsite užsienyje. Tada žinosite, į kokį biudžetą turite tilpti. Suprasite, kiek reikia išleisti per savaitę, jei norite, kad pinigų užtektų.

 

Kita vertus, esu garantuotas, kad stipendijos neužteks, stipendijos sumą viršysite apie 25-30 proc. Taigi, panašų procentą nuo stipendijos ir reiktų turėti savų pinigų.

 

Stipendijos užteks tokiu atveju, jei išlaidos bus tik nuoma, komunaliniai, maistas ir transportas. Taigi, stipendija padengia tik būtiniausias išlaidas. Reikia turėti omeny, kad net ir taupiai gyvenant, jos neužteks. Perdėtai taupyti nereikia, kadangi svarbu išvykti į žygius, keliones, o visa tai kainuoja.


Draudimas

 

Pasirūpinkite, kad turėtumėte ES draudimo kortelę, kuri galiotų ir viskas bus gerai.


Lagaminai

 

Neprikraukite lagamino nereikalingais daiktais. Pagalvokite, ar reikės visko, ką susipakavote. Pasilikite svorio rezervo, nes tikėtina, kad grįžtant bagažas bus sunkesnis nei buvo keliaujant į priekį.

Nepamirškite, kad kitoje šalyje jūs gyvensite, tai ir daiktai turi būti atitinkami – ne atostogautojo, o gyventojo.


Telefonas

 

Labai svarbus, bet užmirštamas dalykas yra mobilus internetas užsienyje. Prieš išvykdami pasitarkite su savo operatoriumi dėl naudojimosi internetu užsienyje, kadangi gali būti taikomi papildomi tarifai po tam tikro laiko praleisto kitoje šalyje. Tuomet labiau apsimoka pasiimti internetinę kortelę užsienio operatoriaus. Situacija kiekvienam labai skirtinga, aš internetinę kortelę pirkdavau kiekvieną mėnesį iš „Vodafone“.



Laisvalaikis


Laisvalaikis buvo labai prasmingas, įvairus ir kupinas naujų pažinčių bei atradimų. Stengiausi kaip įmanoma daugiau daryti to, ko nėra Lietuvoje arba tai, kas kardinaliai skiriasi.

Manau puikiai sekėsi atrasti naują kultūrą, pažinti mažus miestelius, įkopti į didžiausius kalnus ir pilis, atrasti užslėptus architektūrinius perliukus bei pasimėgauti labai kitoniška gamta. Laisvalaikis prasidėjo nuo muziejų, galerijų, parodų lankymo ir baigėsi stačiausių visame regione kalnų įveikimu ir ilgų žygių palei pakrantę. Visa tai ir dar daugiau apie mano laisvalaikį nuotraukose:










Kultūrų skirtumai


Keletas įdomiausių kultūrinių skirtumų, kuriuos pastebėjau ir kurie paliko didelį įspūdį:


Ispanai valgo bent 2-3 valandomis vėliau nei esame įpratę mes. Neretai mieste ispanų šeimos vakarienė užsitęsia iki vidurnakčio, jei pradeda valgyti apie 21-22 val.


Ispanai yra atviri žmonės, mėgsta bendrauti, tačiau labiau su savais žmonėmis, šeima, o kalba jie itin garsiai. Kartais atrodo, jog rėkia ir pyksta ant vienas kito, tačiau jie taip įpratę – garsiai kalbėti.


Paellapopuliarus patiekalas, tačiau ne toks populiarus kaip galvoja atvykėliai. Ispanai nevalgo paellos ištisus metus, o sezono metu dažniausiai tik kartą per savaitę.


Tapas yra pats mėgstamiausias patiekalas, jas užsisako dažnai, bet kuriuo dienos metu su draugais ar šeima ir kalbasi tarpusavy.


Ispanai nėra ne darbštūs, bet jie lėti, linkę atidėlioti darbus, užtęsti, vilkinti.


Dauguma ispanų nelabai gerai moka anglų kalbą. Galbūt jaučia, jog jos jiems nereikia.


Ispanai dievina įvairius sportus. Labiausiai futbolą ir tenisą.


Ir, žinoma, siestos vidury dienos, kai dauguma parduotuvių užsidaro vidudienio metu, o darbuotojai eina ilsėtis.



Nauda, kurią gavau studijuodamas užsienyje



Tai yra vienas geriausių mano gyvenimo sprendimų studijuoti visai kitame Europos gale. Nauda yra begalinė, ją netgi sunku aprašyti. 

Nepaisant to, jog studijų kokybe ir programa nesu ypatingai patenkintas ir tikėjausi gauti daugiau, nusivylimą panaikino naujai sukurtos pažintys. Naujos patirtys tiek asmeniniame kasdieniame gyvenime, tiek kritinėse situacijose svetimoje kultūroje ir šalyje. Nauji iššūkiai, pilnai savarankiškas ir atsakingas gyvenimas, galimybės susipažinti su žmonėmis iš PAR, JAV, Maroko, Alžyro, Graikijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Vokietijos, Anglijos, Latvijos, Kipro ir, žinoma, Ispanijos. Galimybė suprasti, kad kultūros iš tiesų yra labai skirtingos. Nepaisant to, jog kai kurie dalykai jose atrodo nesuprantami, reikia tai gerbti ir bandyti suprasti.



Socialinė, žmogiškoji nauda, kurią gavau Ispanijoje yra neįkainojama. Ją vertinu prisiminimais, išklausytomis ir papasakotomis istorijomis ir nuotykiais. Esu pakankamai uždaras žmogus, kuriam patinka būti vienam. Tačiau net ir man pavyko sukurti naujas pažintis ir praleisti kaip niekad daug laiko tarp absoliučiai skirtingų žmonių. Tai yra galimybė, kuria būtina pasinaudoti studijų laikais.


Pramokau ispanų kalbą. Apkeliavau beveik visą Valensijos regioną. Pradėjau siekti naujų sporto tikslų. Ragavau vietinius patiekalus. Išnaršiau visą Valensijos miestą, muziejus, parodas, renginius. Kaip įmanoma labiau stengiausi gyventi kaip vietinis gyventojas ir tai man leido patirti daug naujų dalykų. Šios patirtys ir yra ta esminė Erasmus+ nauda.



Ar patarčiau vykti?


Vienareikšmiškai taip! Sunku suprasti, kodėl tik mažuma studentų išvyksta. Stipendijos dydis ganėtinai solidus, todėl net finansiškai sunkiai besiverčiantys gali išvykti šiek tiek pataupę ir atsidėję pinigų. Manau, kad dauguma dvejoja, nes atsiranda nežinomybės baimė ir nerimas, bet visa tai į šalį ir pirmyn –prisiminimai visam gyvenimui garantuoti.








Komentarai

Populiarūs įrašai